search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:43
MENU CLOSE

Lockdown: Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

29.03.2021 23:10
lockdown-koronoios

Η ημερομηνία «κλειδί» για επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το lockdown.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων των ειδικών και της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον μεγάλα διλήμματα που ενέχουν και ρίσκο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, η κυβέρνηση πρέπει να συνυπολογίσει την κατάσταση της χώρας και η επιτροπή να κρίνει τα τελευταία στοιχεία.

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και των σχολείων

Στις 5 Απριλίου η κυβέρνηση θα ζητήσει από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς click away αφήνοντας πίσω και τη μέθοδο του ακορντεόν.

Την ίδια ημέρα το υπουργείο Παιδείας ζητά να γίνει και επανεκκίνηση της εκπαίδευσης για Λύκεια και Γυμνάσια, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Μερίδα ειδικών επισημαίνει πώς δεν θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση αν αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών με αυστηρά μέτρα και στοχευμένα τεστ.

Χωρίς περιορισμούς το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον Γιάννη Χρηστάκο, χωρίς περιορισμό.

Για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο τι πρέπει να ανοίξει και τι μπορεί να ανοίξει είναι την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away. Αυτή η εισήγηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των ειδικών.

Ενδεχόμενο άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου

Όσον αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια. Αν υπάρχει ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Τι θα γίνει με το SMS στο 13033

Μεγάλες είναι και οι διαφωνίες μέσα στην επιτροπή και για την κινητικότητα των πολιτών από περιοχή σε περιοχή.

Η εστίαση όπως φαίνεται δεν θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ αντίθετα θα συζητηθεί αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο ακόμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό θα τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.

Από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί στην Ελλάδα 775 εκατομμύρια SMS, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

«Έχουμε ένα χρόνο μετά, οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών, το πιο παρατεταμένο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:43