search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:01
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Εν αναμονή ανακοινώσεων για χαλάρωση μέτρων στη σκιά των «μαύρων» ρεκόρ

31.03.2021 16:28
kovid-lockdown-new-01 (2)
© Eurokinissi

Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των ειδικών βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αναμένεται να ανακοινώσει στη συνέχεια,, τις αποφάσεις για έναν οδικό χάρτη για σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Αν η συνεδρίαση καταλήξει σε εισήγηση ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει ανακοινώσεις στις 18:00 που είναι, άλλωστε, προγραμματισμένη η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας, από τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

Με το τρίτο κύμα να κορυφώνεται, τα νέα κρούσματα έφτασαν την Τρίτη στο «μαύρο» ρεκόρ των 4.340 με πάνω από 2.000 να εντοπίζονται στην Αττική και 741 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι, ενώ 72 έχασαν τη μάχη με τη νόσο. Σημειώνεται ότι 72 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid βρίσκονται εκτός ΜΕΘ στην Αττική, καθώς περιμένουν ένα κρεβάτι στην εντατική. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένονται περίπου 3.500 κρούσματα, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο. 

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να βρούν τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας που δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την επιδημιολογική κατάσταση. Εξετάζουν το σενάριο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από το προσεχές Σάββατο, ενώ στόχος είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου να ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων, να προγραμματίζεται όπως όλα δείχνουν για τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, υπό την προϋπόθεση των self test. Σε ό,τι αφορά την εστίαση, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο σχεδιασμός για μερικό και ασφαλές άνοιγμα δραστηριοτήτων βρίσκεται αυτή την ώρα στο τραπέζι της ολομέλειας των ειδικών, μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, με τους ειδικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμφανίζονται σε διάσταση, καθώς πολλοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε άνοιγμα καθώς υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση της τάξης του 20%. Ωστόσο, συνυπολογίζονται το νέο εργαλείο των self tests, η επιτάχυνση των εμβολιασμών και οι καιρικές συνθήκες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στους πολίτες, καθώς αναγνωρίζει πως τα lockdown έχουν κουράσει τους πολίτες, ενώ συνυπολογίζονται και οι μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Πάντως, το νέο μείγμα μέτρων θα πρέπει με τη σειρά του να συμβάλλει και στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

«Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, όμως έχει μικρότερο κίνδυνο. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με ρυθμίσεις που να αποκλείουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους θα βοηθήσει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε διάλειμμα από τη συνεδρίαση της επιτροπής, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Αναζητούμε το μείγμα για την πιο ήπια διαχείριση του κινδύνου, επιτρέποντας σε όλους μας να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το λιανικό εμπόριο προσθέτει ένα 6% σε αυτού του είδους τις επαφές όταν μπει ο πελάτης στο κατάστημα», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και συνέχισε λέγοντας ότι «τα self test στη συγκυρία που είμαστε είναι ο καταλύτης, αν μιλάμε για αποκλιμάκωση και όχι για συνεχή αύξηση».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «δεν πιστεύω ότι θα αυξηθούν κατά 6% τα κρούσματα, αν φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλές μάσκες μέχρι να έρθουν οι καθαρισμοί αέρα». Για τον τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο τόνισε πως «αν μπει μόνο ραντεβού, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εγώ να κλείσω 40 ραντεβού, να είμαι πλήρως νόμιμος, να είμαι έξω όλη την ημέρα. Άρα θα αυξηθεί η κινητικότητα. Μικραίνει η πιθανότητα συνωστισμού με αυτά τα δυο μέτρα. Ιδίως στα μικρά καταστήματα».

Άνοιγμα καταστημάτων με 13032 και χρονικό όριο

Πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών, κάτι που θα εξεταστεί σήμερα από τους λοιμωξιολόγους είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Όταν δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών θα επανεκκινήσει η αγορά αλλά με περιορισμούς, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι το click away και το click inside αποτέλεσαν λύσεις για την περίπτωση που λειτουργούσαν οι δραστηριότητες σαν ακορντεόν αλλά όπως είπε, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και οι κλάδοι που θα ανοίξουν θέλουν να παραμείνουν ανοιχτοί. Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε πως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, καθώς η οικονομία θα πρέπει να επανεκκινήσει.

Χαρακτήρισε μεταβατικό μήνα τον Απρίλιο καθώς, όπως εξήγησε, με τους εμβολιασμούς και τα self test θα διευρύνουμε το τοίχος της προστασίας μας ώστε να μπορούμε να ζούμε με τον υιό επιστρέφοντας στην κανονικότητα. Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα, όταν δοθεί το «πράσινο φως», είπε ότι δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside.

«Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία» όπως είπε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το «πράσινο φως».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:59