search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:00
MENU CLOSE

Βολές και από τη FIFA στους «αποστάτες»: Θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους

20.04.2021 15:38
infantino-new-01
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πολυαναμενόμενη θέση του Τζιάνι Ινφαντίνο, σχετικά με την ίδρυση της ευρωπαϊκής Super League, ήλθε σήμερα (20/4) κατά την διάρκεια του συνεδρίου της UEFA. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είχε προαναγγείλει από εχθές (19/4) την πλήρη στήριξη του ομολόγου του της FIFA και ο Ινφαντίνο, επιβεβαίωσε απόλυτα την αντίθεση του στο εν λόγω εγχείρημα, χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα».

«Στη FIFA, μπορούμε μόνο να απορρίψουμε έντονα τη δημιουργία μίας Super League που είναι ένα κλειστό εργαστήριο και προκαλεί ρήξη με τα σημερινά θεσμικά όργανα, πρωταθλήματα, συλλόγους, UEFA και FIFA. Θα είμαι εξαιρετικά σαφής: Η FIFA βασίστηκε στις πραγματικές αξίες του αθλητισμού. Το καταστατικό καθορίζει το πεδίο εφαρμογής της FIFA και της UEFA. Κάποιος μπορεί μόνο να αποδοκιμάσει έντονα τη δημιουργία της Super League. Είναι έξω από το σύστημα», επισήμανε ο Ινφαντίνο και πρόσθεσε: 

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να απορριφθούν για ένα ίσως βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος για ορισμένους. Οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται πολύ προσεκτικά. Πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι καθήκον μου και καθήκον μας, να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο, τους αγώνες των συλλόγων, τις εθνικές ομάδες. Εάν ορισμένοι επιλέγουν να πάνε με τον δικό τους τρόπο, τότε πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες της επιλογής τους. Είναι υπεύθυνοι για την επιλογή τους. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι  είτε είστε σε αυτό, είτε όχι.  Δεν μπορείτε να είστε… μισοί-μισοί. Εάν ορισμένοι επιλέξουν το λάθος μονοπάτι, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Οι σύλλογοι που φεύγουν θα είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους. Σκεφτείτε το. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει για αυτό, να το συζητήσει, αλλά πρέπει πάντα να σεβόμαστε τους θεσμούς, την Ιστορία, το πάθος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο είναι ελπίδα και είναι ευθύνη μας να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα».

Σήμα κινδύνου από τον Μπαχ

Μιλώντας στο συνέδριο της UEFA, ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ υπογράμμισε την αξία της αλληλεγγύης στον αθλητισμό, σε μια καλυμμένη αναφορά στην νέα ευρωπαϊκή Super League.

Δώδεκα από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης ανακοίνωσαν τη νέα διοργάνωση αργά το βράδυ της Κυριακής (18/4), ξεκινώντας μια «μάχη» για τον έλεγχο του παιχνιδιού και των εσόδων του με UEFA και FIFA. 

«Η αλληλεγγύη θα είναι απαραίτητη για να μπορέσει το αθλητικό κίνημα να αναδυθεί από την πανδημική κρίση. Τον τελευταίο καιρό αυτή η αξία έχει τεθεί σε κίνδυνο. Τα προσωπικά συμφέροντα έχουν πάρει την πρωτοβουλία και αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα αθλητισμού» είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

«Η ίδια η ύπαρξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου απειλείται. Αμφισβητείται από μια καθαρά κερδοσκοπική προσέγγιση που αγνοεί τις κοινωνικές αξίες του αθλητισμού και τις πραγματικές ανάγκες στον κόσμο μετά τον κορωνοϊό. Αυτό το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο απειλείται, επειδή η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνει έδαφος στους καθαρά προσανατολισμένους στο κέρδος στόχους των επενδυτών» πρόσθεσε.

«Σε αυτό το πολωτικό περιβάλλον, το στενό προσωπικό συμφέρον και ο εγωισμός κερδίζουν έδαφος πάνω από την αλληλεγγύη, τις κοινές αξίες και τους κοινούς κανόνες. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό το μάθημα ισχύει για όλους. Ισχύει επίσης για αθλητικούς οργανισμούς. Εάν όλα εξεταστούν από επιχειρηματική σκοπιά, τότε η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνεται» συμπλήρωσε.

«Ευχαριστώ» Τσέφεριν

Κατά την διάρκεια του σημερινού (20/4) συνεδρίου της UEFA, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν ευχαρίστησε ορισμένους από τους προέδρους που αντιστάθηκαν στο σχέδιο της ευρωπαϊκής Super League.

«Νασέρ (σ.σ. Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν) σε ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου, έδειξες ότι αγαπάς το ποδόσφαιρο, είσαι υπέροχος άνθρωπος και έχω μάθει πολλά από εσένα», είπε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος παράγοντας και συνέχισε: «Ευχαριστώ επίσης τον Καρλ Χάϊντς Ρουμενίγκε, έναν φανταστικό πρόεδρο για την ECA (σ.σ. Ενωση ευρωπαϊκών συλλόγων) και τον Ζαν Μισέλ Ολάς (σ.σ. πρόεδρο της Λιόν) που ήλθαν εδώ σήμερα, αλλά και τον Ζοσέ (σ.σ. Κάστρο, πρόεδρος της Σεβίλλης), με τον οποίο είχα μία πολύ καθησυχαστική συζήτηση εχθές (Δευτέρα 19/4) και με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για το ποδόσφαιρο. Σας ευχαριστώ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:00