ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 14:38
MENU CLOSE

Γερμανία: Πρώτη δύναμη οι Πράσινοι και σε νέα δημοσκόπηση - Ιστορικό χαμηλό για τη CDU

07.05.2021 16:56

Πρώτη δύναμη σε δημοσκόπηση που έγινε στη Γερμανία αναδεικνύονται και πάλι οι Πράσινοι, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ωστόσο η πλειοψηφία δηλώνει ότι θα προτιμούσε κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο παραμένει στο 14% και ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% χωρίς μεταβολή, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10% (+1) και η Αριστερά με 7% χωρίς μεταβολή.

Με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης Πρασίνων – CDU/CSU, αλλά και Πρασίνων, SPD και FDP και οριακά Πρασίνων, SPD, Αριστεράς.

Σε αντίστοιχο ερώτημα ωστόσο, το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση με Καγκελάριο από την Χριστιανική Ένωση, ενώ μόνο το 38% θα επέλεγε κυβέρνηση με επικεφαλής τους Πράσινους.

Επιπλέον, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα κανέναν από τους υποψήφιους Καγκελάριους, με το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας να συγκεντρώνει ο υποψήφιος της Ένωσης, Άρμιν Λάσετ και τους δύο άλλους υποψηφίους, Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) και Όλαφ Σολτς (SPD) να συγκεντρώνουν 50% αρνητικές ψήφους.

Στο ερώτημα της απευθείας επιλογής Καγκελάριου, με την αναμέτρηση κατά ζεύγη, ο κ. Λάσετ με 46% προηγείται της κυρίας Μπέρμποκ η οποία φθάνει το 44%, ο Σολτς όμως με 46% προηγείται τόσο του κ. Λάσετ (43%), αλλά με 45% υπερτερεί και της κυρίας Μπέρμποκ (43%).

Η υποψήφια πάντως των Πρασίνων, στην οποία οι αντίπαλοί της καταλογίζουν έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας, ενώ τον περασμένο μήνα ικανή για την Καγκελαρία την θεωρούσε το 24%, τώρα το αντίστοιχο ποσοστό έχει φθάσει στο 43%.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από την δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Πράσινους να προηγούνται με 26% έναντι 23% της Χριστιανικής Ένωσης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 14:33
Exit mobile version