search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:41
MENU CLOSE

Ανοιχτή η μάχη για την καγκελαρία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2175
27-4-2021
29.04.2021 07:00
merkel-new

Επτά ώρες πυρετωδών διαβουλεύσεων χρειάστηκαν στη συνεδρίαση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για να ανακοινωθεί τελικά και επίσημα η υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ για την καγκελαρία στις φθινοπωρινές εκλογές του 2021 στη Γερμανία.


Ο μετριοπαθής πολιτικός, εκλεκτός της Άνγκελα Μέρκελ, με το 77% των ψήφων θα διεκδικήσει την καγκελαρία αφήνοντας πίσω του τον έτερο υποψήφιο Μάρκους Ζέντερ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Η νυν καγκελάριος, παρότι πήρε μέρος στη συνεδρίαση, τελικά αποφάσισε να απέχει – αναμενόμενο σύμφωνα με αναλυτές – δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ενωτική νότα στη διαδικασία.


Οι Πράσινοι θα κατέβουν στις εκλογές με τη συμπρόεδρο του κόμματος Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ γνωστή είναι και η υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Δεν “τρελαίνονται” οι ψηφοφόροι


Ωστόσο «πονοκεφάλους» συνεχίζει να προκαλεί η επιλογή του υποψηφίου της CDU για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Λάθος επιλογή αποτελεί ο Άρμιν Λάσετ ως υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης για την καγκελαρία, εκτιμά η πλειονότητα των Γερμανών. Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που αποδοκιμάζουν την επιλογή και ανήκουν στους υποστηρικτές της συμμαχίας των κομμάτων που εκπροσωπεί. Ο έτερος υποψήφιος Μάρκους Ζέντερ προηγείτο στη δημοφιλία, ωστόσο το κόμμα κατέληξε στον πιο μετριοπαθή πολιτικό να ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του περιοδικού «Der Spiegel», το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιλογή του Λάσετ αντί του Ζέντερ για το χρίσμα δεν ήταν η σωστή, ενώ μεταξύ των υποστηρικτών του CDU και της CSU η ίδια άποψη εκφράζεται από το 77%.


Στο ερώτημα της απευθείας επιλογής καγκελάριου προηγείται σημαντικά η υποψήφια των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ με 30%, ακολουθεί ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σημερινός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με 17% και τελευταίος κατατάσσεται ο Άρμιν Λάσετ με μόλις 11% των προτιμήσεων.

Δυναμική έφοδος


Όπως θα θυμούνται οι συνεπείς αναγνώστες του «Ποντικιού», τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης «φυλλορροούν» εδώ και καιρό. Αφορμή; Η παρουσία των Πρασίνων, οι οποίοι διεκδικούν μεγάλο κομμάτι της πολιτικής ζωής της χώρας, όχι αναγκαστικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και νωρίτερα, καθώς κατέχουν την πρωθυπουργία σε αρκετά κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.


Η κούραση των Γερμανών από τη συγκυβέρνηση των CDU/CSU/SPD εδώ και χρόνια αλλά και η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έχουν φέρει στο προσκήνιο φανερά αναβαθμισμένο το κόμμα των Πρασίνων.

Ο κύβος ερρίφθη


Χωρίς διαξιφισμούς και εντάσεις οι Πράσινοι ανακοίνωσαν την Μπέρμποκ ως υποψήφια καγκελάριο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μια ιστορική επιλογή από κάθε άποψη. Η νέα πολιτικός, η οποία, όπως και η νυν καγκελάριος Μέρκελ, εκπροσωπεί εκλογική περιφέρεια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, επικράτησε του συμπροέδρου των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εσωκομματική διαδικασία.


«Σήμερα ξεκινούμε ένα νέο κεφάλαιο για το κόμμα μας και, εάν τα καταφέρουμε, και για τη χώρα μας» τόνισε η Μπέρμποκ. «Στέκομαι στην πλευρά της ανανέωσης. Άλλοι εκπροσωπούν το στάτους κβο» ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
«Η Ανναλένα Μπέρμποκ είναι μια προσηλωμένη γυναίκα με ισχυρή βούληση, που ξέρει τι θέλει» ανέφερε ο Χάμπεκ κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της.

Η Μπέρμποκ, βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Δίαιτα (Κάτω Βουλή) της Γερμανίας, ανέλαβε συμπρόεδρος των Πρασίνων τον Ιανουάριο του 2018. Με απεύθυνση στους ψηφοφόρους των πόλεων με ατζέντα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έχει οδηγήσει τους Πράσινους από την έκτη θέση των εκλογών του 2017 στη δεύτερη, αμφισβητώντας ακόμη και τα πρωτεία της συντηρητικής συμμαχίας CDU/CSU.


Η Μπέρμποκ υποστηρίζει την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία πολύ πριν από το 2028, που αποτελεί δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης. Υποστηρίζει δε την επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους μέχρι 130 χιλιόμετρα την ώρα. Αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν σημαντικοί εταίροι, όπως οι ΗΠΑ και τα χριστιανικά κόμματα, το ζητούν μετ’ επιτάσεως, και πολλά άλλα, όπως τουλάχιστον δηλώνει σε ομοσπονδιακά και τοπικά κανάλια που επιλέγει να εμφανίζεται.


Το φθινόπωρο αργεί, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και μάλλον θα συνεχίσει να είναι. Αν τελικά το CDU δεν ανακάμψει και η Μπέρμποκ επικρατήσει και «κατακτήσει» την καγκελαρία, σίγουρα θα καταγραφεί στην ιστορία της Γερμανίας η κατάληψη της θέσης back to back από το γυναικείο φύλο.

Ψάχνεται το SPD

Σε κατάσταση συνεχούς ημικρανίας βρίσκεται το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας (SPD). Μπορεί η υποψηφιότητα του Σολτς να είναι γνωστή εδώ και μήνες, αλλά οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν τους Σοσιαλδημοκράτες καθηλωμένους στην τρίτη θέση. Και μπορεί η υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ να τους έκανε να αναθαρρήσουν για λίγο, καθώς τους φέρνει δεύτερους, όμως στην κοινωνία το γυαλί για το SPD έχει σπάσει.
Μπορεί να ευθύνεται η χρόνια συγκυβέρνηση με την CDU, μπορεί ο Όλαφ Σολτς να μην εμπνέει και λόγω της θέσης του – είναι υπουργός Οικονομικών και ευθύνεται για λάθη τα οποία προέκυψαν μες στην πανδημία –, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν εδώ και μήνες ακροατήριο. Δεν μπορούν να πείσουν για την επόμενη μέρα. Σε ορισμένα κρατίδια συγκυβερνούν είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες είτε με τους Πράσινους. Οι τελευταίοι πάντως τους έχουν καπελώσει.
Με αγωνία αναμένεται η παρουσίαση του σοσιαλιστικού τους προγράμματος για την επόμενη μέρα της Γερμανίας. Έχουν πάντως πολλή δουλειά για να πείσουν τους ψηφοφόρους. Η εικόνα δείχνει πως κλείνουν πλέον το μάτι στους πρωτοπόρους – όπως λένε οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον – Πράσινους, αλλά πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:34