search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:35
MENU CLOSE

Μεγάλη νίκη για το ΚΕΘΕΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2177
13-5-2021
14.05.2021 07:00
KETHEA-new

Το υπουργείο Υγείας απέσυρε το προσχέδιο νόμου που θα έφερνε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εργαζομένων, μελών θεραπευτικών κοινοτήτων και συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.


Το μεγάλο αυτό βήμα υποχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης αποτελεί μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά και των ατόμων που αξιοποιούν τα θεραπευτικά του προγράμματα στον αγώνα τους για να διατηρήσουν το θεραπευτικό μοντέλο και χαρακτήρα του οργανισμού.

«Το προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Δεν υφίσταται πλέον ως προσχέδιο νόμου, αλλά υποβαθμίστηκε σε εσωτερικό κείμενο, αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για την επιτροπή που το συνέταξε» αναφέρει σχετικά στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

«Χιλιάδες πολίτες πήραν στα χέρια τους αυτή την υπόθεση, ξεπερνώντας το δικό μας μπόι, με την απλή φράση “Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ”. Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους έναν προς έναν και μία προς μία. Είναι τα χέρια όλης της κοινωνίας που έγιναν αγκαλιά για να προστατεύσουν τον μεγαλύτερο φορέα απεξάρτησης της χώρας» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι.

Παρέμβαση με… παρελθόν


Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί δραστικές αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ. Το 2019, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατήργησε ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο του οργανισμού επιβάλλοντας μία κομματικά διορισμένη διοίκηση και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα έκτοτε στον τρόπο λειτουργίας, όπως καταγγέλλεται.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν εκλέγεται πλέον από το προσωπικό του φορέα, τα άτομα που προχωρούν σε θεραπείες απεξάρτησης και τις οικογένειές τους, όπως γινόταν πριν από την ΠΝΠ.

“Εξαφάνιζε” την απεξάρτηση


Ο επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ και ψυχίατρος Γιώργος Μπαρδάνης είχε δηλώσει στο «Ποντίκι» ότι «στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί για το ΚΕΘΕΑ, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει αποδεκτό, δεν υπάρχει καν η λέξη απεξάρτηση στους σκοπούς του. Αλλά υπάρχει σαφέστατα και δυο και τρεις φορές η μείωση της βλάβης. Κάτι που αλλάζει όλο τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και των θεραπευτικών κοινοτήτων».

«Δηλαδή θα υπάρχει θεραπευτική κοινότητα χωρίς την έννοια της απεξάρτησης, χωρίς την έννοια “καμία ουσία”. Οι υποκατάστατες ουσίες, είτε οι εξαρτησιογόνες ουσίες είτε οποιαδήποτε άλλη ουσία, δεν νοείται μέσα σε μία θεραπευτική κοινότητα όπως το ΚΕΘΕΑ και άλλες θεραπευτικές κοινότητες εδώ και στην Αμερική και αλλού στον κόσμο» είχε πει.

Τι περιλάμβανε


Το προσχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστεί στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ και αποσύρθηκε:
● Συρρίκνωνε θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενίσχυε τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
● Εξαφάνιζε τις θεραπευτικές κοινότητες και καταργούσε τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
● Δεν παρείχε καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.
● Μετέτρεπε το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.
● Καταργούσε όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση, την οποία διατηρούσε σε διακοσμητικό ρόλο και συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση Δ.Σ., ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του Δ.Σ.
● Κατάρτιζε έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Διορία για τις προτάσεις των εργαζομένων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και τεκμηρίωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε διαλόγου.


Στη συνέχεια αποφασίστηκε, ύστερα και από συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, να ζητηθεί από τον Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο μέσα σε δύο μήνες τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.


«Το αν οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν εποικοδομητική βάση για έναν διάλογο για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ ή προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, θα αποδειχθεί έμπρακτα το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα αποτελέσματα του όποιου διαλόγου διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα τεθούν υπό την τελική κρίση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ. Του οργάνου το οποίο προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως το προσχέδιο, παρ’ όλο που και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Ο «φονιάς»: Ο κοντούλης Αυστραλός που έκανε τους Τούρκους να τρέμουν στην Καλλίπολη

Ρωσία: Ο εφιαλτικός ήχος των μαχητικών Su-57 τρομοκρατεί τη Μόσχα (Video)

e-ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:33