search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:51
MENU CLOSE

Χαμηλός μεταβολισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα

19.05.2021 20:26
kila-zygaria

Ο όρος μεταβολισμός αφορά στις πολύπλοκες χημικές διεργασίες που εκτυλίσσονται στο σώμα μας ώστε να ελέγχονται και να διατηρούνται βασικές λειτουργίες, όπως τα επίπεδα θερμοκρασίας, τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος.

Ο θυρεοειδής, δηλαδή ο αδένας που βρίσκεται στη φάρυγγα, απελευθερώνει ορμόνες που επίσης παίζουν ρόλο στο μεταβολικό ρυθμό. Η θερμοκρασία σώματος είναι ένα αποτέλεσμα της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Το ίδιο ισχύει και για το μεταβολισμό των λιπιδίων, δηλαδή πόσο καλά χειρίζεται ο οργανισμός μας τη συσσώρευση λίπους και αυτό επηρεάζει το δείκτη της ζυγαριάς μας. Από την άλλη, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Ο μεταβολικός ρυθμός ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, την κληρονομική προδιάθεση, διάφορες ασθένειες ή λόγω της επίδρασης εξωτερικών παραγόντων.

Σε πρώτη φάση, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο βασικός μεταβολισμός μας, δηλαδή πόσες θερμίδες (ενέργεια) χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τα επίπεδα δραστηριοποίησής μας και με βάση αυτό να κρίνουμε αν ο μεταβολισμός μας βρίσκεται σε επαρκή εγρήγορση.

Χαμηλός μεταβολισμός

Το στρες, η έλλειψη ύπνου, η αποχή από τη γυμναστική και η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολικό ρυθμό. Το ίδιο συμβαίνει αν υπάρχει δυσλειτουργία στο θυρεοειδή αδένα.

Η απελευθέρωση ορμονών είναι βασικό κομμάτι της μεταβολικής λειτουργίας, κι έτσι ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα εξής:

-Κούραση

-Καταθλιπτικά συμπτώματα

-Αύξηση του βάρους

-Κακή όψη της επιδερμίδας

-Αναπαραγωγικά προβλήματα και ακανόνιστος κύκλος

Ειδήσεις σήμερα

Η βιταμίνη που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και την ένταση της νόσησης από κορωνοϊό

ΑΠΘ: Νέα αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης (Πίνακες)

Μπύρα: 5 οφέλη για την υγεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15