search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:03
MENU CLOSE

Διατροφή: Πώς να «θωρακίσεις» το αναπνευστικό σου

19.05.2021 09:59
diatrofi-new

Τα προβιοτικά που περιέχονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το κεφίρ συμβάλλουν στην πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων και ειδικότερα σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Η καθημερινή λήψη προβιοτικών φαίνεται πως ευνοεί τους υπέρβαρους αλλά και τους ηλικιωμένους ασθενείς καθώς η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τα στοιχεία της νέας μελέτης που παρουσιάζεται στην φετινή Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων που διεξάγεται στις ΗΠΑ αναδεικνύουν τα οφέλη των προβιοτικών στην πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων αλλά και το ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Benjamin Mullish,  λέκτορα στο Τμήμα Πεπτικών Ασθενειών του Imperial College στο Λονδίνο, το εντερικό μικροβίωμα παίζει βασικό ρόλο στην υγεία μας και τη θωρακίζει:

«Αποδεικνύεται ότι το μικροβίωμα του εντέρου έχει μια περίπλοκη σχέση με τα διάφορα συστήματα των οργάνων. Δεν επηρεάζει μόνο τη λειτουργία του εντέρου ή του ήπατος, αλλά επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του σώματος».

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τις λεπτομερείς ημερήσιες καταγραφές 220 ασθενών που συμμετείχαν σε μια προηγούμενη διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη έρευνα με εικονικό φάρμακο (placebo) που διερευνούσε τη σύνδεση προβιοτικών και την απώλειας βάρους. 

Εξετάζοντας τις καταχωρήσεις για κοινά συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του πονόλαιμου και του συριγμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικά κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης είχαν 27% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 45 ετών και άνω, καθώς και εκείνων με παχυσαρκία.

Όσον αφορά τους παχύσαρκους, έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα να ασθενήσουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού. 

Προηγούμενη μελέτη μάλιστα ανέδείξε ότι τα προβιοτικά μειώνουν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στους υγιείς ενήλικες αλλά και τα παιδιά, όμως υπάρχουν λίγα διαθέσιμα στοιχεία για τους ηλικιωμένους, τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους.

Ο δρ. Mullish εξηγεί τη σημασία αυτών των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης: «Τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν το ενδιαφέρον για το πώς το έντερο και οι πνεύμονες επικοινωνούν μεταξύ τους. 

Δεν στέλνει μόνο το έντερο σήματα που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των πνευμόνων, καθώς πρόκειται για μια αμφίδρομη διαδικασία. Αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν μεγάλες πτυχές της υγείας μας» καταλήγει.

Τονίζει μάλιστα ότι οι μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των μηχανισμών που σχετίζονται με τη μείωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και να διερευνήσουν τον πιθανό αντίκτυπο των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα σύμφωνα με τον Δρ Mullish.

Πηγή: ygeiamou

Photo by Pixabay

Ειδήσεις σήμερα

Έρευνα: Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ κάνει κακό στον εγκέφαλο

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες τροφές μειώνουν τον πόνο

Πέτρες στους νεφρούς: Ποιες τροφές σας προστατεύουν – Ποιες «απαγορεύονται»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:03