search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:40
MENU CLOSE

Πώς θα γίνεις η «καλύτερη μαμά» για το παιδί σου!

19.05.2021 07:00
mama-paidi-new

Η δύσκολη αλλά τόσο μαγική περίοδος της εγκυμοσύνης έφτασε αισίως στο τέλος της και επιτέλους κρατάς στα χέρια σου το μωρό σου!

Αμέτρητα συναισθήματα σε κατακλύζουν, ενώ κοιτώντας το πλάσμα που μόλις έφερες στον κόσμο, νιώθεις μια νέα ζωή -εντελώς διαφορετική- να σε καλωσορίζει.

Μια ζωή γεμάτη αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, όνειρα και φυσικά, νέες ευθύνες! Χιλιάδες ερωτήματα «τριγυρνούν» στο μυαλό και τις σκέψεις σου: «Θα τα καταφέρω;», «Πώς θα τα κάνω όλα τέλεια;», «Θα προλάβω τους κινδύνους;», «Θα το μεγαλώσω σωστά;».

To topontiki.gr σου δίνει κάποιες συμβουλές ώστε να μην… πελαγώσεις και κυρίως, να απολαύσεις το ανεκτίμητο δώρο που κρατάς στην αγκαλιά σου!

Κλείσε τα αυτιά σε «Πρέπει» και «Μη»

«Τόσα παιδιά μεγαλώσαμε δεν έπαθαν τίποτα»: Αν δεν έχεις ακούσει ακόμα αυτή τη φράση από μαμά, γιαγιά, πεθερά, φίλη, πιθανότατα θα την ακούς συχνά από εδώ και πέρα. Σίγουρα οι οικείοι σου θέλουν το καλό το δικό σου και φυσικά του μωρού σου, αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, πως οτιδήποτε σου προτείνουν είναι πάντα το σωστό.

Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες, για παράδειγμα, συνήθιζαν να βάζουν μέλι στην πιπίλα για να την «πιάσει» πιο εύκολα το μωρό. Αυτό σήμερα απαγορεύεται, καθώς το μέλι πριν από τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του. Πριν από οποιαδήποτε απόφαση που αφορά στην υγεία και τη διατροφή του μωρού σου, λοιπόν, εσύ θα πρέπει να εμπιστευτείς μόνο τον παιδίατρο!

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, μπορείς να ακούς, να ρωτάς, να συμβουλεύεσαι αλλά την τελική απάντηση θα δίνει πάντα το ένστικτό σου!

Να θυμάσαι ότι οι αποφάσεις που αφορούν στην υγεία και την ανατροφή του παιδιού σου, είναι της μητέρας και του πατέρα του. Αποφάσεις που οι οικείοι οφείλουν να σέβονται και να τηρούν ακόμα και αν χρειαστεί να μείνουν κάποιες στιγμές μόνοι με το παιδί σας.

Μη μπαίνεις σε σύγκριση με άλλες μαμάδες!

Από την πρώτη στιγμή που γίνεσαι μαμά σου γεννιέται η επιθυμία να επικοινωνείς και με άλλες μητέρες. Απόλαυσε τις τόσο γεμάτες συζητήσεις σας, ωστόσο, μην επηρεάζεσαι και προπαντός, μη μπεις σε διαδικασία σύγκρισης είτε δικής σου είτε του παιδιού σου.

Αν για παράδειγμα, το μωρό της φίλης σου περπάτησε στους οκτώ μήνες ή μίλησε νωρίτερα από δικό σου αυτό δε σημαίνει ότι το δικό σου παιδί υστερεί σε κάτι ούτε ότι εσύ κάνεις κάτι λάθος.

Να θυμάσαι: Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και αν ο παιδίατρος βρίσκει φυσιολογική τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη, τα έχετε πάει περίφημα και εσύ και εκείνο!

Πέρνα ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου!

Οι υποχρεώσεις από τότε που έγινες μητέρα έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς καλείσαι να ανταπεξέλθεις σε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα.

Όσο πιεσμένο, ωστόσο, κι αν είναι το πρόγραμμά σου, φρόντισε να βρεις έστω και λίγο χρόνο με το παιδί σου τον οποίο θα διαθέσεις αποκλειστικά σε εκείνο!

Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να δεθεί μαζί σου ακόμα περισσότερο, ενώ μεγαλώνοντας, οι στιγμές αυτές θα προστεθούν στις πιο γλυκιές αναμνήσεις του!

Άκου το παιδί σου!

Όσο μεγαλώνει το παιδί, τόσο περισσότερο νιώθει την ανάγκη να εκφράζει όσα νιώθει και σκέφτεται είτε με λόγια είτε με πράξεις. Μην αγνοήσεις ποτέ την επιθυμία του παιδιού σου να σου μιλήσει. Άκου προσεκτικά όσα έχει να σου πει και συζήτησε μαζί του.

Να έχεις, επίσης, υπόψιν σου ότι πολλές φορές τα παιδιά «μιλούν» μέσα από τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους. Ακόμα κι αν το παιδί σου, λοιπόν, είναι μικρότερης ηλικίας και παρατηρήσεις ότι η συμπεριφορά του δεν είναι η επιθυμητή ή η διάθεσή του δεν είναι η συνηθισμένη, φρόντισε να ανακαλύψεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την αντίδραση.

Το παιδί σου έχει τη δική του προσωπικότητα, όχι τη δική σου!

Κάθε γονέας έχει όνειρα και προσδοκίες για το παιδί του. Στην προσπάθειά σου να «χτίσεις» τον χαρακτήρα του παιδιού σου, μην αμελήσεις να εστιάσεις στις δικές του επιθυμίες και τα δικά του ταλέντα.

Αν, για παράδειγμα, επιθυμείς το παιδί σου να ασχοληθεί με τον αθλητισμό αλλά το ίδιο προτιμά τη ζωγραφική, αποδέξου με χαρά τα «θέλω» του, όπως και τα «μπορώ» του και ενθάρρυνέ το να καλλιεργήσει τις δικές του δεξιότητες .

«Μπράβο σου!»

Μην αμελείς να επιβραβεύεις τη θετική συμπεριφορά του παιδιού σου, όπως και κάθε προσπάθειά του, ακόμα κι αν δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Αν το παιδί σου , για παράδειγμα, μελέτησε πολύ για το διαγώνισμα, αλλά δεν τα πήγε πολύ καλά, θα το επιβραβεύσεις για την προσπάθεια που κατέβαλε και θα το ενθαρρύνεις την επόμενη φορά να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλεις καθοριστικά στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής του τα οποία δε θα το συντροφεύουν μόνο μέχρι το επόμενο διαγώνισμα, αλλά για τη μετέπειτα ζωή του!

Πρόσεξε, ωστόσο, το «μπράβο» να λέγεται εκεί που πραγματικά χρειάζεται, αλλιώς χάνει το νόημα και την αξία του.

Απόφυγε, επίσης, υπερβολές, όπως «είσαι ο πιο έξυπνος/όμορφος/καλός απ’ όλους» γιατί τα αποτελέσματα -αν μη τι άλλο- δε θα είναι τα επιθυμητά, όχι μόνο στην παιδική του ηλικία, αλλά και στην ενήλικη ζωή του!

Δυο φράσεις που καλύτερα να μην πεις ποτέ στο παιδί σου

«Είσαι κακό παιδί»

Στο άκουσμα αυτής της φράσης, το παιδί θα νιώσει ενοχές και ένα αίσθημα κατωτερότητας για την προσωπικότητά του, κάτι που αν ακούει συχνά μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του.

Καλύτερα, λοιπόν, να εστιάσεις την προσοχή σου στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά που είχε και όχι να του αποδώσεις οποιοδήποτε προσβλητικό χαρακτηρισμό αναφορικά με το άτομό του. Άλλωστε, η πράξη του ήταν κακή, όχι το παιδί σου! Σωστά;

«Η Μαρία το έκανε καλύτερα από σένα»

Ένα λάθος που έκαναν συχνά οι παλιότερες γενιές ήταν να συγκρίνουν -έστω και άθελά τους- τα παιδιά τους με των άλλων. «Είδες που η Μαρία είναι πιο ψηλή από σένα; Εσύ δεν τρως όλο το φαγητό σου», «Ο Γιαννάκης πήρε 10 στο διαγώνισμα είναι πιο έξυπνος από εσένα;».

Τέτοιες φράσεις, εκτός απ’ το ότι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού σου, είναι άδικες απέναντί του, καθώς καλείται να συγκριθεί και να ξεπεράσει ένα τρίτο πρόσωπο που -εκτός των άλλων- ίσως δε δύναται να κάνει.

Το ύψος, για παράδειγμα, δεν κρίνεται μόνο από το πόσο θα φάει, όπως και η απόδοση στα μαθήματα αποτελεί αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί σου θα πρέπει να προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς, αλλά με γνώμονα τον εαυτό του!

«Θα γίνω μια καλή μαμά;»

Ακόμα και αν είναι η πρώτη φορά που γίνεσαι μαμά, να θυμάσαι ότι είσαι πλασμένη γι΄αυτόν τον ρόλο, οπότε χρησιμοποίησε το όποιο άγχος σου εποικοδομητικά, άκου το -σχεδόν πάντα- αλάνθαστο ένστικτό σου και με «συμμάχους» σου τους ειδικούς -όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο- άφησε τη φύση να σε οδηγήσει στον δρόμο για τον οποίο σε προόρισε!

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι «τέλεια μαμά» δεν υπάρχει. Όπως, άλλωστε, δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος, τέλειος εκπαιδευτικός κ.ο.κ. Το αν θα καταφέρεις, τελικά, να γίνεις μια καλή μαμά, είναι μια απάντηση που μια μέρα θα πάρεις από ένα και μόνο άτομο… Το παιδί σου!

Photos by Pixabay

Ειδήσεις σήμερα

Διαδίκτυο: Ένας επικίνδυνος κόσμος για τα παιδιά – Πώς να τα προστατέψετε

Κορωνοϊός: Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά σε μια εποχή με μάσκες και αποστάσεις!

Νομοσχέδιο για τις σχέσεις γονέων και τέκνων μετά το διαζύγιο – Τι προβλέπει για την συνεπιμέλεια των παιδιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:38