search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:35
MENU CLOSE

Τρία περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη: «Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ελαττωματική παρτίδα του AstraZeneca»

19.05.2021 18:48
kovid-koronoios-new-012 (4)
© Eurokinissi

Έντονη ανησυχία επικρατεί για τις τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca που παρουσιάστηκαν σχεδόν την ίδια περίοδο στην Κρήτη.

Πρόκειται για δύο γυναίκες, μια 44χρονη και μια 47χρονη, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και έναν 35χρονο που υπέστη διπλή θρόμβωση.

Σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κατάσταση της 44χρονης επιδεινώθηκε.

Οι τρεις αυτές περιπτώσεις εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλονται σε ελαττωματική παρτίδα του εμβολίου που έγινε στην Κρήτη, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Εάν είναι από το ίδιο εμβόλιο και αν είναι όλα θρομβώσεις μήπως κάτι συμβαίνει με την παρτίδα που πήγε στην Κρήτη. Πρέπει να κοιταχτεί τι έγινε με την παρτίδα», επισήμανε ο Γιώργος Χρούσος, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται είτε σε ελαττωματική παρτίδα των εμβολίων, είτε σε εσφαλμένο τρόπο συντήρησής τους.

«Ή το ένα ή το άλλο. Είτε πρόβλημα συντήρησης είτε κάτι συνέβη στην παρασκευή του εμβολίου. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όταν παράγεις τέτοια βιολογικά υλικά. Να ξέρετε ότι και τα 4 εμβόλια κάνουν θρόμβωση» είπε.

Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει ακυρώσεις εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca στον Άγιο Νικόλαο με τους κατοίκους να εμφανίζονται προβληματισμένοι.

Ύποπτο αντίσωμα στον 35χρονο

Στις εξετάσεις του 35χρονου που υπέστη διπλή θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca βρέθηκε ένα αντίσωμα που συνδέει τη διπλή θρόμβωση με το σκεύασμα με το περιστατικό ωστόσο, ωστόσο είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

«Βρήκαν το αντίσωμα του αιμοπεταλιακού παράγοντα 4. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που παράγεται μετά από εμβόλια, είναι αυτό που λέμε VIPID», τόνισε ο Γιώργος Χρούσος.

Τι λέει ο Κικίλιας για τα περιστατικά

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε για τα περιστατικά θρομβώσεων στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ότι «έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια. Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς».

Επιπλέον, ανέφερε ότι συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως δεν γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια για προβληματική παρτίδα εμβολίων και υπογράμμισε πως όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Ειδήσεις σημερα:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Εμβολιασμοί: Διαθέσιμα από αύριο όλα τα εμβόλια για τους 40-44 – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 20-29

Διπλωματική κρίση Ισπανίας-Μαρόκου – Το παρασκήνιο πίσω από τις απελάσεις μεταναστών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:34