search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:41
MENU CLOSE

Body piercing – body modification στην Ελλάδα: Μια πονεμένη ιστορία, όχι για τους λόγους που φαντάζεστε

20.05.2021 07:00
tattoo

Καμία εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν στις δουλειές τους δεν έχουν οι άνθρωποι που εργάζονται στα στούντιο τατουάζ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και αναγκάζονται να μπαίνουν στη διαδικασία να εργαστούν παράνομα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο επαγγελματίας body piercer και body modificator, Γιώργος Κοσμετάτος, γνωστός και ως «Freak», μίλησε στο topontiki.gr και επισήμανε ότι τα στούντιο τατουάζ δεν έχουν ανοίξει ακόμα, παρά τη γενική επαναλειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων όπως των κέντρων αισθητικής.

Ο Γιώργος Κοσμετάτος, εκτός από επαγγελματίας, είναι ο άνθρωπος με τα 100 τατουάζ και τα αμέτρητα piercing.

«Ο μόνος λόγος για να ανοίξουν νόμιμα τα στούντιο τατουάζ αυτή τη στιγμή είναι το λιανεμπόριο. Για πώληση κοσμημάτων κι άλλων ειδών. Για εργασία piercing, τατουάζ κ.α. δεν επιτρέπεται» εξήγησε.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξουν τα στούντιο τατουάζ. Έλεγαν στις 31 του μήνα, μετά έλεγαν στις 1 Ιουνίου, αλλά δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για τους εργαζόμενους στα στούντιο αυτά; Λαμβάνετε κάποιο επίδομα;

Άλλο τι δικαιούμαστε και άλλο τι παίρνουμε. Εγώ εδώ και 19 μήνες που είμαστε κλειστοί έχω πάρει 2.000 ευρώ και 50% επιστρεπτέα. Ωστόσο, εγώ είμαι με μπλοκάκι (ΤΕΒΕ). Αν είσαι εργαζόμενος, δικαιούσαι το επίδομα των 534 ευρώ. Δεν τα βγάζουμε πέρα καθόλου. Πολλοί δουλεύουν από το σπίτι «μαύρα» γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Έχουμε λογαριασμούς, οικογένειες, παιδιά, κατοικίδια ζώα, ενοίκια και πάει κάπως έτσι.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που κάνει body modification ή piercing μέσα στην πανδημία;

Για τον κορωνοϊό τηρούμε τα μέτρα προστασίας που ζητάει το κράτος και ακολουθούμε πάντα την αποθεραπεία που μας δίνει ο body piercer. Ούτως ή άλλως, εμείς ως επάγγελμα, τηρούμε αυτά τα μέτρα πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός. Φοράμε γάντια και μάσκες, οι πελάτες μπαίνουν ένας ένας για να εξυπηρετηθούν και κάνουμε αποστειρώσεις. Είναι χειρουργείο η δουλειά μας.

Body modification και piercing: Τι πιστεύεις ότι μας οδηγεί στο να τα κάνουμε; Είναι μόνο θέμα αισθητικής;

Ναι, αυτό θα έλεγα. Δεν ισχύουν αυτά που λένε ότι έχεις υποστεί bullying, έχεις ψυχολογικά. Δεν έχει να κάνει με κάτι τέτοιο, έχει καταρριφθεί επιστημονικά αυτό. Αλλά και μη επιστημονικά να μην είχε καταρριφθεί, δεν θέλει και πολύ μυαλό να σκεφτείς ότι αυτό πράγματι μπορεί να αρέσει σε κάποιον. Από εκεί και πέρα, επειδή είμαστε μειοψηφία, δηλαδή μπορεί πολλοί να μην θέλουν να βάφονται και τρυπιούνται, μας έχουν βγάλει ότι τρώγαμε ξύλο μικροί, ότι είμαστε όλοι ψυχολογικά άρρωστοι. Απλά σου αρέσει και το κάνεις.

Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να αντιμετωπίζει κάποιος το bullying ή τα επικριτικά σχόλια που ενδεχομένως να δέχεται επειδή κάνει τροποποιήσεις στην εμφάνισή του με piercing ή body modification;

Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά, θα δεχόμασταν bullying και να μην τα κάναμε. Θα ακούσεις ακραία πράγματα για τους γονείς σου, προσβολές, πώς είσαι έτσι, έχεις ψυχολογικά κ.α. Αλλά όταν κάνεις κάτι τέτοιο, ξέρεις ότι υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που δεν θα τους αρέσει. Από εμένα είναι άκρως σεβαστή η άποψή τους. Ωστόσο άλλο να έχεις άποψη κι άλλο να προσπαθείς να επιβάλλεις με τη βία τη γνώμη σου.

Εμένα η άμυνά μου είναι το χιούμορ πάντα. Απαντάω πάντα με χιούμορ, με χαμόγελο. «Να είσαι καλά φίλε μου. Ό,τι καλύτερο σου εύχομαι στη ζωή σου» λέω και φεύγω. Το χιούμορ είναι η καλύτερη απάντηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις επικρίσεις στη σεξουαλικότητα, είτε στα κιλά, είτε στο χρώμα είτε σε οτιδήποτε. Χιούμορ θέλει, δεν χρειάζεται να πλακωθούμε στο ξύλο, δεν χρειάζεται βία, ούτε λεκτικές προσβολές. Γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τροφή σε άλλους να συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά.

Ποια είναι η εμπειρία σου με το body suspension; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν το κάνει;

Δεν υπάρχει κάτι επικίνδυνο σε αυτό. Το δέρμα σε ένα γάντζο έχει αρκετή ελαστικότητα για να τραβήξει πάνω από 200 κιλά. Με τους δύο γάντζους, έχεις αυτόματα 400 – 500 κιλά αντοχή. Το δέρμα δεν μπορεί να σκιστεί έτσι, όσο και να χοροπηδάς εσύ πάνω στους γάντζους. Το κάνεις για να βρεις τα όριά σου. Είναι σαν αυτοσυγκέντρωση, τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Είναι περίεργη η αίσθηση.

Αυτό είναι τελετουργικό κανονικά. Προέρχεται από φυλές που το έκαναν για να τα βρουν με τον εαυτό τους, για να χαλαρώσουν και για αυτοσυγκέντρωση. Δεν πονάει όσο φαίνεται.

Οι ειδήσεις σήμερα από το topontiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:41