search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:36
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας στις εκδηλώσεις ζητούν οι διοργανωτές

20.05.2021 19:45
concert_new

Πληρότητα 75% σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και στήριξη του κλάδου ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού, ζήτησαν μεταξύ αλλων κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών.

Όπως είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Κατερίνα Σταματάκη, το 50% της χωρητικότητας είναι μη βιώσιμο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακυρώνονται παραγωγές σε όλην την Ελλάδα. «Όταν τα θέατρα έχουν κατά μέσο όρο χωρητικότητα 1.500 θέσεων με τις 700 θέσεις που θα γεμίζουν δεν είναι βιώσιμη η παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι μεταβαλλόμενες χωρητικότητες άρχισαν πέρυσι από το 40% και έφτασαν μέχρι το 75%, αλλά στην πορεία μειώθηκαν ακόμη περισσότερο διότι οι αποστάσεις που έπρεπε να έχουν μεταξύ τους οι θεατές δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί αυτή η χωρητικότητα. Γι’ αυτό παρατηρήθηκε στο Ηρώδειο να έχουμε μία χωρητικότητα 43% χωρίς να έχουμε αναλογική της χωρητικότητας χρέωσης του ενοικίου».

Όπως είπε η κ. Σταματάκη, «είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση του κλάδου όπως συνέβη στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις της εστίασης από τη στιγμή που οι ίδιοι καταβάλουν δαπάνες», ενώ ζητούν να διατεθούν ατελώς στους παραγωγούς θέατρα και χώροι παραστάσεων, τονίζοντας ότι το ενοίκιο ορισμένων εξ αυτών είναι σήμερα υψηλότερο σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή.

Το περσινό μπέρδεμα με Δήμους και Περιφέρειες

Παράλληλα, έγινε και αναφορά στο αλαλούμ που επικράτησε το περσινό καλοκαίρι. «Τα ασαφή δελτία Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι Δήμοι να ερμηνεύουν κατά το δοκούν και να σταματούν τις συναυλίες δίνοντας εντολές στους τοπικούς παράγοντες λίγο πριν την έναρξή τους. Οι αστυνομικοί διευθυντές μπέρδευαν τις συναυλίες με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα beach bar και τρέχαμε μέσα στον Αύγουστο να βρούμε τον Γενικό Γραμματέα Συγχρονου Πολιτισμού να μας βοηθήσει με διορθωτικά δελτία Τύπου, ενώ προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στις Αρχές ότι οι συναυλίες δεν εντάσσονται σε αυτό που ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία».

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Σταματάκη ζήτησε για το φετινό καλοκαίρι να υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις, ενώ έκανε και μια αναδρομή στην περσινή χρονιά από την έναρξη της πανδημίας. «Κάναμε παρέμβαση στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις μας στους κλάδους που δικαιούνταν αναστολή και τις υπόλοιπες ενισχύσεις με μεγάλη προσπάθεια κάθε φορά γιατί οι επιχειρήσεις του Πολιτισμού ήταν σχεδόν ξεχασμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Είχαμε ανακοινώσεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν τόσο για δωρεάν χρήση θεάτρων και άλλων χώρων που διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού. Και ενώ η υπουργός είχε πει ότι θα διατεθούν ατελώς, οι δήμαρχοι επικαλούμενοι το αυτοδιοίκητο πήραν διαφορετικές αποφάσεις και δεν μας βοήθησαν. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς μας έκαναν και αύξηση του ενοικίου. Μοναδικές εξαιρέσεις πανελληνίως ο δήμαρχος Αθηναίων με την Τεχνόπολη και Πειραιά με το Βεάκειο».

«Όλες οι παραστάσεις είναι στον αέρα»

«Είχαμε όμως και άλλη μία υπόσχεση», σημείωσε η κ. Σταμάτακη. «Το 2020 το υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε στους εποπτευόμενους φορείς και στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των φορέων την επιλογή ελάχιστων παραστάσεων χωρίς προκηρύξεις συμμετοχής μας και άφησε έξω όλη την ελεύθερη αγορά. Και ενώ φέτος περιμέναμε να διαφοροποιηθεί υπέρ μας η κατάσταση, δυστυχώς δόθηκε η δυνατότητα μόνο στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες να συμμετέχουν μέσα από παρωχημένες διατάξεις και δημοσιονομικές αγκυλώσεις που δεν αφήνουν το υποργείο να εκσυγχρονιστεί».

Επιπλέον η κ. Σταματάκη εκτίμησε ότι ο αριθμός των φετινών συναυλιών θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτόν των θεατρικών παραστάσεων, με τον πρόεδρο της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών Διονύση Παναγιωτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όλες οι παραστάσεις είναι στον αέρα». Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη «όλοι προγραμμάτισαν τις καλοκαιρινές παραστάσεις με βάση το ποσοστό επιτρεπόμενης πληρότητας στο 75%, που ίσχυε πέρσι, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή με το 50% πληρότητας οι παραγωγές να είναι μη βιώσιμες. Επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος στήριξε το αίτημά μας σχετικά με την πληρότητα των χώρων αλλά οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν υπέρ του 50% κάτι που για εμάς είναι απαγορευτικό».

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε την άμεση ανάγκη να εισακουστούν λέγοντας: «Είμαστε στη ΜΕΘ και περιμένουμε να έρθει το φάρμακο. Ελπίζουμε να φθάσει πριν πεθάνουμε».

Πηγή: loaded.gr

Ειδήσεις σήμερα

Βαρκελώνη: Συναυλία «περίπου όπως παλιά» με 5.000 θεατές – Χορός, τεστ και μάσκες (Photo/Video)

Επιτέλους, ανοίγουν την Παρασκευή οι θερινοί κινηματογράφοι – Με ποια μέτρα

Άρση lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και λειτουργία καταστημάτων (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:35