search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:33
MENU CLOSE

«Αεροπειρατεία» σε πτήση Αθήνα-Βίλνιους για τη σύλληψη Λευκορώσου αντικαθεστωτικού

23.05.2021 17:09
ryanair_new

Ένα απίστευτο περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα στους αιθέρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αρχές της Λευκορωσίας, ενδεχομένως σε συνεργασία με Ρώσους πράκτορες, φέρονται να υποχρέωσαν σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση ΑθήναΒίλνιους, με πρόσχημα τρομοκρατικό κίνδυνο, ώστε να προβούν στη σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, πτήση της Ryanair που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών με προορισμό την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους υποχρεώθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας να κάνει… μεταβολή και ενώ κινείτο βόρεια να στραφεί νοτιοανατολικά ώστε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας, του Μινσκ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αρχές επικαλέστηκαν λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας για να υποχρεώσουν το αεροσκάφος σε αλλαγή πορείας και προσγείωση, ενώ σκοπός τους ήταν η σύλληψη ενός από τους επιβάτες, του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ραμάν Προτασέβιτς, ιδρυτή του ενημερωτικού δικτύου στο Ίντερνετ με την ονομασία NEXTA.

Ο κ. Προτάσεβιτς, που έχει πρωτοστατήσει στην κάλυψη των γεγονότων του περασμένου έτους – την ευρείας κλίμακας εκλογική απάτη την οποία φέρεται να ενορχήστρωσε το καθεστώς Λουκασένκο τον περασμένο Αύγουστο και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν – αντιμετωπίζει κατηγορίες που συνεπάγονται το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής.

Η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, παρενέβη μέσω Twitter ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Μινσκ. «Το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων στο αεροπλάνο. Πλέον, κανείς που πετάει πάνω από τη Λευκορωσία δεν είναι ασφαλής», έγραψε.

Πρόκειται για την πτήση της Ryanair με κωδικό FR 4978 που αναχώρησε από τα Σπάτα στις 12.48 μ.μ. το μεσημέρι της Κυριακής.

Το παρακάτω γράφημα της εταιρίας παρακολούθησης πτήσεων Flight Radar 24 δείχνει την απότομη αλλαγή πορείας του αεροσκάφους λίγο πριν εξέλθει του λευκορωσικού εναέριου χώρου κι ενώ βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα πριν το Βίλνιους, ώστε να πάρει τον δρόμο για το Μινσκ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε το ΝΕΧΤΑ , σύμφωνα με την Καθημερινή, ανέφεραν ότι στο αεροσκάφος είχαν επιβιβαστεί από την Αθήνα πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, της διαδόχου δηλαδή της KGB, οι οποίοι ουσιαστικά έκαναν αεροπειρατεία καθώς όταν το αεροσκάφος μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ήρθαν στα χέρια με το πλήρωμα και τελικά το υποχρέωσαν σε στροφή προς Μινσκ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λίγο πριν βγει το αεροπλάνο από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και μπει σε αυτόν της Λιθουανίας, λευκορωσικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου MIG το υποχρέωσαν να κατευθυνθεί προς Μινσκ.

Πηγή: Η Καθημερινή

Ειδήσεις σήμερα

«Πόρτα» από Eurovision στη συμμετοχή της Λευκορωσίας

Μήνυμα Πούτιν προς κάθε κατεύθυνση: Οι διοργανωτές προκλήσεων κατά της ασφάλειάς μας θα το μετανιώσουν

Λευκορωσία: Με διάταγμα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναλάβει Προεδρικές εξουσίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:33