search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Ελπίζουν στον κοινωνικό τουρισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2178
20-5-2021
23.05.2021 07:00
touristes-new

Σε ένα ιδιαίτερα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού συγκριτικά σε σχέση με πέρυσι προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες για τη φετινή σεζόν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ. Στόχος τους είναι να τονωθεί με αυτόν τον τρόπο ο εσωτερικός τουρισμός, ώστε να καλυφθούν τυχόν απώλειες από τον εισαγόμενο, και να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε φθηνές διακοπές περίπου 300.000 εργαζόμενοι και άνεργοι.


Μην ξεχνάμε ότι ειδικά η φετινή ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται δραματικά λόγω των περιοριστικών μέτρων και των αναστολών, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που μπήκαν στην ανεργία καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ανοίξουν μετά την καραντίνα.

Ένα «αγκάθι» σε σχέση με το περυσινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι ότι μεγάλος αριθμός από τα voucher που εκδόθηκαν δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα, το 2020 έκαναν διακοπές μόνο 105.000 δικαιούχοι και τα παιδιά τους με επιταγές κοινωνικού τουρισμού, με μέσο όρο πάνω από πέντε διανυκτερεύσεις, παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλη η συμμετοχή των επιχειρήσεων, με περισσότερα από 1.800 καταλύματα.


Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού ότι θα πάρουν παράταση οι περυσινές επιταγές, οι οποίες κανονικά λήγουν τον Ιούλιο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Πάντως οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο θα είναι ενισχυμένο, ξεκινούν σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα Ιουνίου.

Το φετινό πρόγραμμα, όμως, θα έχει και πρόσθετες βελτιώσεις συγκριτικά με το περυσινό. Κύριος στόχος είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των καταλυμάτων προς τους δικαιούχους του προγράμματος τον μήνα αιχμής, δηλαδή τον Αύγουστο. Οι αρμόδιοι αναζητούν τρόπους ώστε οι δικαιούχοι των επιδοτούμενων voucher του ΟΑΕΔ να βρίσκουν διαθέσιμα καταλύματα και τον Αύγουστο, όταν δηλαδή οι αφίξεις από το εξωτερικό πυκνώνουν, αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους.

Σκέψεις για αύξηση τον Αύγουστο


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχουν, χωρίς να έχουν ακόμη κλειδώσει, δυο βασικές εισηγήσεις, οι οποίες προβλέπουν:
● Αύξηση του ποσού της επιδότησης του ΟΑΕΔ ειδικά για τον Αύγουστο.
● Ή / και αύξηση του κλειδωμένου ποσοστού που πρέπει να διαθέτει τον Αύγουστο υποχρεωτικά ο ξενοδόχος στους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ως προϋπόθεση για να συμμετέχει σε αυτό. Πέρυσι το εν λόγω ποσοστό έπεσε στο 25% και εξετάζεται η αύξησή του.


Ως προς το ποσό της επιδότησης, πέρυσι ο ΟΑΕΔ πλήρωνε έως 27,50 ευρώ για διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία με πρωινό ανά ωφελούμενο (εκτός των ειδικών ζωνών λόγω προσφυγικού, δηλαδή των νησιών Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του νομού Έβρου, όπου πλήρωνε έως 39 ευρώ ανά ωφελούμενο). Μια ενδεχόμενη αύξηση θα μπορούσε να είναι στα 30 ευρώ για παράδειγμα.

Επίσης, μέχρι πέρυσι οι τιμές επιδότησης ίσχυαν για όλη τη διάρκεια του προγράμματος περιόδου 2020-2021, χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν μεταβολές των οικονομικών και λοιπών συνθηκών. Φέτος εξετάζεται να ισχύσουν ειδικές τιμές επιδότησης για τη λεγόμενη high season του Αυγούστου.

Πως θα μοριοδοτούνται οι δικαιούχοι


Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και στη μοριοδότηση των δικαιούχων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο σύστημα της μοριοδότησης:
● Εξομοιώνεται η μοριοδότηση στις δύο κατηγορίες ανέργων και εργαζομένων όσον αφορά στη διάρκεια ανεργίας και εργασίας αντίστοιχα.
● Ορισμένες αλλαγές δεν αποκλείεται να δούμε και προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των κατηγοριών εισοδημάτων, αν και αυτή η αλλαγή έγινε στον βασικό της κορμό πέρυσι.

Τι ίσχυε πέρυσι


Η σχετική υπουργική απόφαση και η προκήρυξη αναμένεται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου ώστε οι αιτήσεις να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

  1. Ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2020 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή συμμετέχουν, καθώς ο χρόνος της αναστολής σύμβασης είναι πλήρως ασφαλισμένος από το κράτος.
  2. Ασφαλισμένες που το έτος 2020 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  3. Ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2020 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας.
  4. Ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2020 συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ’, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας.
  5. Άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
  6. Ωφελούμενοι είναι επίσης σύζυγοι, παιδιά κ.λπ. των δικαιούχων
    Η χρήση των φετινών voucher αναμένεται να ξεκινήσει από 1η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι έως τέλη Ιουλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα περυσινά voucher από τους δικαιούχους που δεν τα έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει.

Τι γίνεται με τα ακτοπλοικά εισιτήρια

Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει:
● Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
● Υπερδιπλασιασμό των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000.
● Ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66% (τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοϊκή εταιρεία).
● Αύξηση κατά 20% της μέγιστης διάρκειας των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από πέντε σε έξι βράδια.
● Διπλή μοριοδότηση και πλήρη κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑμεΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Βήματα επιστροφής στην κανονικότητα για τα νοσοκομεία

Eurovision 2021: Στον τελικό έστειλε την Ελλάδα η Stefania – Μάγεψε με το «Last Dance» (Video)

Γεράνεια όρη: Δορυφόρος αποτυπώνει την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:15