search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:31
MENU CLOSE

Ο χαβάς της Θράκης

28.05.2021 10:54
dendias_tsavousoglou_new

Για να πούμε την αλήθεια, η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα μέσω … Θράκης δεν αποτελεί έκπληξη.

Οι Τούρκοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυτές τις επισκέψεις, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι όταν πηγαίνουν στην Τουρκία, δεν μπορούν να επισκεφτούν αντίστοιχες ελληνικές μειονότητες διότι αυτές σφαγιαστήκαν επιμελώς. Μιλάμε για έναν γεωγραφικό χώρο όπου το ελληνικό στοιχείο και ο ελληνικός πολιτισμός έλαμψαν πάνω από 2.500 χρόνια. Σήμερα δεν έχει μείνει ρουθούνι, ούτε για δείγμα.

Τα δε τελευταία 100 χρόνια και μετά την συνθήκη της Λωζάννης, εξαφανιστήκαν οι ελληνικές μειονότητες της Ίμβρου και της Τενέδου όπως και της Κωνσταντινούπολης. Αντίθετα, το 1923, η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έφτανε τις 90.000 κατοίκους και σήμερα αριθμεί περί τις 120.000. Ήρθε πλέον η ώρα, η ελληνική πολιτεία να επιληφθεί του θέματος στα σοβαρά και να κόψει αυτό τον τουρκικό χαβά.

Η νεοοθωμανικη θρασύτητα όπως αυτή εκδηλώνεται πλέον ως εξωτερική πολιτική, θέτει επίσης σοβαρά ερωτήματα για τις σχέσεις αυτής της ισλαμικής χώρας όπως έχει μετατραπεί (αλλά και ήταν πάντα) με την υπόλοιπη Δύση. Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη οφείλουν να επανεξετάσουν την αξιοπιστία της Τουρκίας ως εταίρου και συμμάχου. Οφείλουν να σκεφτούν και να υπολογίσουν σοβαρά αν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Δύσης. Οφείλουν να το σκεφτούν σφαιρικά, όχι ως μπακάληδες, αλλά συνυπολογίζοντας τις πολιτισμικές και ιστορικές παραμέτρους.

Ήδη ζούμε σε μια παγκόσμια πραγματικότητα όπου διάφοροι δικτάτορες και δικτατορίσκοι στρέφονται ανοικτά εναντίον όλων των αξιών ζωής του δυτικού κόσμου. Δεν είναι ότι μισούν την ευημερία μας. Μισούν τις υπάρξεις μας κι εμείς ομφαλοσκοπούμε εκφράζοντας την δημοκρατική μας γνώμη. Από την άλλη, ο δυτικός κόσμος μοιάζει να είναι χαμένος στο χάος των δικαιωμάτων του – που οπλίζουν τα χέρια των εχθρών της Δύσης. Η Δύση πολεμιέται με τις αξίες που παράγει, πέφτει θύμα των δικών της αξιών. Η ισλαμική «κατάληψη» της Ευρώπης με την ανοχή των ευρωπαϊκών αξιών και ελευθεριών αποτελεί πλέον μια τεράστια πυρηνική βραδυφλεγή βόμβα που ζητά αφορμή για να σκάσει.

Ζούμε σε μιαν εποχή όπου διάφοροι παρανοϊκοί και αιμοσταγείς δικτάτορες γελοιοποιούν κάθε ανθρωπιστική αξία, κάθε πτυχή των δημοκρατικών κατακτήσεων. Οι δικτάτορες και οι δικτατορίες σέβονται την αρχή της ισχύος και μόνο τη γλώσσα της ισχύος κατανοούν. Τίποτε άλλο δεν αντιλαμβάνονται: ούτε μέτρα, ούτε σταθμά, ούτε κυρώσεις, ούτε διαλόγους και επικλήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιλαμβάνονται και υπολήπτονται μόνο την ισχύ.

Απέναντι στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, η χώρα μας στην ουσία έχει να αντιπαραθέσει μόνο μιαν απάντηση: την στρατιωτική ισχύ, την υπεροπλία της χώρας. Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε στις διαπραγματεύσεις.

Οι ειδήσεις σήμερα από το topontiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06