search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:23
MENU CLOSE

Ο Τσαβούσογλου σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ – Τι περιμένει η Αθήνα

31.05.2021 07:00
mevlout_tsavousogloy_new

Με το βλέμμα στραμμένο στην συνέντευξη τύπου του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι – βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι, εάν οι γείτονες μας έχουν αποφασίσει να τορπιλίσουν τις συνομιλίες θα το κάνουν εκεί.

Το ερώτημα εάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επιχειρήσει να πάρει την ‘’ρεβάνς’’ μετά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα μονοπωλεί εδώ και καιρό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εμφανίζεται αποφασισμένο να απαντήσει εάν προκληθεί.

Η αίσθηση που υπάρχει ωστόσο στο κυβερνητικό κλιμάκιο μέχρι αυτή την στιγμή είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να κάνει ούτε βήμα πίσω απ όσα κατά καιρούς έχει βάλει στο τραπέζι, αλλά ούτε επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους δυο Υπουργούς εξωτερικών στις 15 Απριλίου στην Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη – και παρά τις προκλητικές δηλώσεις του περί ‘’τουρκικής μειονότητας’’ ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να κάνει κεντρική ομιλία ενώ δεν έγιναν και συγκεντρώσεις.

Με λίγα λόγια, μπορεί να βάρυνε το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές εξ αιτίας των δηλώσεων που έκανε στη Θράκη ο Τούρκος αξιωματούχος, το γεγονός ωστόσο ότι δεν κλιμάκωσε την αντιπαράθεση κάνει κάποιους να ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορεί να κυλήσουν χωρίς μεγαλύτερες εντάσεις.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι σε όλη αυτή την διαδικασία σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εκτονώσει το κλίμα εν όψη της συνάντησης που θα έχει στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Άλλωστε ο αμερικανικός παράγοντας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά παίζουν τον ρόλο τους στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στις 10.15 το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό. με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πάντως στο χθεσινό ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογο του, περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι αγκαλιές. Η υποδοχή του Νίκου Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην είσοδο γνωστού εστιατορίου στην Ακρόπολη, ήταν ιδιαιτέρως θερμή.

Οι δύο υπουργοί γνωρίζονται χρόνια και, κατά δήλωσή τους, τούς συνδέει φιλία

Ειδήσεις σήμερα

Πρόκληση Τσαβούσογλου με το «καλημέρα»: H ανάρτηση για συνάντηση με μέλη της «τουρκικής» μειονότητας (Videos)

Ερντογάν για άλωση Κωνσταντινούπολης: «Μια από τις πιο λαμπρές νίκες της ιστορίας μας»

Ο χαβάς της Θράκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:22