search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:33
MENU CLOSE

Ποιο φρούτο δε σε «αφήνει» να… γεράσεις!

02.06.2021 09:34
froyta-diatrofi-new

Μια ειδική ποικιλία μάνγκο, σύμφωνα με πρόσφατη πιλοτική μελέτη, μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό ρυτίδων σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Ωστόσο, τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται μόνο όταν δεν υπερβαίνεται ένα συγκεκριμένο όριο στην κατανάλωσή του

Είναι νόστιμα, ζουμερά, εξωτικά και με σημαντική αντιρυτιδική δράση. Τα μάνγκο αποδεικνύονται σύμμαχος στη μάχη κατά της γήρανσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Τα μάνγκο και ιδίως μια συγκεκριμένη ποικιλία τους, τα Ataulfo, που είναι μικρού μεγέθους και χρυσού χρώματος, περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή καθώς και ασκορβικά και φαινολικά οξέα, κυρίως χλωρογενικό, πρωτοκουτικό και βανιλικό.

Προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα μάνγκο σε ποντίκια απέτρεψε το σχηματισμό ρυτίδων μέσω της αναστολής της επιδερμικής πάχυνσης και της αύξησης των στρωμάτων κολλαγόνου. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει πρώτη τις επιπτώσεις από την κατανάλωση μάνγκο στο ανθρώπινο δέρμα.

«Υπολογίσαμε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση 85 γρ (μισή κούπα) και 250 γρ (μιάμιση κούπα) μάνγκο τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 16 εβδομάδες στον σχηματισμό ρυτίδων, την εκδήλωση ερυθήματος (ερυθρότητα του δέρματος) και μεταβολές στα καροτενοειδή του δέρματος, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Robert Hackman, Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για τις διαφορετικές ποσότητες κατανάλωσης μάνγκο,  ανέρχονταν σε 28, με τύπο επιδερμίδας ΙΙ (ανοιχτόχρωμη) ή ΙΙΙ (προς σκούρα) κατά την κλίμακα Fitzpatrick, στην οποία προκαλείται ευκολότερα έγκαυμα παρά μαύρισμα.

Τις εβδομάδες 0, 8 και 16, ελήφθησαν φωτογραφικά πορτραίτα των γυναικών, με τα οποία ποσοτικοποιήθηκαν για μεγαλύτερη ακρίβεια οι ρυτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και το ερύθημα στα μάγουλα. Τα καροτενοειδή της επιδερμίδας μετρήθηκαν με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ανάκλασης.

Μάνγκο μόνο με μέτρο 

Έπειτα από 8 και 16 εβδομάδες κατανάλωσης μάνγκο, η ομάδα των 85 γρ. πέτυχε σημαντική μείωση στις βαθιές ρυτίδες και το ερύθημα.

Αντιθέτως, στην ομάδα των 250 γρ. μετά τη 16η εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση στην εμφάνιση ήπιων και μετρίου μήκους ρυτίδων καθώς και ήπιων και σοβαρών. 

«Πιθανώς η μεγάλη ποσότητα σακχάρων από τα πολλά μάνγκο να ευθύνεται για την αύξηση των ρυτίδων, αν και μια ακριβής εξήγηση πίσω από την αρνητική σχέση δεν είναι διαθέσιμη. Επομένως περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη», σχολίασε η υποψήφια διδάκτωρ Vivien Fam από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία τα θρεπτικά συστατικά του εξωτικού φρούτου να συμβάλλουν στη δημιουργία του κολλαγόνου.

Πηγή: ygeiamou

Photo by Pixabay

Ειδήσεις σήμερα

Αυτά τα σημεία στην κουζίνα σου είναι γεμάτα… μικρόβια!

Κορωνοϊός: Μπορώ να κάνω γυμναστική πριν ή μετά το εμβόλιο; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Κάπνισμα: Πώς προκαλεί μεταλλάξεις στους πνεύμονες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:32