search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:00
MENU CLOSE

Κολομβία: Ένας λαός στους δρόμους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2180
3-6-2021
06.06.2021 07:00
colombia-new

Αντιμέτωπος με νέο κύμα κοινωνικής οργής και αλλεπάλληλες διαδηλώσεις βρίσκεται ο συντηρητικός Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος, ύστερα από μία μικρή ανακωχή, έβγαλε πάλι τον στρατό στους δρόμους της πόλης Κάλι για να συνδράμει τις δυνάμεις της αστυνομίας.


Η Κολομβία βρίσκεται σε κλοιό κινητοποιήσεων, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 50 άνθρωποι. Αιχμή του δόρατος η φορολογική «μεταρρύθμιση», η οποία τελικά απεσύρθη, αλλά ήταν αυτή που άναψε το φιτίλι της κοινωνικής έκρηξης σε μια κοινωνία που σιγοβράζει εδώ και καιρό.


Η Κολομβία είναι από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Από τη μία οι πολλοί πλούσιοι, που ευνοούνται εδώ και χρόνια από τις πολιτικές συντηρητικών κυβερνήσεων, και από την άλλη τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση που έφερε και η πανδημία.


Και ενώ σε άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες βρέθηκαν βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνικής οργής, η Κολομβία ψάχνει ακόμα τη δική της.
● Στη Χιλή το λαϊκό κίνημα οδήγησε σε αναθεώρηση του συντάγματος.
● Στον Ισημερινό διεξήχθησαν εκλογές.
● Στη Βραζιλία το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έδωσε εντολή στη Γερουσία να συστήσει κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας στη διαχείριση της πανδημίας.
Οι Κολομβιανοί ψάχνουν ακόμα την οδό διαφυγής από την αντιλαϊκή διακυβέρνηση του Ντούκε.

Σε τοίχο η διαπραγμάτευση


Το επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε αύξηση του ΦΠΑ ακόμη και σε βασικά αγαθά καθώς και σε βασικούς φορολογικούς συντελεστές, εγκαταλείφθηκε προς ώρας καθώς κυβέρνηση και Εθνική Απεργιακή Επιτροπή (CUT) είχαν αποφασίσει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όλα να τεθούν υπό συζήτηση από μηδενική βάση. Αυτή ήταν προϋπόθεση για να κοπάσει ο πρώτος κύκλος οργής, που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου.

Έναν μήνα μετά οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην απεργιακή επιτροπή έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, παρότι τα δυο μέρη διαβεβαίωναν πως είχαν καταλήξει σε «προσύμφωνο», με αποτέλεσμα το νέο κύμα οργής να ξεχύνεται και πάλι στους δρόμους της Μπογκοτά και του Κάλι.


Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως φαίνεται ότι θέλει να πάρει πίσω δεσμεύσεις της και κωλυσιεργεί. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως δεν υπογράφει το προσύμφωνο, διότι κάποιοι από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων δεν καταδικάζουν τους αποκλεισμούς δρόμων και τα οδοφράγματα, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.


«Είχαμε ήδη καταλήξει» στο προσύμφωνο και «το μόνο που λείπει είναι η υπογραφή του Προέδρου για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις» υποστήριξε ο Φρανσίσκο Μαλτές, πρόεδρος της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CUT.

Η φωτιά που σιγόκαιγε


Επί μισόν αιώνα η σύρραξη με την οργάνωση ανταρτών FARC έκρυβε κάτω από το χαλί μια πραγματικότητα που πλέον είναι κραυγαλέα εμφανής, με το κράτος να παραμένει επικεντρωμένο στον αγώνα του εναντίον των ανταρτών – συνεχίζεται εναντίον του ELN και αποστατών των FARC – και να παραμελεί τελείως τα κοινωνικά αιτήματα.

Η παρούσα υγειονομική κρίση απλώς αποκάλυψε την οργή μιας πολύ πολιτικοποιημένης νεολαίας, που ούτως ή άλλως δυσκολευόταν και πλέον έχει φτωχοποιηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Το 2019, όταν εκλέχθηκε ο Ιβάν Ντούκε Πρόεδρος της χώρας, οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μεταξύ άλλων καλύτερη δημόσια δωρεάν Παιδεία, θέσεις εργασίας, κοινωνικό και αλληλέγγυο κράτος.


Ο κορωνοϊός πάγωσε όμως τις κινητοποιήσεις και αυτή η πλέον πολιτικοποιημένη νεολαία είναι που διεκδικεί αλλαγή κυβερνητικού μοντέλου. Σε μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη, με την παραοικονομία να καλπάζει, ίσως ήρθε η ώρα της Αριστεράς – που δεν έχει κυβερνήσει ποτέ.


Η δημοτικότητα του Ντούκε βρίσκεται πλέον στα τάρταρα, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο τον Γουστάβο Πέτρο – πρώην δήμαρχο της Μπογκοτά και πρώην αντάρτη. Οι προεδρικές εκλογές πάντως αργούν ακόμη, καθώς είναι προγραμματισμένες για το 2022. Έως τότε – και κορωνοϊού, ίσως, απόντος – μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

Οι βίαιες συγκρούσεις, οι δολοφονίες, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κινητοποίησαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να διεξάγει έρευνα για την Κολομβία.
«Είναι απαραίτητο όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί (σε αυτή τη βία) προκαλώντας τραυματισμούς ή θανάτους, μεταξύ αυτών επίσημοι αξιωματούχοι, να βρεθούν στο επίκεντρο γρήγορων, αποτελεσματικών, ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών και να ζητηθεί από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν» δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ. Το γραφείο της Μπατσελέτ έκανε λόγο, επιπλέον, για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών παρουσία αστυνομικών στην πόλη.


Το παραπάνω περιστατικό οδήγησε τις αρχές της Κολομβίας να διεξάγουν επίσης έρευνα για 10 αστυνομικούς, που επέτρεψαν σε πολίτες να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών στο Κάλι. Ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας Χόρχε Λουίς Βάργκας δήλωσε πως οι πληροφορίες αναφορικά με αστυνομικούς που ενδεχομένως παραβίασαν τον νόμο ή δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, έχουν σταλεί στη στρατιωτική δικαιοσύνη.

Self test για εργαζόμενους: Τι αλλάζει από Δευτέρα 7 Ιουνίου

Τεράστια βλέννα σαν γλίτσα καλύπτει τη θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί το Αιγαίο (Video/Photos)

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ψυχολόγος εμφανιζόταν παλαιότερα σαν μαιευτήρας – Τι δείχνουν τα έγγραφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:55