search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:01
MENU CLOSE

Φωτιά στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2182
17-6-2021
21.06.2021 07:00
ekloges_france

Εν μέσω χαστουκιών και… αλευριών άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2022. Προηγούμενος σταθμός όμως είναι οι περιφερειακές εκλογές της 20ής και 27ης Ιουνίου, που θα δώσουν το στίγμα για την εξέλιξη της προεκλογικής πρόβας για τους δύο τουλάχιστον «μεγάλους»: το κόμμα Εn Marche του Εμανουέλ Μακρόν και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.


Αίσθηση προκάλεσε το χαστούκι που δέχτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος στην επίσκεψή του στην Ντρομ από νεαρό, ο οποίος φωνάζοντας την ιαχή του μεσαιωνικού βασιλικού στρατού («Montjoie! Saint Denis!») και «Κάτω η Μακρονία!» έσπευσε να δηλώσει ανένταχτος και απλώς αντιτιθέμενος στην καθεστηκυία τάξη.


Την κίνηση καταδίκασε όλος ο πολιτικός κόσμος, ακόμη και το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, ενώ η Προεδρία χαρακτήρισε μεμονωμένο το περιστατικό. Ο Μακρόν, που παρά τα λοκντάουν και τις απαγορεύσεις βλέπει το κόμμα του να κερδίζει 7% σε δημοσκόπηση του Ifop, συνεχίζει να χτίζει ένα προφίλ όχι μακριά από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει, αλλά που κινείται ανάμεσα στην προσέλκυση της νεολαίας και των υποσχέσεων για μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών.


Τον περασμένο Απρίλιο, επισκεπτόμενος υποβαθμισμένες συνοικίες στο Μονπελιέ, δεσμεύθηκε για «πρόσληψη 10.000 επιπλέον αστυνομικών και χωροφυλάκων» και υποσχέθηκε ότι «κάθε Γάλλος θα βλέπει το μπλε της αστυνομικής στολής στη γειτονιά του το 2022 πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το 2017».


Λίγες μέρες αργότερα πήρε μέρος σε ένα challenge με νεαρούς YouTubers, οι οποίοι κατάφεραν να παίξουν μέταλ μουσική μέσα στο Ελιζέ. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχασε ένα στοίχημα απέναντι στους YouTubers McFly και Carlito, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μια μικρή μέταλ συναυλία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Το στοίχημα του Συναγερμού


Για τη Μαρίν Λεπέν οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσουν ένα καθοριστικό σημείο εκκίνησης για τη μάχη της Προεδρίας. Ο Εθνικός Συναγερμός δεν αποκλείεται να καταφέρει να επικρατήσει, πρώτη φορά, έστω και σε μία περιφέρεια της χώρας (με επικρατέστερη την Προβηγκία – Άλπεις – Κυανή Ακτή, χωρίς να αποκλείονται η Βουργουνδία και η Ο Ντε Φρανς).


Η κόρη τού Ζαν Μαρί Λεπέν έχει αλλάξει το προφίλ της μετά και την απογοητευτική εμφάνισή της το 2017, προσπαθώντας να εμφανιστεί ως «ήρεμη δύναμη» – ναι, έκλεψε ακόμα και τη φράση του Σοσιαλιστή Μιτεράν – για να μπορέσει να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της άνοιξης.


Κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις την έφεραν να προηγείται καθαρά στον πρώτο γύρο και να χάνει στον δεύτερο από τον Μακρόν με 46% έναντι 54%, αλλά με τάση μείωσης της διαφοράς, η οποία οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλει τον τελευταίο καιρό να «αποδαιμονοποιήσει» το κόμμα της. Έχει αφήσει στην άκρη την ακραία ρητορική περί Frexit και έξοδο από το ευρώ και παρουσιάζει ένα πιο λογικό οικονομικό πρόγραμμα.Ωστόσο, όταν η συζήτηση φτάνει στο Ισλάμ και το μεταναστευτικό, επιστρέφει στην παλιά, γνωστή Λεπέν με ακροδεξιό και ρατσιστικό λόγο, με επίκληση στα αντανακλαστικά των Γάλλων για περισσότερη προστασία απέναντι στο εχθρικό Ισλάμ.

Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις


Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί διέρχονται κρίση ηγεσίας και στρατηγικής, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η υπόλοιπη Αριστερά (Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές) δυσκολεύεται να συγκροτήσει υπολογίσιμη πολιτική συμμαχία.


Ο Μελανσόν δεν φαίνεται να έχει κάποιο υπολογίσιμο έρεισμα στη γαλλική κοινωνία. Το προηγούμενο Σάββατο δέχτηκε επίθεση με αλεύρι σε πορεία στην οποία συμμετείχε κατά της Ακροδεξιάς. Και αυτό το περιστατικό πάντως έρχεται σε μία περίοδο εντάσεων στη Γαλλία, ενώ πολλοί φοβούνται ένα κύμα βίας εν όψει των προεδρικών εκλογών.


Τα κόμματα της Αριστεράς, πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο λήθαργο, συναντήθηκαν για να συζητήσουν για ένα κοινό πρόγραμμα και, ει δυνατόν, κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2022. Στόχος – πρόκληση, αλλά μάλλον απίθανο να επιτευχθεί, παρά την παρακίνηση της εφημερίδας «Liberation» για κοινή προσπάθεια της Αριστεράς στις εκλογές με πρωτοσέλιδο «Allez La Gauche»!

Ο ακροδεξιός που απειλεί… την Ακροδεξιά

Κι όμως υπάρχει ένας άνθρωπος στη Γαλλία που κάνει τη Λεπέν να ακούγεται λογική. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο και τηλεοπτικό σχολιαστή Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος φαίνεται να εξετάζει την κάθοδό του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.


Ο Ζεμούρ, πολυγραφότατος, έχει φανατικό κοινό στη Γαλλία και δεν διστάζει να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις για τη μετανάστευση, τον σεξισμό, το Ισλάμ και τα θέματα φύλου. Οι καθημερινοί του μονόλογοι στο δελτίο ειδήσεων του δικτύου CNews είναι τόσο ακραίοι, ώστε μαγνητοσκοπούνται και ελέγχονται από στελέχη του καναλιού πριν από την προβολή τους.


Εβραίος με καταγωγή από την Αλγερία, κατέστησε δημοφιλή τη θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι «αντικαθίστανται» σταδιακά από μετανάστες, επιμένοντας παράλληλα ότι οι δυτικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν «κρίση ανδρισμού».
Βασικό του στόχο αποτελεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θέλει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης», θέση που μπορεί να βρίσκει ευήκοα ώτα στη Γαλλία, η οποία έχει πληγεί ουκ ολίγες φορές από επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών.


Δεν είναι προσώρας γνωστό αν τελικά ο δημοσιογράφος θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές, πάντως φανατικοί θαυμαστές του διεξάγουν εκστρατεία μέσω των social media καλώντας τον να συμμετάσχει στην αναμέτρηση.

Ουίλιαμ και Χάρι: Το άγαλμα της Νταϊάνα και η ευκαιρία συμφιλίωσης

Στα σαγόνια του κροκοδείλου: Δραματική διάσωση νεαρής γυναίκας από την δίδυμη αδελφή της (Photo/Video)

Ερείκουσα: Ένας κρυμμένος παράδεισος στο Ιόνιο Πέλαγος (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59