search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:13
MENU CLOSE

21ο Συνέδριο ΚΚΕ: Το κόμμα απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2183
24-6-2021
24.06.2021 07:00
koutsoubas-new

Ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ υπό το σύνθημα «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό». Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιείται απόψε στο Κλειστό Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και οι εργασίες θα ανοίξουν με ομιλία του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο απολογισμός της δράσης της Κεντρικής Επιτροπής και ολόκληρου του κόμματος από το 20ό ώς το 21ο Συνέδριο, η σημερινή διεθνής συγκυρία και η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, η δράση του ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες και οι εκτιμήσεις του για την εγχώρια οικονομία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα και, τέλος, η κατάσταση της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα και η παρέμβαση του ΚΚΕ είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται το συνέδριο μέσα από τα τρία κείμενα Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

Μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, με την οποία κορυφώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικέντρωσε στην ιδεολογική και οργανωτική δουλειά του κόμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη», ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. μιλώντας στην Κ.Ο. Αττικής στάθηκε «στην ανάγκη να απασχολούνται όλα τα όργανα με τη συζήτηση ιδεολογικών ζητημάτων, με τις θέσεις του κόμματος σε βασικά προβλήματα και επεξεργασίες, όπως και με τα πολύ σημαντικά ζητήματα της διάταξης των κομματικών δυνάμεων, την καλύτερη συνεργασία των κλαδικών με τις εδαφικές ΚΟΒ και αντίστοιχα των τομεακών οργανώσεων, τη μελέτη του “Ριζοσπάστη”, της ΚΟΜΕΠ, του “Οδηγητή”».

Τόνισε τη σημασία της δουλειάς στις ΚΟΒ, καθώς «η ίδια η επικαιρότητα θέτει μπροστά σε όλο το κόμμα καινούργια προβλήματα, καινούργια ζητήματα, βάζοντας τις οργανώσεις μπροστά σε μεγάλες ευθύνες για μάχες που έχουν πιο βαθύ ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο». Επίσης ανέδειξε την ανάγκη το κόμμα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και η καινοτομία «στην υπηρεσία της εργατικής τάξης».

Κοινωνική συμμαχία

Σε πολιτικό επίπεδο το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τις τελευταίες μέρες (συνέντευξη στην εφημερίδα «Documento») είναι ότι το κόμμα οργανώνεται ώστε από καλύτερες θέσεις να δίνει τη μάχη για την ανόρθωση του εργατικού κινήματος και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα ζήτημα για συμμετοχή του σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού.

Για μία ακόμη φορά απέρριψε συμμαχίες και κυβερνητικές συνεργασίες όπως αυτές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο άσκησε έντονη κριτική: «Δεν δρούμε για να συμβάλουμε σε φρούδες ελπίδες και μεγάλα λόγια, ούτε για να ρυμουλκήσουμε τους εργαζόμενους και το κίνημά τους, για να στρογγυλοκαθίσουμε σε μια καρέκλα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας την άλλη κιόλας μέρα υποσχέσεις». Τέτοιες συνεργασίες, προσθέτει, «έχουμε δει πάμπολλες εδώ και σε όλον τον κόσμο. Ξεκίνησαν με πομπώδη λόγια και κατέληξαν τελικά πλυντήρια της αντιλαϊκής πολιτικής, εφαρμόζοντάς την!». Αυτό που χρειάζεται σήμερα, υπογράμμισε, «είναι μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία κάτω, όσων πλήττονται από την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, με πανελλαδική και κεντρική διάσταση, σχέδιο και προσανατολισμό, ενάντια στα μονοπώλια και το σύστημά τους, με στόχο την ανατροπή τους».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι το κάλεσμα συστράτευσης προς το ακροατήριο άλλων κομμάτων είναι διαρκές: «με τους φίλους και ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ / ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ25, δεν μας χωρίζει τίποτε, έχουμε ανοιχτή αγκαλιά μέσα στο κίνημα, στις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, για να πορευτούμε μαζί στον αγώνα».

Συνέδριο εν μέσω πανδημίας

Στην εναρκτήρια εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι μαζικών φορέων, εργατικών συνδικάτων, του γυναικείου κινήματος, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Επιστήμης. Επίσης έχει προσκληθεί το προεδρείο της Βουλής (στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα, αν και δεν έχει προσκληθεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης), οι δήμαρχοι Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Γαλατσίου.

Για το ΚΚΕ είναι πολύ σημαντικό όσο και ενδεικτικό των οργανωτικών ικανοτήτων του ότι κατάφερε, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, να οργανώσει και να φέρει σε πέρας την προσυνεδριακή διαδικασία με διά ζώσης διάλογο στις οργανώσεις του και με ασφάλεια για τα μέλη του. Έτσι, οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 9.00 π.μ., στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουνίου. Οι χώροι του κτηρίου ανακαινίστηκαν με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο δίμηνο προκειμένου το συνέδριο να πραγματοποιηθεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με την απαιτούμενη «άνεση», αφού οι σύνεδροι θα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε περισσότερες της μιας ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες προκειμένου να διασφαλίζονται οι αποστάσεις σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας. Μάλιστα, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ξενάγηση δημοσιογράφων στους ανακαινισμένους εσωτερικούς χώρους και στο αίθριο.

Η εκδήλωση στο Γαλάτσι

Σύμφωνα με τον Περισσό η εναρκτήρια εκδήλωση είναι μια οπτικοποιημένη συναυλία με τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου συνοδευόμενα από βίντεο και κατασκευές. Ο τίτλος της «Ποτάμι ο κόσμος και δεν γυρνάει» είναι δανεισμένος από «Το τραγούδι του Μολδάβα» των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κούρτ Βάιλ, ενώ το σενάριο της συναυλίας συμπυκνώνεται στον στίχο «η πιο μεγάλη νύχτα θα φέρει το φως». Το σενάριο και την καλλιτεχνική διεύθυνσηεπιμελήθηκε η Θαλασσιά Αντωνοπούλου, ενώ την ευθύνη για τον συντονισμό και την επιμέλεια βίντεο είχε ο Κώστας Σταματόπουλος.

Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος

Τσίπρας: Ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρησης στην ατζέντα Μητσοτάκη

Καύσωνας και στη Βουλή: Έρχεται ασφαλιστικό και αξιολόγηση εκπαιδευτικών – Αντιδρούν τα κόμματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01