search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:54
MENU CLOSE

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν

28.06.2021 21:52
Pikaso

Βρέθηκαν μετά από εννέα χρόνια ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ  και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει επίσης ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια.

Οι δύο πίνακες βρίσκονται πλέον στα χέρια της αστυνομίας μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο Τμήμα του ΥΔΕΖΙ.

Πώς έγινε η κλοπή

Η κλοπή των πινάκων έγινε μετά τις 4:00 τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012. Ο δράστης παραπλάνησε τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς και τελικά κατάφερε να μπει στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου.

Άρπαξε τους τρεις πίνακες και στη συνέχεια κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα.

Οι κινήσεις του (φορούσε σκούφο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του) καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, στην «επιχείρηση» είχε πάρει μέρος και δεύτερο άτομο σε ρόλο τσιλιαδόρου.

Ο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι», το 1939. Δέκα χρόνια μετά, το 1949, πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).

Διαβάστε επίσης:

Freedom Pass: Τι είναι, σε ποιους απευθύνεται και πώς θα λειτουργεί

Τρολλάρουν στα Social Media τα 150 ευρώ στους νέους για τον εμβολιασμό

Κορωνοϊός: 362 νέα κρούσματα, 8 νεκροί και 215 διασωληνωμένοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:53