search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:09
MENU CLOSE

Τσίπρας: Προϊόν της πολιτικής βούλησης προοδευτικών πολιτικών η Συμφωνία των Πρεσπών – Μηνύματα σε Βουλγαρία, Κόσοβο και Σερβία (Video)

01.07.2021 22:29
tsipras_zaev_new

Στους τρεις λόγους που η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, υπό την ηγεσία των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ έφτασαν στην Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ομιλία του στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών στην Οχρίδα.

Στην ίδια ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα και προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες (Κόσοβο, Σερβία, Αλβανία) και πρώτα και κύρια στην Βουλγαρία ώστε να άρει τις αντιρρήσεις της προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ειδικότερα, ως πρώτο λόγο που οι δύο πλευρές έφτασαν στην Συμφωνία ανέφερε το γεγονός ότι αυτή προωθήθηκε από προοδευτικούς πολιτικούς «που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Για τους προοδευτικούς πολιτικούς είπε «λύση δεν είναι ο πόλεμος» ή «ο ψυχρός πόλεμος, οι άξονες ανάσχεσης και οι ψυχροπολεμικές σχέσεις βασισμένες σε παγωμένες συγκρούσεις». Σε αντίθεση, είπε, με τους συντηρητικούς και τους εθνικιστές πολιτικούς, οι προοδευτικοί πολιτικοί όπως οι συντελεστές της εν λόγω Συμφωνία (ανέφερε και τα ονόματα των Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρώφ) ρίχνουν τα τείχη και χτίζουν γέφυρες.

Ως δεύτερο λόγο ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές είχαν την πολιτική βούληση. «Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα μας το έλυναν άλλοι» υπογράμμισε. «Είχαμε τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του κ Νίμιτς, είχαμε τη στήριξη της διεθνους κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν αναζητήσαμε αλλού την πολιτική βούληση για λύση».

Περαιτέρω, τόνισε: «Εμείς πείσαμε την ΕΕ να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία. Εμείς ως χώρες των Βαλκανίων και πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης. Εμείς είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε να ξαναγυρίσουν τα Βαλκάνια στις συγκρούσεις, την αποσταθεροποίηση και τον εθνικισμό».

Και τέλος, ως τρίτο παράγοντα προώθησης της Συμφωνίας ανέφερε ότι και οι δύο ήταν νέοι πολιτικοί επομένως κινήθηκαν με γνώμονα το μέλλον των δύο χωρών και των νεών γενεών. «Η σημασία αυτής της Συμφωνίας» είπε, «δεν είναι μόνο στον τρόπο που κλείνει τα ζητήματα που μας χώρισαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες», αλλά είναι και «οι βάσεις που θέτει για ένα μέλλον φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας».

Μηνύματα για την υπέρβαση της στασιμότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα πράγματα βρίσκονται ξανά σε στασιμότητα και δεν προχωράει ούτε η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ενώ η ΕΕ δεν μπορεί να βρει λύσεις.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως στέλνει μήνυμα «στη φίλη Βουλγαρία, να κάνει το μεγάλο βήμα». «Είναι απαραίτητο», είπε «η Βουλγαρία να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι «πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο κοσοβαρικό στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς». Θέλω είπε να δώσω το μήνυμα στον πρωθυπουργό του Κοσόβου κ. Κούρτι, «ότι είναι η στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας». Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και προς τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Απέδωσε τις αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό των Βαλκανίων και στις αδυναμίες της ΕΕ λέγοντας πως «δεν αρκεί η ΕΕ να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για την διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του διεθνούς δικαίου». Αλλιώς «θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονία της και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών».

Επιστρέφοντας στην Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι το μεγάλο κλειδί της Συμφωνίας είναι η υλοποίησή της. «Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάνει πολύ μεγάλα – πρωτόγνωρα – βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις».

Αιχμές για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία

Και πρόσθεσε: «H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Aυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να πάει μπροστά η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας όταν λυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία».

Συνέχισε αφήνοντας αιχμή και για το θέμα που προέκυψε με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Β. Μακεδονίας: «Αυτή είναι και θα είναι η καλύτερη απάντηση σε ολους τους εχθρούς της Συμφωνίας. Στις εθνικιστικές και συντηρητικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν σε αυτήν την Συμφωνία, όπως δεν πιστεύουν ότι μπορούν να υπάρξουν έντιμες λύσεις σε μεγάλες διακρατικές διαφορές. Σε όλους αυτούς που ψάχνουν ευκαιρίες ώστε να μας βάλουν σε ένα φαύλο κύκλο αντιποίνων που θα ξηλώσει αυτά που χτίσαμε μέχρι τώρα. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη».

Να κυρωθούν τα Μνημόνια που εκκρεμούν

Κλείνοντας απεύθυνε μήνυμα και προς το εσωτερικό λέγοντας ότι για τους λόγους που παρουσίασε είναι «πολύ σημαντικό και η Ελλάδα – ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας – να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα».

Αλλά και «να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Photo: Twitter

Διαβάστε επίσης

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης: Εμβολιαστείτε, αλλά όχι για τους «ανόητους εκβιασμούς»

Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία: Ζητούν νέο μεταρρυθμιστικό φορέα – Κριτική σε ΚΙΝΑΛ, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

«Ρελάνς» Τσίπρα με τον κατώτατο μισθό: Το δικό μας 150άρι είναι μόνιμο και όχι one-off

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:06