search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:20
MENU CLOSE

«Ρελάνς» Τσίπρα με τον κατώτατο μισθό: Το δικό μας 150άρι είναι μόνιμο και όχι one-off

29.06.2021 14:51
tsipras-new-211

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην «πρεμιέρα» των προνομίων σε σχέση με των εμβολιασμό με την δωροκάρτα των 150 ευρώ προς νέους 17 – 25 ετών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, η εξαγγελία της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, από τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Εργασία, είχε και χαρακτήρα ρελάνς. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη σύνδεση λέγοντας κατά τη συζήτηση με τους καλεσμένους που ακολούθησε σχολίασε: «Το’ χει η μέρα σήμερα, το 150άρι είναι της μέρας (σ.σ. εννοεί την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 150 ευρώ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τα 650 στα 800 ευρώ). Μόνο που το δικό μας δεν είναι one-off για να εμβολιαστούμε, αλλά είναι σε μηνιαία βάση για τους εργαζόμενους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι δώρο αλλά για μια ουσιαστική και μελετημένη παρέμβαση που έχει στόχο τόσο την ενίσχυση του εισοδήματος, όσο όμως και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, με την τόνωση της ενεργούς ζήτησης».

Πιο αναλυτικά, το 150άρι της κυβέρνησης με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας για τουρισμό και πολιτισμό:

·        Ως κίνητρο για τον εμβολιασμό είναι ένα μέτρο στο οποίο η Κουμουνδούρου προσέδωσε μεγάλη ηθική απαξία, υπό το σκεπτικό ότι ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και η σύνδεσή του με χρηματικά κίνητρα συνιστά εξαγορά και καλλιεργεί τον ατομισμό για τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε άλλωστε το προηγούμενο διάστημα τη νεολαία στοχοποιώντας την για τις πλατείες και τα «κορωνοπάρτι».

·        Κυρίως όμως εκλήφθηκε ως μέτρο προεκλογικού χαρακτήρα που αποσκοπεί στην τόνωση των δημοσκοπκών ποσοστών της κυβέρνησης στους νέους, εξ ου και η επισήμανση ότι το «χαρτζηλίκι» των 150 ευρώ δεν ακυρώνει την στάση της κυβέρνησης απέναντι στη νεολαία το προηγούμενο διάστημα σε βασικά ζητήματα όπως εκπαίδευση, εργασία, και υγεία.

«Υποκρισία με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις»

Έτσι σε μεγάλο βαθμό αυτό που αναδείχθηκε από την Κουμουνδούρου είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί με την δωροκάρτα να δελεάσει του νέους δείχνοντας δήθεν το ενδιαφέρον της, ενώ στην ουσία έχει το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις. Η Κουμουνδούρου, ως εκ τούτου, στηλίτευσε την κυβερνητική πρωτοβουλία ως «υποκρισία» αφού η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα με τις ενέργειές της έχει πιστοποιήσει το αντίθετο ότι αδιαφορεί αν δεν εχθρεύεται κιόλας τους νέους, σύμφωνα με τις κατηγορίες που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες.

«Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά  που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται. Η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής δεν εξαργυρώνεται» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε όλους τους νέους να εμβολιαστούν «παρά την κυβερνητική προσβολή και υποκρισία». Επανερχόμενος στο θέμα σήμερα καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποκρισία και σχολίασε μεταξύ άλλων πως «τώρα δίνει δωροκάρτα στους νέους, όταν πριν από λίγο καιρό δήλωνε στη Βουλή πως βασικός παράγοντας μετάδοσης του ιού είναι η διασκέδαση των νέων ανθρώπων –κι όταν σε όλη την Ευρώπη τα στοιχεία έδειχναν ότι οι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα ΜΜΜ και οι χώροι εργασίας».

Ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έκανε λόγο για φτηνό κόλπο Μητσοτάκη που προσβάλει τους νέους. Το απέδωσε δε σε απογοητευτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων: «Πόσο απελπιστικές να είναι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο χώρο της νεολαίας, ώστε ο πρωθυπουργός να επιχειρεί την «εξαγορά» της με πρόσχημα τον εμβολιασμό;», διερωτήθηκε.

Παρέθεσε στη συνέχεια όλες τις προηγούμενες ενέργειες της κυβέρνησης που πιστοποιούν την αδιαφορία της στην πράξη για τη νεολαία (εργασιακή ζούγκλα για τη νέα γενιά με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων και υπαγωγή της στον χρηματιστηριακό τζόγο, αδιαφορία για το στρίμωγμα των νέων σε σχολικές αίθουσες και ΜΜΜ, στοχοποίηση για τις πλατείες, κλειστά πανεπιστήμια).

Κάλεσε δε το Μαξίμου να αποδείξει το ενδιαφέρον του για τη νεολαία εισακούγοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

Πρόσβαση σε όλους τους νέους σε πολιτιστικά γεγονότα!

Άμεση ανάκληση της ρύθμισης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα αφήσει τουλάχιστον 25.000 «μαθητές της πανδημίας» εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεσμευτείτε ότι 77.415 υποψήφιοι θα μπούν στα ΑΕΙ, όσες και οι θέσεις που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι διατίθενται!

Αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια των παιδιών που έχασαν τον ένα ή τους δύο γονείς τους την περίοδο της πανδημίας!

– Επαναφορά της δυνατότητας των νέων εργαζόμενων των Εσπερινών Σχολείων να εισέρχονται στα Πανεπιστήμια!

Γεωργιάδης: Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου

Ποια μέτρα ακολουθούν μετά το «freedom pass» – Τι αλλάζει σε εστίαση και εκδηλώσεις

Μητσοτάκης για εκπαιδευτικούς: Η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 18:38