search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:29
MENU CLOSE

Προνόμια και τιμωρία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2184
1-7-2021
03.07.2021 07:00
emvoliasmos-new

Το «μαστίγιο και καρότο» είναι πανάρχαια, γνωστή και προσφιλής τακτική της (κάθε) εξουσίας. Έτσι (είτε με προνόμια είτε με τιμωρίες) διαμορφώνεται το ευρύτερο πλαίσιο ύπαρξης μιας κοινωνίας. Με απλούστερα λόγια, με το καλό ή με το ζόρι η εξουσία επιβάλλει τους κανόνες που θα προστατέψουν τις δεδομένες συνθήκες ύπαρξης της κοινωνίας και θα διασφαλίσουν την αναπαραγωγή των εξουσιαστικών μηχανισμών της.


Μέσα από την οπτική γωνία που προσφέρει η παραπάνω γενίκευση μπορούμε να διακρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της εξουσίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο (παγκοσμίως) πρόβλημα, την πανδημία, που απείλησε να μεταφέρει τον 21o αιώνα στον Μεσαίωνα, όταν δεν υπήρχαν εθνικά συστήματα υγείας για να καταρρεύσουν και οι άνθρωποι συνήθως πέθαιναν όταν αρρώσταιναν, η εξουσία αξιοποίησε την επιστημονική γνώση και με γενναίες επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων εξασφάλισε συντομότατα το εμβόλιο.


Μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης των δομών υγείας η εξουσία συμφώνησε με την επείγουσα χρήση του εμβολίου σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι, άλλοι με πλήρη συνείδηση και γνώση και άλλοι σε πλήρη άγνοια, αποδέχτηκαν να γίνουν «πειραματόζωα» μιας πρωτοφανούς κλίμακας κλινικής δοκιμής…
Οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19, λοιπόν, αποτελούν το μόνο «όπλο» που σήμερα προσφέρει ελπίδες ανάσχεσης της πανδημίας. Για να γίνει αυτή η ανάσχεση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι πληθυσμοί θα έχουν εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό που φτάνει το 80%.

Για να συμβεί αυτό (εξασφάλιση της ανοσίας σε μια κοινωνία) θα πρέπει, πρώτον, να υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα εμβολίων και, δεύτερον, να πειστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο (να βρεθεί δηλαδή το απαραίτητο για τη δημιουργία ανοσίας της αγέλης 80% του πληθυσμού πρόθυμο να εμβολιαστεί) βρίσκονται σήμερα τα συστήματα εξουσίας παγκοσμίως.


Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας προς το παρόν εξασφαλίσει πλήρη εμβολιασμό μόνο για το 35% του πληθυσμού, αναζητά το υπόλοιπο 45% (ώστε να συμπληρωθεί το 80%) κρατώντας απειλητικά το μαστίγιο εναντίον όσων επιφυλάσσονται ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα προσφέρει «καρότα», δηλαδή εξασφαλίζει τα αυτονόητα δικαιώματα, σε όσους εμβολιάζονται ή πριμοδοτεί με 150 ευρώ τους νέους προκειμένου να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.

Η παγίωση, ωστόσο, μιας άποψης ώστε να γίνει κυρίαρχη σε μια κοινωνία θέλει τον χρόνο της, ο οποίος δεν συμπίπτει απαραίτητα με τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της μια κυβέρνηση…

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα βγάλετε πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson «πιάνει» τη μετάλλαξη Δέλτα , ανακοίνωσε η εταιρεία

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης: Εμβολιαστείτε, αλλά όχι για τους «ανόητους εκβιασμούς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:29