search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:47
MENU CLOSE

Το καλοκαίρι είναι εδώ κι ο κορωνοϊός επίσης! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για διακοπές

03.07.2021 07:00
metra-taksidia-new

Αν και η ζωή μας θα εξακολουθήσει να απέχει και αυτό το καλοκαίρι από την κανονικότητα, τα εμβόλια, όπως και οι άρσεις περιορισμών μας αφήνουν περιθώρια, ώστε να σχεδιάσουμε διακοπές με κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ανεμελιάς.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει, όπως και η πιθανότητα να νοσήσουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, ώστε να θωρακιστούμε από τον ιό ή έστω να μειώσουμε τον κίνδυνο; Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Τι έγγραφα θα χρειαστούν οι ταξιδιώτες;

Διακοπές σε εποχές κορωνοϊού – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Εμβόλια

Φυσικά, ο εμβολιασμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την προστασία μας από τον ιό, λειτουργώντας ως «ασπίδα» για την υγεία μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνουν οι επιστημονικές μελέτες τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μειώνουν τόσο τη μεταδοτικότητα όσο και τις τυχόν επιπλοκές της νόσου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ένα ποσοστό των εμβολιασθέντων μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδει τον ιό, οπότε σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας όπως η χρήση της μάσκας, το τακτικό πλύσιμο χεριών, η χρήση αντισηπτικού, η απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους και φυσικά, η αποφυγή συνωστισμού.

Self test

Είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε όχι, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ( self test) που εφαρμόζονται εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας αποτελούν επίσης, ένα σημαντικό εφόδιο τουλάχιστον ως προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη νόσο σε αρχικά στάδια, ακόμα και πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Καλό θα είναι, λοιπόν, τα self tests να μη λείπουν από τη φετινή βαλίτσα των διακοπών σας, καθώς ίσως να μην είναι εύκολο να εφοδιαστείτε με αυτά, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη όταν θα είστε ήδη στον προορισμό σας.

Ταξίδι με πλοίο – Τι χαρτιά θα χρειαστείτε

Βρισκόμαστε, ήδη, στην «καρδιά» του καλοκαιριού και η κίνηση τόσο σε λιμάνια όσο και σε αεροδρόμια αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Αν σκοπεύετε κι εσείς να ταξιδέψετε, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι εκτός από τα εισιτήρια και τα προσωπικά σας έγγραφα, θα πρέπει να φέρετε μαζί σας και ένα από τα προβλεπόμενα… COVID free «πιστοποιητικά».

Συγκεκριμένα, έπειτα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον οι μετακινήσεις με πλοίο στα νησιά θα πραγματοποιούνται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό test (PCR ή rapid).

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

-Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

-Για ανηλίκους 12 – 17 ετών, αρκεί το αρνητικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών δύνανται να ταξιδεύουν ελεύθερα.

-Στην επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Σημειώνεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα.

Ταξίδι με αεροπλάνο -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε πτήση εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, είναι απαραίτητο να πληροίτε κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό σας (πλήρως εμβολιασμένοι), καθώς και να προσκομίσετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

-Να έχετε διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών.

Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

-Να επιδειξετε πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και του οποίου η ισχύς διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις προς τις χώρες της ΕΕ, οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

Με το πιστοποιητικό αυτό θα μπορείτε να ταξιδεύετε εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).

Σε αυτό αναγράφονται διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι της COVID:

-Εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης) ή

-Αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ) ή

-Αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).

Το πιστοποιητικό διατίθεται σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά), ενώ διαθέτει ένα QR Code.

Μπορείτε να το εκδώσετε είτε στο gov.gr είτε σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Ταξίδι με αυτοκίνητο ΙΧ

Αν, ωστόσο, σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, θα πρέπει να συμμορφωθείτε στον περιορισμό, αναφορικά με τον αριθμό των επιβαινόντων.

Συγκεκριμένα:

-Για ΙΧ έως επτά θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού

-Για ΙΧ έως εννέα θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

-ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

-άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική, εκτός αν σε αυτό επιβαίνουν:

-μόνο ο/η οδηγός

-σύζυγοι/συμβιούντες

-συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τις χερσαίες μετακινήσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλέον αλλαγές, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται από την κυβέρνηση και όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς η κατάσταση αναμένεται να επανεκτιμηθεί.

Εστίαση και ψυχαγωγία

Νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας θα ισχύει τη φετινή χρονιά και στη διασκέδαση, με τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας να δύνανται να λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου ως αμιγείς ή μικτοί.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να εισέλθετε σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής η γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid -free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR).

Η εν λόγω εφαρμογή θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr.

Αν, λοιπόν, στην οικογένεια ή την παρέα σας δεν είναι όλα τα μέλη εμβολιασμένα τότε θα πρέπει να μεταβαίνετε σε μικτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Όσοι έχετε εμβολιαστεί θα επιδεικνύετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, ενώ αν δεν έχετε εμβολιαστεί θα πρέπει να φέρετε μαζί σας το αποτέλεσμα του τεστ (rapid η PCR). 

Στους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων και σινεμά, οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται μόνο με δήλωση self test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους, ενώ προκειμένου να γνωρίζετε αν ένα κατάστημα είναι COVID free ή μικτό, θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης (covid-free ή μικτός χώρος) με ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.  

Κορωνοϊός: Τι μας… δίδαξε το περσινό καλοκαίρι

Η εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού έδειξε ότι ο COVID-19 -σε αντίθεση με τον ιό του κοινού κρυολογήματος ή τους ιούς της γρίπης- δεν παρουσιάζει χαμηλή μολυσματικότητα το καλοκαίρι. Η μετάλλαξη Δέλτα, από την άλλη, μια ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή που εμφανίστηκε και στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό και που όπως τονίζουν οι ειδικοί «χτυπά» και νεότερες ηλικίες, επιβάλλει την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας εκ μέρους μας, ώστε να μη νοσήσουμε από το νέο στέλεχος του ιού.

Το καλοκαίρι είναι εδώ, λοιπόν, αν και διαφορετικό. Αν όλοι βάλουμε στις… αποσκευές μας και την ατομική μας υπευθυνότητα, θα μπορέσουμε να το απολαύσουμε με ασφάλεια!

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρήσεις: Πώς θα λειτουργούν οι αμιγείς και μεικτοί χώροι – Είσοδος με ψηφιακή εφαρμογή

Σκέρτσος: Δεν θα ξαναμπεί «λουκέτο» στην οικονομία – Μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους

Self test: Ξεκινά η διάθεση από φαρμακεία και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:47