search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:34
MENU CLOSE

Μια ακόμα «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ;

05.07.2021 09:02
syriza_new

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ουσιαστικά επέχει θέση κυβερνητικού προγράμματος ουσιαστικά, συνέπεσε χρονικά και με την συμπλήρωση των δύο χρόνων στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης.

Πρόκειται για πραγματική σύμπτωση, βέβαια, γιατί ο (πολύ) αρχικός σχεδιασμός για την Συνδιάσκεψη προέβλεπε Απρίλιο και πηγαίνοντας παραπίσω για διάφορους λόγους τελικά πραγματοποιήθηκε αρχές Ιουλίου, λίγο πριν την «επετειακή» 7η Ιούλιου.

Η επέτειος αυτή βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε προβληματισμό για το γεγονός ότι βρίσκεται σε δημοσκοπική στασιμότητα πολύ κάτω από το εκλογικό του ποσοστό όταν η ΝΔ παραμένει κοντά στο δικό της εκλογικό ποσοστό κι ενώ έχουν έρθει τα πάνω κάτω από τις εκλογές του 2019.

Σαφώς στις διαδικασίες της Συνδιάσκεψης, δεν προβλήθηκε ως το κύριο, αλλά καθόρισε πολλές από τις ομιλίες

-Είτε τέθηκε ευθέως το ζήτημα τι φταίει, πώς θα το αντιμετωπίσουμε, αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να στρίψει το τιμόνι αριστερά ή δεξιά, κλπ.

-Είτε δια της καταφυγής σε εμψυχωτικό λόγο και επιχειρήματα, προκειμένου το ποτήρι να εμφανιστεί μισογεμάτο, να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής νίκης στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές έρθουν, παρά το ότι τα σημερινά δεδομένα δε φαίνεται να δικαιολογούν μια τέτοια σκέψη.

Η πλευρά της ηγεσίας, και όσων συμπλέουν με τα επιχειρήματά της, κατά κανόνα και εντελώς αναμενόμενα επένδυσε σε μια ρητορική «φυγής προς τα μπρος», σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το πρόγραμμα έχει εμπλουτίσει τα εφόδιά του, έχει κάνει τον απολογισμό του, συνεχίζει το άνοιγμά του στην κοινωνία, κοινώς «το καραβάνι προχωράει», όπως είχε πει παλιότερα ο Τσίπρας.

Ωστόσο από το βράδυ των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει σημάνει αλλεπάλληλες «επανεκκινήσεις» που δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα –αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2019 όταν άνοιξαν οι κομματικές διαδικασίες της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού, στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2020 οπότε επιχειρήθηκε να δοθεί ένα σήμα ισχυρής επικράτησης της ηγεσίας έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και των εμποδίων που θεωρητικά ή ουσιαστικά έβαζε στην διεύρυνση και τον μετασχηματισμό και στη τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2020 με την αλλαγή στα πρόσωπα (Γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου, ευρύς ανασχηματισμός τομεαρχών).

Επομένως τι είναι αυτό που κάνει την τρέχουσα επανεκκίνηση πιο υποσχόμενη; Αρκεί το πρόγραμμα που μόλις ψηφίστηκε; Επί της ουσίας πρόκειται για ένα σύνολο γενικών αρχών και κατευθύνσεων σε συνδυασμό με επιμέρους διαχειριστικές προτάσεις κατά κανόνα όχι κοστολογημένων, στη βάση της ιδέας ότι η στήριξη του κοινωνικού κράτους, της εργασίας και των μισθών, της πραγματικής οικονομίας  και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε «μόχλευση» της οικονομίας και άρα θα φέρει έσοδα και στο κράτος.

Το σαράκι της αμφιβολίας για το αν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν αυτομάτως να περάσουν στην κοινωνία ως ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, το έβαλε ο Τσακαλώτος λέγοντας «πρέπει να πείσουμε ότι όσα λέμε είναι καλά, αλλά είναι και εφαρμόσιμα» για να απαντήσει ο Τσίπρας κατηγορηματικά «όσα λέμε είναι εφαρμόσιμα».

Ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα ο συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – έρχεται μια άλλη επέτειος να τον υπενθυμίσει, αυτή του δημοψηφίσματος -και η υλοποίηση ενός προγράμματος κόντρα στην πολιτική και ιδεολογική του τοποθέτηση με συνέπειες μάλιστα για μια ευρεία κατηγορία εισοδημάτων που συγκαταλέγονται στη μεσαία τάξη τον ακολουθεί ακόμη κάνοντας λιγότερο πειστική μια ρητορική με πολλά στοιχεία εκείνης του 2014 και του 2015.

Πολλώ δε μάλλον που ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφαλής ότι έχουμε ξεπεράσει τις κρίσεις, οι υποχρεώσεις δημοσιονομικών πλεονασμάτων κάποια στιγμή θα επανέλθουν, επομένως ακόμη κι αν είμαστε εκτός μνημονίων δεν αποκλείονται εκ νέου έξωθεν πιέσεις προσαρμογής στις ευρωπαϊκές νόρμες, με λιγότερο ωμούς και πιο έμμεσους τρόπους ενδεχομένως.

Το δε φλας αριστερά για την προσέγγιση του κέντρου, που έβγαλε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια κατευνασμού του εσωκομματικού ακροατηρίου, μάλλον χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις για το τι σημαίνει και πώς θα θέλξει το κεντρώο ακροατήριο σε βαθμό να δώσει τη νίκη «έστω και με μία ψήφο διαφορά»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:34