search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:15
MENU CLOSE

Διάγγελμα Μακρόν τη Δευτέρα: Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς

09.07.2021 23:17
macron_new

Με την υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία να επιδεινώνεται και την μετάλλαξη Δέλτα να εντοπίζεται σε 1 στα 2 κρούσματα, το Ελιζέ ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προχωρήσει σε διάγγελμα στον γαλλικό λαό τη Δευτέρα.

Η γαλλική προεδρία δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του διαγγέλματος.

Ωστόσο, πηγές του περιβάλλοντος του προέδρου ανέφεραν πρόσφατα ότι σκοπεύει να παρουσιάσει τους στόχους του για το τελευταίο δεκάμηνο της προεδρίας του και ιδίως τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ενδέχεται, πάντως, να ανακοινώσει και τα μέτρα που θα αποφασίσει το Συμβούλιο κατά της Covid-19, το οποίο θα συνεδριάσει το πρωί της ίδιας μέρας στο προεδρικό μέγαρο. Στα θέματα που θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Εισήγηση της Επιτροπής

Πάντως, η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 έχει ήδη εισηγηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα εγκριθεί ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αυτήν την υποχρέωση. Η επιτροπή εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και σε μη υγειονομικούς που εκτίθενται σε κίνδυνο ή θα μπορούσαν να εκθέσουν άλλους.

Συστήνεται επίσης να χρησιμοποιούνται εμβόλια βασισμένα στην τεχνολογία του “αγγελιαφόρου RNA” για να ανακοπεί η εξάπλωση της Δέλτα, επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Στην πρότασή της η επιτροπή εκφράζει επίσης ανησυχία για το «πολύ χαμηλό» ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων στον ιατρο-κοινωνικό τομέα που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ανάπηρους ανθρώπους. Σημειώνει μάλιστα ότι μόνο το 40% των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Χαμηλό, γύρω στο 50% είναι επίσης το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, των ευπαθών ατόμων ηλικίας 40-60 ετών και των ευπαθών νέων, ιδίως των παχύσαρκων.

Η επιτροπή σύστησε να λαμβάνονται τοπικά μέτρα στις γεωγραφικές ζώνες που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό, «ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

«Ένα τέταρτο κύμα που θα συνδεόταν με την παραλλαγή Δέλτα μπορεί να ξεσπάσει γρήγορα και αυτό θα είχε αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, παρά το αυξημένο επίπεδο του εμβολιασμού» που ωστόσο κρίνεται ακόμη «ανεπαρκές».

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ξανά σχεδόν 2.000 νέα κρούσματα στη χώρα, πάνω από τα μισά στην Αττική

Κορωνοϊός: Για «πιέσεις» από ΜΜΕ και κυβέρνηση μιλά μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Covid Pass: Πώς θα γίνεται η είσοδος στα μαγαζιά – Η λειτουργία της εφαρμογής (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:14