search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:08
MENU CLOSE

Επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: Αντιδραση από Κομισιόν – Τι απαντά ο Μηταράκης (Video)

13.07.2021 19:39
limeniko_new

Την αντίδραση της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτροπού προκάλεσε ρεπορτάζ του BBC, σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό στο Αιγαίο.

Στο ρεπορτάζ του BBC, όπου παρουσιάζeται και βίντεο (με πηγή την τουρκική ακτοφυλακή) που φαίνονται να απεικονίζουν άνδρες του Λιμενικού να σπρώχνουν βάρκα με μετανάστες και να εμφανίζονται να ανοίγουν και προειδοποιητικό πυρ, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον εμφανίστηκε προβληματισμένη από τις εικόνες, λέγοντας ότι «οι επαναπροωθήσεις μεταναστών αψηφούν τις αξίες της ΕΕ και πρέπει να σταματήσουν» και συμπληρώνοντας ότι οι «πολύ καλά βάσιμες» αναφορές για «επαναπροωθήσεις» στη θάλασσα και στη ξηρά αποτελούν «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, οργανώσεις για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα προτού τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Αντίδραση Μηταράκη

Ενώπιον του ρεπορτάζ, αλλά και των δηλώσεων Γιοχάνσον, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διερευνήσει πολλές τέτοιες υποθέσεις και πως οι εκθέσεις της «δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις για το «ηχητικό κανόνι», ξεκαθαρίζει ότι δεν το πλήρωσε

Φωτογραφία – γροθιά στο στομάχι: Αστυνομικός στη Θεούτα σώζει μισοπνιγμένο βρέφος

Μεσόγειος-νεκροταφείο: Νέο ναυάγιο με 43 νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Τυνησίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:08