search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:17
MENU CLOSE

Γιατί πετάξαμε τις μάσκες;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2187
22-7-2021
23.07.2021 07:00
maska-new

Πρώτη εβδομάδα Ιουλίου, Χανιά. Ο Έλληνας παραθεριστής αισθάνεται μάλλον περίεργα. Ο ίδιος και οι δικοί του κινούνται στη σφαίρα της εξαίρεσης – ενδεχομένως και σε αυτήν της γραφικότητας. Είναι μεταξύ των ελαχίστων, μετρημένων στα δάχτυλα, που φορούν μάσκες στις εξόδους τους, παρότι ο κόσμος είναι ήδη πολύς και στα στενά σοκάκια της παλαιάς πόλης γίνεται της κακομοίρας από την πολυκοσμία.


Οι εγχώριοι τουρίστες είναι ακόμη ελάχιστοι κι αυτό ήταν ήδη φανερό από το πλοίο. Όπου κάτι ακόμη ήταν επίσης φανερό: ότι ουδείς είχε ελέγξει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ άπαντες κινούνταν σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες.


Ήταν όμως έτσι εξαρχής; Η πωλήτρια του σούπερ μάρκετ λέει ότι οι – σχεδόν αποκλειστικά ξένοι – τουρίστες ήταν εξαιρετικά πειθαρχημένοι στη χρήση της μάσκας όσο αυτή ήταν επιβεβλημένη. Και προφανώς η μάσκα δεν τους εμπόδισε να έρθουν στην Ελλάδα. Η άρση της απαγόρευσης όμως μετατράπηκε αυτομάτως σε κατάργηση της χρήσης της.

Τα Χανιά δεν έχουν μπει ακόμη στο κόκκινο. Αποτελούν απλώς ένα παράδειγμα για το πώς χάθηκε η μπάλα σε άλλες πόλεις της Κρήτης και σε νησιά του Αιγαίου.

Χωρίς ελέγχους

Μύκονος, τρίτη εβδομάδα Ιουλίου. Το νησί μπαίνει σε καθεστώς περιορισμών νυχτερινής κυκλοφορίας, μουσικής κ.λπ. Κι όμως, οι 10.000 κάτοικοί του είχαν εμβολιαστεί εγκαίρως σε πολύ υψηλό ποσοστό, γύρω στο 85%, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ασφαλέστερα το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Όμως το νησί, το οποίο υποδέχεται κάθε καλοκαίρι τετραπλάσιους ή πενταπλάσιους τουρίστες και εργαζομένους, κοκκίνισε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις στα μισά του Ιουλίου, με συνέπεια να πέφτουν βροχή οι ακυρώσεις για την τρέχουσα εβδομάδα – και ποιος ξέρει τι θα γίνει τις επόμενες.

Οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό του νησιού είναι ανάστατοι. Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου εστίασης του νησιού Ηρακλής Ζησιμόπουλος δήλωσε ότι «ερχόταν κόσμος χωρίς να γίνονται έλεγχοι». Ο ίδιος δήλωσε ότι για καιρό οι επιχειρηματίες του νησιού έκαναν εκκλήσεις στην πολιτεία να βάλει φρένο στα κορωνοπάρτι, αλλά αυτό έγινε κατόπιν εορτής.


Άλλοι παράγοντες του τουρισμού δηλώνουν αυτές τις μέρες ότι μόλις το 45% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του χώρου είναι εμβολιασμένοι.
Τώρα άπαντες ζητούν μέτρα, αλλά ουδείς είναι βέβαιος για τη συνέχεια.

Τα πολλά “γιατί”

Να κάνουμε μια σούμα; Απουσία ελέγχων κατά τις μετακινήσεις, ακατανόητη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας – μέτρο το οποίο ήδη εδώ και πολλές μέρες επικρίνουν πάρα πολλοί από τους επιστήμονες που έχουν δημόσια παρουσία – και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους εργαζομένους του τουρισμού.


Αυτά τα τρία στοιχεία ήταν υπεραρκετά είτε για να τινάξουν στον αέρα είτε για να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική της τουριστικής κίνησης σε μερικούς από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, με τεράστια συμβολή στα συνολικά έσοδα από την εν λόγω οικονομική δραστηριότητα. Εύλογες λοιπόν οι απορίες:Αφού ο τουρισμός – δυστυχώς, αλλά αυτό συμβαίνει – είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους τομείς για την οικονομία της χώρας, πόσο δύσκολο ήταν να σκεφτεί κάποιος ότι οι εργαζόμενοι σε αυτόν έπρεπε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα;

Είναι δυνατόν ολόκληρο «επιτελικό» κράτος να πιστεύει ότι αρκεί ο εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών;

Είναι δυνατόν οι μετακινήσεις να γίνονται χωρίς έλεγχο;

Γιατί, ενώ ήταν εξαρχής γνωστή η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και ήταν βέβαιο ότι οι αρχικοί στόχοι του εμβολιαστικού προγράμματος είναι αδύνατον να επιτευχθούν εγκαίρως, δεν τηρήθηκε τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας;

Ήταν τόσο δύσκολο να προβλεφθεί ότι, με τέτοια ποσοστά εμβολιασμού (λίγο κάτω από 4 εκατομμύρια οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στις 4 Ιουλίου, όταν άρχισε να σχηματίζεται η επιδημιολογική εικόνα που οδήγησε στο λοκντάουν της Μυκόνου και στην οριακή εικόνα της Σαντορίνης, της Πάρου, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου κ.λπ.), υπήρχε ήδη άμεσος κίνδυνος για το σύνολο της τουριστικής σεζόν σε κορυφαίους προορισμούς;

Ήταν τόσο δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος ότι είναι προτιμότερο να δώσεις την εικόνα του προσεκτικού και με κανόνες οικοδεσπότη, ο οποίος εγγυάται την ασφάλεια του επισκέπτη του, από το να σπείρεις τον πανικό και τις ακυρώσεις στο μέσο της σεζόν;


Κάθε λογικός άνθρωπος εύχεται να μην υπάρξουν άλλα παρατράγουδα, για το καλό της χώρας και της οικονομίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την προχειρότητα με την οποία – για δεύτερη συνεχή χρονιά – σχεδιάστηκε (;) η τουριστική πολιτική…

Ο γρίφος των ανεμβολίαστων

Τους αμέσως επόμενους μήνες θα δοθεί η μάχη του εμβολιασμού των κατηγοριών εκείνων των εργαζομένων που έρχονται σε άμεση επαφή με πολύ κόσμο. Η μάχη θα κερδηθεί πριν ακόμη αρχίσει σε μεγάλες ομάδες όπως το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.


Τα πράγματα ωστόσο δεν θα είναι καθόλου ρόδινα στο τμήμα εκείνο των πολιτών που ήδη είναι φανερό ότι – για ποικίλους λόγους – δεν έχουν καμιά διάθεση εμβολιασμού. Και δεν είναι μικρό, αφού σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα κυμαίνονται γύρω στο 40% του πληθυσμού.
Προφανώς με τέτοιες επιδόσεις το τείχος ανοσίας θα είναι χάρτινο, το σύστημα Υγείας θα πιεστεί σκληρά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει – πόσο μάλλον να διαχωρίσει ή να απομονώσει – τους αρνούμενους θα είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη και πολιτικά επώδυνη.

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία – όπου η Άκρα Δεξιά έχει ήδη αναλάβει να εκφράσει τους αρνητές – και την Κύπρο, όπου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, πέριξ του προεδρικού μεγάρου, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας επιτέθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και τον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, είναι τουλάχιστον ανησυχητικές.


Όσοι νομίζουν ότι, κάνοντας τα «κοκοράκια» στους ανεμβολίαστους, κερδίζουν πολιτικά μάλλον θα πρέπει να σκεφτούν από τώρα πώς θα γίνουν τόσο πειστικοί ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και να μην ζήσουμε ένα παρανοϊκό φθινόπωρο…

Διαβάστε επίσης:

Αυτές οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από καταβολή ενοικίου τον Ιούλιο

Κοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν είστε δικαιούχοι – Οριστικοί πίνακες και διαδικασία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Παράθυρο για επέκτασή του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:17