ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:27
MENU CLOSE

Σε τεντωμένο σκοινί η Τυνησία - Μετριοπαθείς οι αντιδράσεις των αραβικών χωρών στις εξελίξεις

29.07.2021 16:46

Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Τυνησίας Κάις Σάγεντ την Κυριακή να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να αναλάβει ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας προκάλεσε μετριοπαθείς αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών.

Η Τυνησία θεωρούνταν ευρέως ως η μοναδική χώρα που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό της μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Ο Σάγεντ, πρώην καθηγητής νομικής, υπερασπίστηκε τις ενέργειές του λέγοντας ότι βασίζονται στο Σύνταγμα της χώρας, την ώρα που οι αντίπαλοί του και κυρίως το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα τον κατηγορούν για πραξικόπημα.

Τους τελευταίους μήνες ο κρατικός μηχανισμός είχε παραλύσει λόγω των έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων, αλλά και μεταξύ του Σάγεντ και του προέδρου του κοινοβουλίου και επικεφαλής του Ενάχντα Ρασίντ Γανούσι.

Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις εξελίξεις στην Τυνησία εσωτερικό ζήτημα της χώρας.

Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Ριάντ «τάσσεται στο πλευρό οποιουδήποτε προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της αδελφής Τυνησίας».

Αν και η Αίγυπτος δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση στην Τυνησία, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τον Σάγεντ ως κάποιον που προσπαθεί να σώσει τη χώρα του από το Ενάχντα, που θεωρείται παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το 2013 ο αιγυπτιακός στρατός υπό τον τότε στρατάρχη Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι — o οποίος αργότερα εξελέγη πρόεδρος– ανέτρεψαν την κυβέρνηση του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι μοναρχίες του Κόλπου παραδοσιακά κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι σπέρνουν τη διχόνοια και προσπαθούν να σφετεριστούν την εξουσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Οτμάν Ζεράντι συνομίλησε την Τρίτη με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ για τις εξελίξεις στη χώρα του.

«Οι Άραβες αδελφοί υπογράμμισαν τη στήριξή τους στην Τυνησία σε αυτές τις ευαίσθητες συνθήκες και την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά της να ξεπεράσει τις τρέχουσες προκλήσεις με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της», τόνισε σε ανακοίνωσή του το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του το Κατάρ, το οποίο συχνά οι μοναρχίες του Κόλπου κατηγορούν ότι στηρίζει τους ισλαμιστές και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ζήτησε από όλες τις πλευρές στην Τυνησία να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιτρέψουν «να κυριαρχήσει η φωνή της λογικής».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του «η Τυνησία να ξεπεράσει γρήγορα την τρέχουσα αναταραχή».

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών – Συνεχίζεται η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Κορύφωση του καύσωνα τις επόμενες ώρες (photo/video)

Πάτρα: Για πρώτη φορά προφυλάκιση για κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version