search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:50
MENU CLOSE

Φωτιές: Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα

07.08.2021 18:58
elikoptero_new

Συνεχίζεται η ενίσχυση στο έργο κατάσβεσης από δυνάμεις ξένων χωρών μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία στέλνει 1 καναντέρ και η Αίγυπτος 2 ελικόπτερα, ενώ όπως είχε γίνει από χθες γνωστό, η Ελβετία στέλνει με τη σειρά της 3 SP με ειδικό κάδο. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τις χώρες με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ισπανία για την αποστολή 1 καναντέρ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα. 5 ακόμη ελικόπτερα φτάνουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε Αίγυπτο για την αποστολή 2 ελικοπτέρων & Ελβετία για την αποστολή 3 », αναφέρει η ΓΓΠΠ.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ευχαριστήσει ξεχωριστά όλες τις χώρες που έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Ισπανία, την Αίγυπτο και την Ελβετία, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν οι εξής χώρες:

Γαλλία  με 82 πυροσβέστες καθώς και 2 αεροσκάφη Canadair 

Κύπρος με 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη

Κροατία με 1 αεροσκάφος Canadair 

Ουκρανία με 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα

Ισραήλ με 16 πυροσβέστες

Σουηδία με 2 αεροσκάφη

Ρουμανία με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα

«Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας», λέει ο Μακρόν

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που υποφέρει πολύ από καταστροφικές πυρκαγιές».

Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Γάλλος Πρόεδρος τρία καναντέρ και 80 Γάλλοι πυροσβέστες και διασώστες έχουν αναπτυχθεί στα πύρινα μέτωπα προκειμένου να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές.

Η ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν έγινα στα ελληνικά και γαλλικά και είναι οι εξής:

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που υποφέρει πολύ από καταστροφικές πυρκαγιές. Μετά από συζήτηση με τον Πρωθυπουργό @kmitsotakis, 3 Canadairs και 80 Γάλλοι πυροσβέστες και διασώστες αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα με επείγουσες διαδικασίες. Αλληλέγγυοι, ως Ευρωπαίοι, πάντα».

«La France se tient aux côtés de la Grèce, durement touchée par de violents incendies. Après avoir échangé avec le Premier ministre @kmitsotakis, 3 Canadairs et 80 pompiers et sauveteurs français ont été déployés en urgence. Solidaires, en Européens, toujours».

Πυροσβέστες και οχήματα από Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Έσση

Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Βόρεια ΡηνανίαΒεστφαλία και την Έσση και κλιμάκιο από τον οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας της Γερμανίας αναμένεται να συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα επιχειρήσουν, την ώρα αναχώρησής τους και τη διαδρομή τους είναι αυτή την ώρα αντικείμενο συντονισμού με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνει το dpa και αναφέρει ακόμη ότι η Γερμανία προσφέρθηκε να υποστηρίξει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μισθώνοντας ελικόπτερα με την απαιτούμενη χωρητικότητα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η χρήση των ελικοπτέρων θα ζητηθεί από την Ελλάδα, διευκρινίζεται.

ΕΕ: Η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα

O επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, με μήνυμά του στο twitter, ανακοίνωσε ότι χθες το βράδυ η Γερμανία και η Πολωνία προσέφεραν 360 πυροσβέστες για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. «Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 9 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα», τονίζει ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη στείλει βοήθεια στην Ελλάδα, άλλες επτά χώρες της ΕΕ: η Κύπρος, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/7 βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών που πλήττονται από πυρκαγιές για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να διοχετεύουν τη βοήθεια της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές: «Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας», λέει ο Μακρόν – Σινούκ στέλνει ο Σίσι

Φωτιές: Εισαγγελική παρέμβαση για τη δικηγόρο που έγραψε «να καούν η Εκάλη και το Καστρί»

Χαρδαλιάς-φωτιές: Καλύτερη εικόνα στην Αττική, 39 οικισμοί εκκενώθηκαν στην Εύβοια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42