search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:50
MENU CLOSE

Φωτιά στην Εύβοια: Δεν τελειώνει ο εφιάλτης – Αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα (Videos)

09.08.2021 14:30
fotia3-evia-new

Δεν δείχνει να έχει τελειωμό ο εφιάλτης στην Βόρεια Εύβοια. Κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωποι συνεχώς με αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα για 7η ημέρα. Ολοένα και πιο απειλητικά και με μεγάλη ταχύτητα πλησιάζει το φλεγόμενο μέτωπο στην πόλη της Ιστιαίας στη Β. Εύβοια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη. Στις 19.30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Αβγαριά. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο. Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους.

Ποια χωριά κινδυνεύουν:

Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό για 7η ημέρα. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Με το τελευταίο φως της ημέρας σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν από το έδαφος τις τεράστιες εστίες φωτιάς.

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

Πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες

Επιπλέον, το μέτωπο των Καματριάδων συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό. Ωστόσο η φωτιά κινείται αργά λόγω της άπνοιας που επικρατεί στην περιοχή.

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, εδώ και πολλές ώρες δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ’ το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ».

Την Δευτέρα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα – όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι – ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί.

Πονοκέφαλο δημιουργεί η αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, καθώς το μέτωπο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, από το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Διαβάστε επίσης:

Το «τελευταίο αντίο» στον Κωνσταντίνο Μίχαλο

Σκέρτσος: Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών σε κτίρια – Γραμμή βοήθειας στο 1135

Καταγγελία: Με ρώτησαν αν έχω πολιτικό μέσο για να στείλουν πυροσβεστικό όχημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:39