search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:36
MENU CLOSE

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Σε ύφεση τα μέτωπα στην Αττική (Videos)

09.08.2021 07:47
evia_new

Άλλη μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασε η Βόρεια Εύβοια, με τις φλόγες να κυκλώνουν το ένα χωριό μετά το άλλο και τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τους εθελοντές να δίνουν σκληρή μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Πιο συγκεκριμένα, τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες συνεχίζουν να βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από το πρωί της Κυριακής.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν.

Στις Γούβες ολονυκτία ήταν η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό.

Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό».

Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Παράλληλα, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Υπό μερικό έλεγχο η κατάσταση σε Αττική και Ηλεία

Την ίδια ώρα, ως ελεγχόμενη αποτιμούν την κατάσταση στο μέτωπο της Πάρνηθας οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εκτός από την κατάσβεση όσων μικροεστιών είχαν μείνει ενεργές, πυκνές περιπολίες πραγματοποιούσε όλη την νύχτα προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων.

Στα υπάρχοντα μέτωπα, ωστόσο, προστέθηκε την Κυριακή ένα νέο μέτωπο στον Άγιο Θωμά Κρήτης, με αφετηρία την τοποθεσία «Μουζουράς» καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις με θάμνους.

Νέα εστία πυρκαγιάς εκδηλώθηκε και στο Λαγώποδο-Μαχαιράδο, στη Ζάκυνθο, η οποία τέθηκε -όπως και στην Κρήτη- υπό έλεγχο.

Σε ύφεση ήταν χθες το βράδυ και το μέτωπο της Ηλείας που πέρασε στον νομό Αρκαδίας, αφού οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έθεσαν υπό έλεγχο την μεγάλη αναζωπύρωση στην Νεμούντα.

Αναφορικά με τις αναζωπυρώσεις σε Βίλλια, Βασιλάκι και Ξηρόκαμπο, «άμεσα κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βίλλια», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως προσέθεσε, «παραμένουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να προλάβουν τυχόν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς», ενώ έχουν καεί περισσότερα από 90.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 50% είναι δασικές εκτάσεις.

Ελεγχόμενη μετά από έξι ημέρες είναι και η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη, η οποία έφτασε μέχρι το Οίτυλο, έχοντας κάψει 56 σπίτια, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ανατολικής Μάνης, Πέτρο Ανδρεάκο.

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε Πετζετέλ στη Ζάκυνθο – Καλά στην υγεία του ο πιλότος

Φωτιές: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο Σύνταγμα

Riva Yachts – Η ιστορία πίσω από τα κομψοτεχνήματα που σκίζουν τις θάλασσες (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:36