search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:52
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ – Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους (Video)

10.08.2021 16:14
5347564

Το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα, με βάση ΠΝΠ είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις και γι αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι καταγραφές των ζημιών.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα μέτρα που θα εγκριθούν σήμερα κινούνται σε τρεις άξονες:

Α. ‘Αμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο και αναστολή υποχρεώσεων

Β. Έργο αποκατάστασης

Γ. Μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια

Αναλυτικά αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφασίζονται προσδιορίζοντάς τα ως εξής:

– Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών από τις 20 Αυγούστου με μία αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

Αποζημίωση με το 70% των απωλειών, το 20% θα δίνεται ως προκαταβολή

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

– Ενίσχυση ενοικίου

– Επίσης ενίσχυση 4.000 ευρώ για τους αγρότες που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους

– Ειδικά για τις σκληρά πληγείσες περιοχές της Β. Εύβοιας τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές, στις πληγείσες περιοχές.

Στην ΠΝΠ που υπογράφεται αύριο υιοθετούνται μια σειρά από καινοτομίες, είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ αυτών ότι κάθε περιοχή που έχει καεί κηρύσσεται αναδασωτέα.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική εισήγησή του επεσήμανε ότι βασικό μέλημα είναι να γίνει συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών.

Ήδη σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ θέλησε επίσης να θυμίσει ο πρωθυπουργός.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι οφείλουμε ειδικά για την Εύβοια να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα γι αυτό συγκροτείται ειδική Επιτροπή που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη μέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Έναν άνθρωπο που ανέλαβε μεταξύ άλλων την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό κι έχει το όραμα αλλά και τις γνώσεις να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, είπε κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Ποιος είναι ο Σταύρος Μπένος

Ο Σταύρος Μπένος (30 Δεκεμβρίου 1947) είναι Έλληνας τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.

O Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.  Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Η θητεία του συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας (1986) και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της.

Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Διαβάστε επίσης:

Κτηνωδία στον Βόλο: Έδεσαν πίτμπουλ σε τσιμεντόλιθο και το πέταξαν στη θάλασσα

Χαλκιδική: Νεκρός 26χρονος που χτυπήθηκε στο κεφάλι από προπέλα

Άγρια δολοφονία στις Σέρρες: 20χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συνομήλικό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:52