search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:43
MENU CLOSE

Φωτιά στην Εύβοια: Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Photos/Videos)

10.08.2021 15:57
fotia-evia-new

Για όγδοη μέρα φλέγεται η Βόρεια Εύβοια. Πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να είναι ενεργά προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα και με την κατεύθυνση του ανέμου. Στην περιοχή επιχειρούν τόσο ελληνικά όσο και διεθνή πυροσβεστικά συνεργεία, ενώ η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να μην φτάσει η φωτιά στον μεγάλο οικισμό της Ιστιαίας. Πριν από μερικές ώρες δόθηκε εντολή για εκκένωση του Ασμηνίου, ενώ υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της Αβγαριάς και της Γαλατσώνας, ενώ σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση και στο χωριό Αγριοβότανο. Χθες, ολονύχτια ήταν η μάχη στο χωριό Καματριάδες ενώ ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η νέα αναζωπύρωση ξεκίνησε σε σημείο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας, καθώς εκεί υπήρχε αρκετή καύσιμη ύλη, ενώ αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο ύποπτος για εμπρησμό που προσήχθη νωρίτερα στο Ασμήνι.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί στην Καστανιώτισσα, που είναι στο δρόμο του πύρινου μετώπου. 

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

      Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

      Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

      Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

asminio__3_
asminio__2_
asminio__1_

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Ε/Π από Σερβία, δύο (2) Ε/Π από Ελβετία, ενός (1) της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο (2) Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός (1) Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Χιλιάδες κολώνες ρεύματος έχουν καταστραφεί στην Βόρεια Εύβοια, χιλιόμετρα καλώδια παραμένουν στους δρόμους, μετασχηματιστές και άλλα υλικά είναι άχρηστα μετά το πέρασμα της φωτιάς.

Ολόκληρα χωριά παραμένουν μέρες χωρίς ρεύμα και πολλά από αυτά και χωρίς νερό.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τις επισκευές αλλά οι φωτιές καταστρέφουν συνεχώς νέα τμήματα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργο Αθανασιάδη, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «συνολικά στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας από την αρχή της φωτιάς μέχρι χθεςέμειναν χωρίς ρεύμα 15.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος και μένουν περίπου 4.500 άνθρωποι είδαν και πάλι ρεύμα στα σπίτια τους αφού αποκαταστάθηκαν τα δίκτυα».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ αναφερόμενος στην κατάσταση για τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού σημειώνει πως «με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες δεν είχαν ρεύμα 6.000 άνθρωποι και αυτή τη στιγμή μαςαπομένουν περίπου 2.000 άνθρωποι ακόμη να πάρουν ρεύμα» και όπως σημειώνει «στα περισσότερα χωριά του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού υπάρχουν προβλήματα με τις φωτιές και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση».

Διαβάστε επίσης:

Κτηνωδία στον Βόλο: Έδεσαν πίτμπουλ σε τσιμεντόλιθο και το πέταξαν στη θάλασσα

Χαλκιδική: Νεκρός 26χρονος που χτυπήθηκε στο κεφάλι από προπέλα

Άγρια δολοφονία στις Σέρρες: 20χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συνομήλικό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:39