search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:34
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Η οργή να γίνει δύναμη αλλαγής»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2190
11-08-2021
11.08.2021 07:00
tsipras-new (5)

Προτεραιότητα την επούλωση των πληγών και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. διεμήνυσε ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική της Ν.Δ. το 2018, αλλά και ότι δεν θα καταφύγει στην άγονη πολιτική αντιπαράθεση, κάτι που το τήρησε στη συνέντευξή του, καθώς άσκησε μεν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά απέφυγε οξείες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που δυναμιτίζουν το κλίμα και τροφοδοτούν ατέρμονες μικροπολιτικές κόντρες. Επέμεινε στο μήνυμα της εποικοδομητικής κριτικής και συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην επόμενη μέρα, εκτιμώντας ότι αυτό που προέχει για χιλιάδες πυρόπληκτους ανθρώπους είναι το πώς θα επιβιώσουν, πού θα μείνουν τι εισόδημα θα έχουν και πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που εξηγούν τους «συναινετικούς» τόνους του, τους οποίους ορισμένοι παρερμηνεύουν ως «πλάτη» στον Μητσοτάκη, η συνέντευξη αυτή έγινε:

– υπό το «άγχος» ότι η κρίση αυτή δεν έχει τελειώσει, καθώς πύρινα μέτωπα δεν έχουν σβήσει, ή είναι σε εξέλιξη, και βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του Αυγούστου, άρα η επιφυλακή συνεχίζεται,

– έχοντας κατά νου ότι οι δοκιμαζόμενοι πολίτες αυτή τη στιγμή χρειάζονται έμπρακτη στήριξη και άμεσες λύσεις,

– έχοντας κατά νου ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των καμένων περιοχών, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συγκρατηθούν στον τόπο τους,

– με το σκεπτικό ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που επανέρχεται διαρκώς προξενώντας τεράστιες καταστροφές και το οποίο πρέπει επιτέλους να λυθεί μια για πάντα μέσα από ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο και διαμόρφωση στιβαρών δομών.

Μέρος της εποικοδομητικής στάσης, λοιπόν, είναι και η πρόταση 7 σημείων με κεντρικό στίγμα τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου που θα αξιοποιεί κάθε δομή στο εσωτερικό της χώρας για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού ο οποίος θα περιλαμβάνει από μελέτη και έρευνα, που επιτρέπουν την πρόβλεψη, έως και την κατάρτιση ενός εθνικού συστήματος επιχειρησιακής ετοιμότητας και απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών. Για τις διάφορες επιμέρους αρχές και δομές προτείνει στελέχωση με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Σε στρατηγικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει αυτή τη στιγμή τη στάση ευθύνης, στη βάση της αντίληψης ότι δεν έχει ανάγκη και δεν πρέπει να μπει επικεφαλής ενός κύματος αγανάκτησης – η λαϊκή οργή κατά της κυβέρνησης έτσι κι αλλιώς εκφράζεται και τα πυρά πέφτουν από παντού. Εκτιμήθηκε άλλωστε ότι αυτό θα έδινε και το λάθος μήνυμα περί μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης. Ο ίδιος διευκρίνισε χθες αρκετές φορές ότι στόχος του ΣYΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι η ελπίδα και «όχι να αξιοποιήσουμε πολιτικά την οργή». Αντιθέτως, θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι αυτή τη στιγμή να συμβάλει ώστε να βρεθεί γρήγορα διέξοδος. Και το επισήμανε από την αρχή της εισήγησής του:

«Θέλω να το καταστήσω σαφές ευθύς εξαρχής. Αυτή είναι η δική μας έγνοια σήμερα: Να συμβάλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής. Να συμβάλουμε ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία. Και να θωρακίσουμε το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας».

Περαιτέρω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εξέπεμψε ανησυχία για το ενδεχόμενο ο δικαιολογημένος θυμός να «εργαλειοποιηθεί». Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν το μήνυμά του στρέφεται και προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ συστήνοντας «αυτοσυγκράτηση», δεδομένου ότι υπάρχουν στελέχη που επισύρουν την κριτική πως πυροδοτούν το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής: «Η ηγετική ευθύνη την κρίσιμη στιγμή είναι να δώσεις ένα στίγμα θέτοντας προτεραιότητες. Νομίζω ότι την ηγετική ευθύνη την ανέλαβα από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς και παρά το γεγονός ότι καιροφυλακτούσανε πολλοί να βρούνε έστω και την παραμικρή παρανυχίδα για να τη γιγαντώσουν και να τη μεγαλοποιήσουν. Δεν βρήκανε». Επιπλέον έκανε τον εξής διαχωρισμό, θέτοντας και τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προ των ευθυνών τους: Άλλο πράγμα, είπε, είναι «η πολιτική ευθύνη των στελεχών, άλλο πράγμα ο θυμός και η αγανάκτηση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι η αγανάκτηση και ο θυμός των πολιτών υπόκειται σε κάποια πολιτική σκοπιμότητα και είναι λάθος να τα εργαλειοποιήσουμε πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλω να κρατήσετε είναι ότι η πρόθεσή μας είναι ειλικρινής να συμβάλουμε».

Αυτοκριτική

Επειδή συχνά η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, εφόσον κουβαλάει στην πλάτη του το «Μάτι», δεν μπορεί να μιλάει, ότι είναι αναξιόπιστος κ.ά., ο Αλέξης Τσίπρας, όπως την προηγούμενη εβδομάδα σε δήλωσή του εξέπεμψε το μήνυμα αυτοκριτικής πως «η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλιότερα», έτσι και χθες έκανε μία ακόμη νύξη για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε αλλά και από τα λάθη μας». Και έκανε και μια προβολή στο μέλλον: «Θέλουμε, και μπορούμε, να εγγυηθούμε μια νέα αρχή. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι».

Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη, εφόσον απομάκρυνε στελέχη επιχειρησιακά – τα οποία στη συνέχεια η σημερινή κυβέρνηση αξιοποίησε – και πολιτικά, και προχώρησε και σε πρόταση για το τι πρέπει να γίνει μετά το Μάτι. Ο λόγος για το πόρισμα Γκολντάμερ, στο οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά ο Τσίπρας χθες, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι παρά το ότι η κυβέρνησή του είχε αποσπάσει τη συναίνεση Μητσοτάκη, όπως είχε τεθεί όρος από τον Γερμανό καθηγητή, τελικώς ο σημερινός πρωθυπουργός το αγνόησε επιδεικτικά, παρόλο που λίγους μήνες μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το έφερε ξανά στη Βουλή με τη μορφή πρότασης νόμου.

«Βαρύτατες» και «απαράγραπτες» ευθύνες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κυβερνητικές ευθύνες, αν και είπε ότι δεν είναι το μείζον αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για τα «αυτονόητα», καθώς λίγο πριν είχε μιλήσει για ευθύνες βαρύτατες, «αυτονόητες και απαράγραπτες», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρύβεται «πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγγνώμες». Αναφέρθηκε στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και στην ελλιπή έως ανεπαρκή παρέμβαση επίγειων και εναέριων μέσων, στο ξεχαρβάλωμα του «επιτελικού κράτους», στη μηδενική δουλειά στην πρόληψη, στην απόρριψη του πορίσματος Γκολντάμερ – για το οποίο τόνισε ότι «από εκεί εκκινεί η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης» –, στην προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα, φτάνοντας ακόμη να διαψεύδουν και τους πυρόπληκτους αναφορικά με την απουσία εναέριων μέσων.

Το σχέδιο 7 σημείων με άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα

Η πρόταση 7 σημείων που κατέθεσε Τσίπρας «προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση» προβλέπει, μεταξύ άλλων, Εθνικό Σχέδιο για: κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές κ.λπ., αναδιοργάνωση των δομών, αλλά θέτει και πρακτικά ζητήματα άμεσης αντιμετώπισης.

1. Να κηρυχθούν άμεσα, όπως το Σύνταγμα ορίζει,  αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής. 

2. Να εκπονηθεί, σε συνεργασία με τα κόμματα, τους επιστημονικούς φορείς, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3. Να αξιοποιηθεί, έστω και τώρα, το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής. Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα, στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων),

-ένα μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων που διαθέτουμε, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, τη Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, που τούτη τη φορά άργησαν πολύ να ενεργοποιηθούν,

κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

5. Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

Να σχεδιαστούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με δημόσιες επενδύσεις αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

6. Να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων  περιοχών που έχουν πληγεί.

7. Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις, στο 100% με επίσπευση διαδικασιών – όμως να δούμε τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Δηλαδή:

πώς δεν θα ξεριζωθούν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, αφού οι υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (συλλογή ρετσινιού, μελισσοκομία,  ελιές, κτηνοτροφία, τουρισμός) καταστράφηκαν,

-πώς θα συνδράμουμε, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης όσο και οικονομικής στήριξης, τους ανθρώπους που έχασαν όλη την παραγωγική τους δραστηριότητα,

-πώς θα αντιμετωπιστούν άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και πώς θα καθαρίσουμε τις περιοχές από τον αμίαντο και τις επικίνδυνες ουσίες, που άφησε η φωτιά.

-από σήμερα να ξεκινήσουν υλοτομήσεις των καμένων δέντρων, οι καθαρισμοί ρεμάτων και υδραυλικών υποδοχέων, τα λεγόμενα κορμοδέματα, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων ξανά, με τις πρώτες βροχές. 

-να κατανικηθεί η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις σε πληρωμές, αδειοδοτήσεις, έκτακτη αρωγή, αποζημιώσεις. 

Διαβάστε επίσης:

Κτηνωδία στον Βόλο: Έδεσαν πίτμπουλ σε τσιμεντόλιθο και το πέταξαν στη θάλασσα

Χαλκιδική: Νεκρός 26χρονος που χτυπήθηκε στο κεφάλι από προπέλα

Άγρια δολοφονία στις Σέρρες: 20χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συνομήλικό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42