search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:24
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Δραματική έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, ενώ συνεχίζεται η βία στην χώρα

16.08.2021 18:16
afghanistan_new (2)

Με δραματική έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.

«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

ΗΠΑ: Μπλόκο για τους Ταλιμπάν στα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν. «Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.

Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισεκ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δύο νεκροί από αμερικανικά πυρά

Πάντως, τα περιστατικά βίας στην Καμπούλ συνεχίζονται, καθώς Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου.

«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Τους σκότωσαν και τους δύο».

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Σκηνές αλλοφροσύνης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (Video, πολύ σκληρές εικόνες)

Πρίγκιπας Άντριου: «Σιγή ιχθύος» μετά την καταγγελία της Βιρτζίνια Ρόμπερτς για βιασμό

Μέρκελ για Αφγανιστάν: Η απόφαση για την αποχώρηση ελήφθη από τις ΗΠΑ και για λόγους εσωτερικής πολιτικής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:24