search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:37
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Σκηνές αλλοφροσύνης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (Video, πολύ σκληρές εικόνες)

16.08.2021 15:30
afghanistan_new

Τον τρόμο των Αφγανών ενώπιον της επέλασης των Ταλιμπάν, αποτυπώνουν βίντεο που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Καθώς οι Ταλιμπάν έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Αφγανιστάν και αναμένεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, πανικόβλητοι κάτοικοι της χώρας εμφανίζονται να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποχωρήσουν από εκεί.

Σε βίντεο που αναπαρήγαγαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, δεκάδες Αφγανοί εμφανίζονται να τρέχουν πίσω από αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, το οποίο μοιάζει να ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αδιαφορώντας για τη σωματική ακεραιότητά τους.

Επίσης, βίντεο με ανεπιβεβαίωτο υλικό φέρονται να εμφανίζουν άνθρωπο που έχει κρεμαστεί από τις ρόδες αεροπλάνου να πέφτει στο κενό λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».

Οι ως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς από τον πανικό, ενώ την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογο του κατά την διάρκεια της οποία συζήτησαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες , η Κίνα το Πακιστάν και το Ιράν είναι χώρες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στο Αφγανιστάν, όπου η κυβέρνηση κατέρρευσε χθες, Κυριακή, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ευκαιρία για ειρήνη βλέπει το Ιράν

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί εκτίμησε πως «η ήττα» των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία, πρέπει να γίνει «ευκαιρία για ειρήνη» στη χώρα αυτή, που γειτονεύει με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

«Η στρατιωτική ήττα και η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για να εγκαθιδρυθεί η ασφάλεια και μια βιώσιμη ειρήνη στη χώρα αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος Ραϊσί, ο οποίος είπε πως η Τεχεράνη «διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με το Αφγανιστάν», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Ο Ιρανός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Αυγούστου, έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνάντησης με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πιστεύει πως η εξουσία που προέρχεται από τη βούληση του καταπιεσμένου λαού του Αφγανιστάν είναι η πηγή της ασφάλειας και της σταθερότητας», πρόσθεσε ο Ραϊσί, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρονται ρητά οι Ταλιμπάν.

Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε πως το Ιράν «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη των γεγονότων στο Αφγανιστάν».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Ζαρίφ και τον ειδικό αντιπρόσωπο της Κίνας για το Αφγανιστάν Γουέ Σιαογιόνγκ.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά στα Βίλια Αττικής – Εκκενώνεται ο οικισμός Άγιος Γεώργιος

Κορωνοϊός: Στα όρια του το νοσοκομείο Χανίων

Κρήτη: Διασωληνωμένο, σε κρίσιμη κατάσταση το 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από τα κύματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:37