search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:45
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η χώρα – «Κλείδωσε» η τρίτη δόση

18.08.2021 08:27
maska_new

Σε πολύ υψηλά επίπεδα συνεχίζει να εξελίσσεται το τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να αγγίζει το όριο του συναγερμού.

Χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.206 νέα κρούσματα COVID-19 σε σύνολο 106.139 τεστ (3,96% ποσοστό θετικότητας). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε αυτό το κύμα και τον τρίτο μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 969 νέα περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 323, στο Ηράκλειο 222 και στη Ρόδο 150. Τριψήφιος αριθμός διαγνώσεων καταγράφηκε χθες και στα Χανιά (142) στην Αχαΐα (129), στη Μεσσηνία (118), στην Εύβοια (105) και στην Κοζάνη (105).

Χθες, 258 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε μονάδες COVID, το ποσοστό κάλυψης των οποίων πλέον είναι στο 56,3%. Δεκαέξι ασθενείς με COVID-19 κατέληξαν. Πάντως, πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα οκτώ πόλεων της χώρας κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Εν τω μεταξύ, επιχειρησιακά σχέδια για τη λειτουργία τους χωρίς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έχουν κληθεί να εκπονήσουν τα δημόσια νοσοκομεία ενόψει της επέκτασης της εφαρμογής του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους εργαζομένους στο ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό το πρόσφατο έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, που ζητεί από τους επικεφαλής των μονάδων, ενόψει της εφαρμογής του σχετικού πλαισίου, να αποστείλουν ολοκληρωμένο σχέδιο του φορέα ευθύνης τους για εκτίμηση λειτουργίας και των κινδύνων (Risk assessment), στο οποίο να αναφέρουν τις αναγκαίες προσαρμογές στις οποίες θα προχωρήσουν όπως συγχωνεύσεις κλινικών, περικοπές χειρουργείων κ.ά., και εάν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών ή υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων από 1ης Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 82% του συνόλου των υγειονομικών στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.

«Κλείδωσε» η τρίτη δόση – Ποιους αφορά

Τρίτη εμβολιαστική δόση κατά του κορωνοϊού αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, γίνεται λόγος για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

-Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

-Μεταμόσχευση μυελού 

-Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

-Νεφροπαθείς

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι χορηγήσεις της «αναμνηστικής» δόσης ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Επίσης, το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.

Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με αυτή να αγγίζει το 35%.

Με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85%, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

Στο τραπέζι της συζήτησης για ενδεχόμενη χορήγηση της 3ης δόσης βρίσκονται επίσης οι ηλικιωμένοι καθώς και οι υγειονομικοί.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την χορήγηση της 3ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους αναμένονται άμεσα.

Διαβάστε επίσης:

Μύκονος: Συνελήφθη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς

arogi.gov.gr: Ενεργοποιείται η πλατφόρμα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Τι έχει προγραμματιστεί σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:45