search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:30
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για την τρίτη δόση

17.08.2021 08:57
emvolio_new

Στην τελική ευθεία είναι οι συζητήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19.

Όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές ομάδες ασθενών και κυρίως μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους λόγω νόσου ή θεραπείας και ενδεχομένως να ακολουθήσουν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας και άτομα με μεγάλη έκθεση στον ιό (υγειονομικοί).

Και όπως ξεκαθάρισε χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης της ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ήδη η επιτροπή έχει συλλέξει τις θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών σχετικά με την τρίτη δόση. Επίσης πρόσθεσε ότι η γνωμοδότηση θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και κυρίως τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τα αποτελέσματα ελληνικών και διεθνών μελετών που καταδεικνύουν ότι σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς το επίπεδο αντισωμάτων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά, καθώς και στοιχεία που δείχνουν ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συνδέεται με την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, προς το παρόν έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού για εμβόλιο το 4% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών και το 12,6% των εφήβων 15 έως 17 ετών.

Χθες Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.218 νέα κρούσματα σε σχετικά μικρό αριθμό εργαστηριακών τεστ (38.317). Οι νέοι θάνατοι των ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 250 ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρίδου: Χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες και με βάση επιστημονικά δεδομένα

Κορωνοϊος: Η Λινού προειδοποιεί για το «post-covid» σύνδρομο (Video)

Αντιεμβολιαστής ο Τσιτσιπάς: Θα εμβολιαστώ για τον κορωνοϊό όταν γίνει υποχρεωτικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07