search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:51
MENU CLOSE

Μια συνομιλία με την αποστολή των Κουβετιανών πυροσβεστών που συνέδραμαν την Ελλάδα

25.08.2021 07:30
arthro-theodwrou

Όταν η φωτογραφία συνοδεύεται και από χίλιες λέξεις του επικεφαλής της ομάδας των σαράντα Κουβετιανών πυροσβεστών που επιχειρούν στην Ελλάδα, τότε αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο πρεσβευτής του κράτους του Κουβέιτ στην Ελλάδα Saud Al-Daweesh και ο επικεφαλής της ομάδας των πυροσβεστών συνταγματάρχης Ali Abdulrazak μεταφέρουν τη συμπαράσταση του λαού του Κουβέιτ προς τον δοκιμαζόμενο από τις πυρκαγιές ελληνικό λαό.

Η αυτού υψηλότητα ο εμίρης του κράτους του Κουβέιτ Nawaf Al Ahmad Al Jaber Al Sabah απέστειλε στην Ελλάδα ομάδα πυροσβεστών εξοπλισμένων με σύγχρονα μέσα και τρία πυροσβεστικά οχήματα νεότατης τεχνολογίας για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση μίας πυρκαγιάς τεραστίων διαστάσεων που προκάλεσε και το παγκόσμιο οικολογικό ενδιαφέρον.

Πριν αναχωρήσουν για την πρωινή τους αποστολή, η ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όσο διαρκεί η συνομιλία, η ομάδα συγκροτημένη προετοιμάζει τον εξοπλισμό της και συντονίζεται για να βρεθεί σύντομα στο μέτωπο της φωτιάς, όπως έχει οριστεί από το κέντρο σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Από τη στιγμή της άφιξής τους και με την ολοκλήρωση της υποδοχής τους οι επικεφαλής συντονιστές και ο σύνδεσμος ρύθμισαν τα μέσα επικοινωνίας στις κοινές συχνότητες και κατέγραψαν τα ηλεκτρονικά στοιχεία και τους χάρτες που κρίθηκαν απαραίτητοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φωτιάς.

Οι Κουβετιανοί πυροσβέστες, εξειδικευμένοι σε πυρκαγιές ουρανοξυστών και διυλιστηρίων, επιχειρούν σε τελείως διαφορετικό πεδίο, ενώ οι θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού δημιουργούν περιβάλλον που προσομοιάζει στις συνθήκες της χώρας τους.

Επισημαίνουν ότι η επιχείρηση παρουσιάζει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με υψηλές απαιτήσεις για την αντιμετώπισή της, κυρίως επειδή η φωτιά εξελίσσεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας. Η περίσκεψή τους έκδηλη επειδή συμβάλλουν σε μία σημαντικότατη αποστολή που εκτελείται στην Ελλάδα με απόφαση και εντολή του εμίρη της χώρας τους.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους ένιωσαν σιγουριά, που διευκολύνθηκε από τη γνώση του πεδίου που διαθέτουν οι Έλληνες συντονιστές, αλλά και την κινητοποίηση όλων των εθελοντικών ομάδων, που συμπαρίστανται στην κατάσβεση, τόσο στο μέτωπο της φωτιάς όσο και στα μετόπισθεν, στις γραμμές εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Έμβλημα η Ακρόπολη

Ο χώρος όπου εξελίσσεται η συνομιλία μας αποκτά ιδιαίτερη κινητικότητα, όσο πλησιάζει η ώρα αναχώρησης της πρωινής βάρδιας. Η αποστολή έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των είκοσι πυροσβεστών και κάθε ομάδα σε τέσσερις υποομάδες των πέντε ατόμων.

Όλο και περισσότερο γίνεται αισθητή η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ο συντονισμός. Ηλεκτρονικά βοηθήματα και ασύρματες επικοινωνίες ελέγχονται στην παραμικρή λεπτομέρεια γεμίζοντας τον χώρο με τον χαρακτηριστικό ήχο των συντονιζόμενων συχνοτήτων.

Όλα είναι προσεκτικά προετοιμασμένα για την ψυχολογία των πυροσβεστών και την τεχνική αρτιότητα των μέσων. Παρ’ όλη την περιρρέουσα απαιτητική ατμόσφαιρα, γίνεται εμφανής και κυριαρχεί η επαγγελματική εκτέλεση των οδηγιών με τη σιγουριά της γνώσης του αντικειμένου.

Η ζέση των σαράντα νεαρών σε ηλικία πυροσβεστών για την αποστολή τους ενισχύεται και από τον θαυμασμό τους για την Ελλάδα. Η Ακρόπολη γι’ αυτούς αποτελεί το έμβλημα του παγκόσμιου πολιτισμού. Στη συνείδησή τους η φωτιά εξελίσσεται απειλητικά πολύ κοντά στην παγκόσμια πρωτεύουσα του πολιτισμού και πρέπει άμεσα να κατασβεστεί. Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνονται την αποστολή τους και τη δέσμευσή τους από την πρώτη στιγμή που έφθασαν στην Ελλάδα.

Πολλά από τα μέλη της ομάδας γνωρίζουν τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής αξίας. Πρώτη φορά όμως συμμετέχουν σε μία αποστολή διάσωσης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας.

Διαρκής προσφορά

Ζήτησαν από τον πρεσβευτή τους μία συνάντηση με συνομιλητή που έχει υπηρετήσει ως πρεσβευτής στο Κουβέιτ και γνωρίζει τη χώρα τους και τις ευαισθησίες των Κουβετιανών.

Η ηγεσία του Κουβέιτ και κάθε πολίτης του κράτους του Κουβέιτ, γοητευμένοι από τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, το ανάγλυφο των βουνών, τη χλωρίδα και την πανίδα, και την ύπαρξη λιμνών και ποταμών μέσα στα δάση μας, αισθάνονται υποχρέωση να συνδράμουν δυναμικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής που εξελίσσεται.

Όσοι γνωρίζουν τον λαό αυτής της χώρας του Κόλπου και συνδυάζουν την ιστορική του εξέλιξη, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και ενεργειακή, αντιλαμβάνονται απολύτως την άμεση απόφαση του εμίρη του Κουβέιτ για αποστολή μίας καλά οργανωμένης ομάδας με επαρκή αριθμό ανδρών και τεχνολογικών μέσων προκειμένου να σταματήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η επέλαση της φωτιάς.

Το Κουβέιτ πρωτοστατεί σε αντιμετωπίσεις διεθνών φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών προκλήσεων, κάθε φορά με τον τρόπο που η χώρα κρίνει σκόπιμο. Ο ρόλος του Κουβέιτ στην αντιμετώπιση του προβλήματος του προσφυγικού, που προκάλεσε η συριακή κρίση, σφράγισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τη διεθνή κοινότητα για την άμεση βοήθεια και περίθαλψη των Σύρων που αναγκαστικά εγκατέλειψαν τη χώρα τους.

Ο τότε εμίρης Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah (2006 – 29 Σεπτεμβρίου 2020) τιμήθηκε από τον ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα του για τον σημαντικό ανθρωπιστικό του ρόλο. Αναγνωρίστηκε ως η Παγκόσμια Προσωπικότητα των Ανθρωπιστικών Δράσεων (Humanitarian Leadership, 9 Σεπτεμβρίου 2014), διάκριση που ο ίδιος ο εμίρης και ο λαός του θεώρησαν και συνεχίζουν να θεωρούν ύψιστη αναγνώριση του έργου τους από τη διεθνή κοινότητα.

Και εκείνη την εποχή που η χώρα μας δοκιμαζόταν από την τεράστια προσφυγική φυγή προς την ασφάλεια της δημοκρατικής Ευρώπης, την οποία η Τουρκία «διευκόλυνε» και η Ε.Ε. φοβόταν να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και κατανόηση, το Κουβέιτ και ο εμίρης προσέφεραν ουσιαστική συνδρομή αντιμετώπισης του προβλήματος σε συνεργασία με τη χώρα μας.

Τότε ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Αθήνα δεν ευαισθητοποιήθηκε, επειδή παραγνώρισε τη σημασία της ανθρωπιστικής συνδρομής και τη δραστηριοποίηση των ηγεσιών στις χώρες του Κόλπου.

Όπως και στο Μάτι, ο ίδιος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων βάλτωσε όταν το Κατάρ και το Κουβέιτ πρότειναν ήπιες ή πιο δραστικές προοπτικές για ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών του περιβάλλοντος, της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πυρόπληκτων στο Μάτι.

Ανάγκη αναπροσαρμογής

Οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες και η αναγνώριση της αλληλεγγύης των κρατών αποτελούν μία σημαντική διάσταση της συνεργασίας των λαών και του τρόπου προώθησης των διεθνών σχέσεων.

Η συνομιλία με την ομάδα των Κουβετιανών πυροσβεστών, κυρίως όμως η ανταλλαγή απόψεων με τον επικεφαλής της ομάδας και τον πρεσβευτή αυτής της ενδιαφέρουσας χώρας του Κόλπου, πέραν της αξίας της για τη συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσεων, επαναφέρει στο προσκήνιο τη σπουδαιότητα της συνεπούς καλλιέργειας των διμερών και διεθνών σχέσεων.

Η μέχρι τώρα πίστη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ότι οι σχέσεις με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο αρκεί να στηρίζεται μόνο στην καλή παράδοση των σχέσεων και όχι σε μία πυκνότερη, τακτική εξέλιξη συνεργασιών και ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου, αλλά και χαμηλότερου υπηρεσιακού επίπεδο πολιτικής και κάθε άλλης μορφής συνεργασίας, αξίζει να αναπροσαρμοστεί και να επεκταθεί προς περισσότερες κατευθύνσεις, κυρίως τώρα που έχουν παγιωθεί εξαιρετικές σχέσεις με Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς σημαίνει αυτή επισήμανση υπενθυμίζεται ότι προεδρικές, πρωθυπουργικές επισκέψεις καθώς και συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών με Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ σπανίζουν ή έχουν καταγραφεί στο απώτατο παρελθόν, σε αντίθεση με την πολιτική και διπλωματική συμπεριφορά εταίρων και συμμάχων, που δεν αφήνουν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να αναθερμαίνουν συνεχώς τη σχέση τους με το Ισλάμ και κυρίως τις χώρες του Κόλπου.

Ταπεινότητα και μέτρο απέναντι στην ισχύ της φύσης

Νωρίς το πρωί, την ώρα της συνάντησης με τους Κουβετιανούς συνομιλητές (our Kuwaiti brothers), μέσα στην ένταση της επιχειρησιακής προετοιμασίας, με τη γεύση του γνήσιου αραβικού καφέ και του χρυσόγλυκου χουρμά, που προσφέρεται αμέσως στον επισκέπτη, η γεύση και το περιβάλλον σε μεταφέρουν στο Κουβέιτ, όπου η ευγένεια και η υπερηφάνεια του λαού, συνδυασμένες με το τι έχει πετύχει η χώρα διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της, σου θυμίζουν τη μεγάλη τύχη και την πολυπολιτισμική εμπειρία που αποκτήθηκε από την τετράχρονη θητεία στην ξεχωριστή αυτή χώρα.

Κάθε Κουβετιανός γνωρίζει τόσο πολλά για τη θάλασσα που τον περιβάλλει, αλλά και για την έρημο που βιώνει καθημερινά. Η θάλασσα και η έρημος έχουν παρόμοια ομορφιά, αγριάδα όταν η φύση το αποφασίζει. Η ταπεινότητα και το μέτρο απέναντι στην ισχύ της φύσης αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό των λαών που βιοπορίζονται από τη θάλασσα (ναυτιλία, τουρισμό, μεταφορές, ενέργεια), αλλά και από την έρημο.

Εμπειρία επαγγελματικής και κοινωνικής θητείας.

* Ο δρ Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης επί τιμή, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΧΑ, www.moha.center

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει και ο Ρωσοκινέζικος παράδεισος!

Η κλιματική αλλαγή πέρα από ιδεοληψίες

Η επανεμφάνιση των Ταλιμπάν δεν τερματίζει το αιματηρό «παιχνίδι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:51