search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 05:28
MENU CLOSE

Ολλανδία: Ξεβράστηκαν στις ακτές δεκάδες νεκρές φώκαινες

01.09.2021 22:44
fokaina-new

Ολλανδοί επιστήμονες ερευνούν πώς πέθαναν μυστηριωδώς δεκάδες φώκαινες οι οποίες ξεβράζονται από την περασμένη εβδομάδα στα βόρεια παράλια της Ολλανδίας.

Περίπου 100 νεκρές φώκαινες εντοπίστηκαν στα Νησιά Βάντεν, ένα αρχιπέλαγος της Βόρειας Θάλασσας, στα ανοιχτά της ηπειρωτικής Ολλανδίας, όπως έγινε γνωστό από ακτιβιστές και οργανώσεις για την προστασία των ζώων.

«Από την περασμένη Πέμπτη, είδαμε τεράστιο αριθμό» κητωδών, ξεβρασμένων στην ακτή, εξήγησε η Ανεμαρίν φαν ντεν Μπεργκ, η διευθύντρια του SOS Dolphin, ενός ιδρύματος αφιερωμένου στη διάσωση των κητωδών της Ολλανδίας. Μέχρι και σήμερα ξεβράζονταν νεκρά ζώα, αν και σε μικρότερους αριθμούς, πρόσθεσε.

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να ξεβράζονται νεκρές φώκαινες στις ακτές της Ολλανδίας, όμως αυτή τη φορά σήμανε συναγερμός, λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Όλα τα ζώα ήταν στο ίδιο επίπεδο αποσύνθεσης, κάτι που σημαίνει ότι πέθαναν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στην ίδια περιοχή.

Δεκάδες δείγματα έχουν σταλεί στην Κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης για να εξεταστούν.

«Η αιτία του θανάτου τους παραμένει άγνωστη», εξήγησε η Λόνεκε Άισελντάικ, ειδική στη θαλάσσια βιολογία, η οποία έκανε την πρώτη νεκροτομή.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, οι φώκαινες μπορεί να ταράχτηκαν από την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στη θάλασσα ή από τα γυμνάσια του πολεμικού ναυτικού που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα κοντά στα Νησιά Βάντεν. «Είναι πιθανόν να συνέβη κάτι εκεί που βρίσκονταν και αυτό να τις σκότωσε», ανέφερε η Άισελνταϊκ. Είναι όμως εξίσου πιθανό να πέθαναν από κάποια ασθένεια, πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με την Φαν ντεν Μπεργκ, κάθε χρόνο εντοπίζονταν 200-900 νεκρές φώκαινες στις ακτές της Ολλανδίας. Όμως «κάτι παράξενο συμβαίνει στη Θάλασσα Βάντεν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητωδών Αρίων, η Φώκαινα είναι ένα μικρό κητώδες που έχει μήκος 1,5 έως 2 μέτρα και ζυγίζει από 45 έως 65 κιλά. Το θηλυκό είναι συνήθως ελαφρώς μεγαλύτερο από το αρσενικό. Το χρώμα του ζώου ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά το πιο συνηθισμένο σχέδιο χρωματισμού είναι μια σκούρα ραχιαία επιφάνεια που μετατοπίζεται σε μια πιο ανοιχτή απόχρωση κοιλιακά. Παρόλο που το σκοτεινό χρώμα είναι συνήθως μαύρο ή βαθύ γκρίζο, έχουν αναφερθεί αλμπίνοι στα οποία τα σκοτεινά τμήματα είναι εντελώς ή μερικώς λευκά. Τα πλευρικά πτερύγια, το ραχιαίο πτερύγιο και η ουρά έχουν σκούρο χρώμα και υπάρχει μια μαύρη λωρίδα από την άκρη του στόματος ή του ματιού μέχρι τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει έντονο ρύγχος σε αυτό το είδος, δίνοντας στο κεφάλι ένα κάπως κωνικό σχήμα. Το ραχιαίο πτερύγιο είναι τριγωνικό και συνήθως περίπου 15 – 20 εκ. ψηλό. Η Φώκαινα έχει σειρές 16-28 δοντιών σε σχήμα φτυαριού.Η Φώκαινα είναι η πιο διαδεδομένη από όλα τα κητώδη (φάλαινες και δελφίνια) στη βόρεια Ευρώπη. Αναγνωρίζεται εύκολα καθώς έχει χαμηλό τριγωνικό ραχιαίο πτερύγιο και δεν διαθέτει ρύγχος. Είναι μικρό σε σύγκριση με άλλα κητώδη.

Διαβάστε επίσης:

Μεσσηνία: Φως στο θρίλερ με το πτώμα γυναίκας θα ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση

Επίθεση με βιτριόλι: «Υπάρχει συνεργός που κυκλοφορεί ελεύθερος»

Τι κατέθεσε στην ανακρίτρια η φίλη της 17χρονης που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον Ρούμπεν Σεμέδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24