search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:43
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ: Προς καταβολή διπλής δόσης τον Οκτώβριο – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

17.09.2021 07:47
akinita_new

Τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία κανονικά πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Και αυτό καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται ότι εξετάζει πολύ σοβαρά του υπουργείο Οικονομικών, κάτι που στην ουσία επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση.

Σημείωσε επιπροσθέτως, «θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».

Η απόφαση αυτή φαίνεται να λαμβάνεται διότι ο Σεπτέμβριος, είναι ένας μήνας με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα, που οι φορολογούμενοι – όσοι δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου – πρέπει να εξοφλήσουν δύο δόσεις από τον φόρο εισοδήματος. Και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δόση του τρέχοντος μηνός.

Κατά συνέπεια εξετάζεται το ενδεχόμενο, με σοβαρές πιθανότητες, να υιοθετηθεί να έχει την δυνατότητα ο φορολογούμενος-ιδιοκτήτης ακινήτου να μεταφέρει, χωρίς πρόστιμο, την πληρωμή της δόσης του Σεπτεμβρίου, στο τέλος Οκτωβρίου, όπου και θα πληρώσει διπλή δόση.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται στο myaade.gov.gr την προσεχή Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος.

Το συνολικό ποσό που θα ζητήσει από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 2,5 δισ. και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 6 δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει διαφορές με πέρυσι.

Ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι εκείνοι, ο αριθμός τους θα αγγίξει το 1,5 εκατ., που θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή μηδενικό, εξαιτίας του ότι τα εισοδήματά τους ήταν μειωμένα, λόγω της πανδημίας το 2020.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων, που είτε απέκτησαν, είτε πούλησαν ακίνητα μέσα στο 2020, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν πληρώσει πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το Athens Capital Hotel, το νέο 5άστερο στην πλατεία Συντάγματος (photos)

Επίδομα θέρμανσης: Aυξημένο κατά 20% φέτος

Χατζηδάκης για μείωση εισφορών: Κέρδος 160-691 ευρώ ετησίως για τους εργαζόμενους (παραδείγματα)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:42