search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:17
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Με έξι προτάσεις μυθοπλασίας στην αναμέτρηση για την τηλεθέαση

17.09.2021 17:23
ΒΑΡΔΙΑΝΟΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡΚΑ

Με συνολικά έξι παραγωγές μυθοπλασίας- τρείς νεόκοπες και τρείς με νέους κύκλους επεισοδίων που έχουν δώσει δείγμα γραφής- η ΕΡΤ ετοιμάζεται να κατέβει με αξιώσεις στον στίβο της τηλεθέασης και να αναμετρηθεί με τον ανταγωνισμό.

Η κρατική τηλεόραση δοκιμάζει φέτος και συστήνει ένα είδος μυθοπλασίας, δημοφιλές στο εξωτερικό.

Η σειρά «Σε ξένα χέρια» που θα μεταδίδεται από 27 Σεπτεμβρίου κάθε βράδυ στις 22.00, είναι δραμεντί– κράμα κωμωδίας-δράματος, πλάθοντας μια ιστορία με αληθοφάνεια- και αποτελεί «στοίχημα» της ΕΡΤ.

Πρόκειται για  μια ανατρεπτική ιστορία, με γρήγορες εναλλαγές και σαρωτική πλοκή, που θα προκαλεί παράλληλα γέλιο και συγκίνηση, προσβλέποντας, κατά κυριολεξία, να γίνει η νέα καθημερινή αγαπημένη συνήθεια των τηλεθεατών.

Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Μπέζος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ρένια Λουζίδου, Βάσω Λασκαράκη, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κυριάκος Σαλής, Σίσυ Τουμάση, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Λεωνίδας Μαράκης, Ελεάννα Στραβοδήμο κ.ά..

Το πρωτότυπο σενάριο είναι του Γιώργου Κρητικού και η σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου. Στα υπόψη ότι τα επεισόδια της σειράς θα επαναπροβάλονται καθημερινα στις 14.00.

Την ίδια ημέρα, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 22.00 και μία ώρα αργότερα θα βγουν αντιστοίχως στον αέρα τα πρώτα επεισόδια των σειρών «Βαρδιάνος στα σπόρκα»– βασίζεται στο ομώνυμο συγκλονιστικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη- και «Κάρτ ποστάλ», της Βικτόριας χίσλοπ, αμφότερα δε σε εβδομαδιαία βάση.

Η τηλεοπτική μεταφορά του λογοτεχνικού μυθιστορήματος, ολοκληρώνεται σε τέσσερα επεισόδια, την έχει σκηνοθετήσει ο Μανούσος Μανουσάκης και παρότι η πλοκή εκτυλίσσεται στον 19ο αιώνα το θέμα «συνομιλεί» με την σημερινή πραγματικότητα καθώς διαπραγματεύεται το ξέσπασμα μιας πανδημίας χολέρας η οποία  διχάζει την κοινωνία. Πρωταγωνίστρια είναι μια μάνα, η οποία μέσα στην καραντίνα ξεπερνά όλα τα εμπόδια προκειμένου να σώσει τον γιο της από τον θάνατο.

Την κεντρική ηρωίδα, τη γριά Σκεύω, υποδύεται η Ρένια Λουιζίδου, ενώ τον ρόλο του γιου της, του Σταύρου, ερμηνεύει ο Γιώργος Σαββίδης. Τη Ρηνιώ, το κορίτσι του Σταύρου, ενσαρκώνει η Τζένη Καζάκου στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση. Ακόμη, εμφανίζονται οι Πέτρος Ξεκούκης, Τάκης Βαμβακίδης, Παύλος Κουρτίδης, Μαρία Καβουκίδη κ.ά..

Η σειρά «Βαρδιάνος σε σπόρκα» (σ.σ. σημαίνει φύλακας σε μολυσμένα, επιχόλερα καράβια) θα επαναλάμβάνεται κάθε Παρασκευή στις 19.00.

Ο Μανούσος Μανουσάκης μίλησε για το πόσο επίκαιρο είναι το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.  «Οι καλοί, οι κακοί, οι αρνητές επαναλαμβάνονται το ίδιο εδώ και 150 χρόνια» είπε.

Η σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» είναι η πρώτη από τις τέσσερις παραγωγές μικρής φόρμας οι οποίες έλκουν τη θεματολογίας τους από την ελληνική λογοτεχνία και θα σκηνοθετήσει ο Μανούσος Μανουσάκης.

Η «Καρτ ποστάλ» αξιοποιεί το πρωθύστερο σχήμα για να μιλήσει για ιστορίες ανθρώπων με συνεκτικό κρίκο, αν και αυτόνομες, έναν Άγγλο αρχαιολόγο, ελληνικής καταγωγής.

Η Χίσλοπ εμπιστεύτηκε την σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Παπαβασιλείου και συνδέει με αριστοτεχνικά πλάνα προσωπικές διαδρομές και τόπους με σημασία.

Παίζουν οι Μάργκαρετ Κλούνεϊ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, Μυρτώ Αλικάκη, Γιάννος Περλέγκας, Άννα Μάσχα, Μαρία Ναυπλιώτου, Ορφέας Αυγουστίδης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Θάνος Τοκάκης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Βοσκοπούλου κ.ά.

Η «Καρτ ποστάλ» θα μεταδίδεται και σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 19:00.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος– με διπλή συμμετοχή («Τα καλύτερά μας χρόνια»,  «Καρτ Ποστάλ») δήλωσε ότι αγαπάει την καλή τηλεόραση και για αυτό δεν συμμετέχει συχνά σε σειρές. Εξέφρασε την άποψη ότι «ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να εργάζεται, αλλά να παθιάζεται με αυτό που κάνει». Δεν παρέλειψε και εκείνος να αποδώσει τα εύσημα στην ΕΡΤ επειδή «ανεβάζει τον πήχη τόσο ψηλά».

Με νέους κύκλους επεισοδίων συνεχίζονται οι γνωστές από πέρσι «Χαιρέτα μου τον πλάτανο», «Η τούρτα της μαμάς» και «Τα καλύτερα μας χρόνια» και «Ζακέτα να πάρεις» με πρεμιέρες στις 20, 27, 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου, αντιστοίχως.

Η εύθυμη ηθογραφία υπαίθρου «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» (20.00 και σε επανάληψη κάθε ΣΚ στις 18.15) παραμένει η καθημερινή πρόταση της ΕΡΤ1 και στο κάστ της προστέθηκαν οι Φώτης Σεργουλόπουλος Βαλέρια Κουρούπη, Μάριος Δερβιτσιώτης, Τραϊάνα Ανανία, Σαράντος Γεωγλερής, Χριστίνα Μαθιουλάκη πλάι  στους ήδη αγαπημένους Τάσο Χαλκιά, Τάσο Κωστή, Θανάση Κουρλαμπά, Πηνελόπη Πιτσούλη, Πηνελόπη Πλάκα, Θοδωρή Φραντζέσκο, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζένη Διαγούπη.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος  δήλωσε κολακευμένος για την πρόταση που τού έκαναν για να συμμετάσχει στη ΕΡΤική σειρά,  χάρη στην οποία αισθάνεται σα να έχει ξανανιώσει, λέγοντας επίσης όπως «όταν περνάς την είσοδο της ΕΡΤ «ανεβαίνεις δύο σκαλιά πάνω»».

Η Καίτη Κωνσταντίνου ως Ευανθία Βασίλαινα θα συνεχίσει να φτιάχνει την «Τούρτα της μαμάς» (κάθε Δευτέρα στις 23.00- σε επανάληψη κάθε Δευτέρα στις 19.00), με τον Κώστα Κόκλα, ως Τάσο, να μουρμουράει για τις σπατάλες καθότι τσιφούτης.

Η πλοκή στη σειρά «Τα καλύτερα μας χρόνια» (κάθε Τρίτη στις 23.00 και σε επανάληψη κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 19.00) κινείται ποια στα 70’s, περίοδο αλλαγών για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και με τον Άγγελο να εισέρχεται στην εφηβεία.

Η αθάνατη Ελληνίδα μάνα συνεχίζει την εμμονή της με τη… ζακέτα και επανέρχεται δριμύτερη!  Ελένη Ράντου (Φούλη), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Δέσποινα) και Φωτεινή Μπαξεβάνη (Αριστέα) επανακάμπτουν ορεξάτες μέσω ΕΡΤ1 (κάθε Σάββατο, στις 20:00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00), μέσα από την κωμική σειρά της ΕΡΤ1 «Ζακέτα να πάρεις», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αγγελόπουλου, για να μας το υπενθυμίσουν και να μας χαρίσουν ξανά άφθονο γέλιο με τις ξεκαρδιστικές περιπέτειές τους μαζί με τους πολυαγαπημένους και… πολύπαθους «γιους» τους,  Παναγιώτη Γαβρέλα, Βασίλη Αθανασόπουλο, Μιχάλη Τιτόπουλο, και τον Κώστα Αποστολάκη, την Αρετή Πασχάλη και την Αντριάνα Ανδρέοβιτς.

Η Ελένη Ράντου μίλησε για «cοme-back της ΕΡΤ» και  υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο σκοπός της δημόσιας τηλεόρασης. Μάλιστα, δήλωσε ασφαλής στην ΕΡΤ που όπως είπε σηματοδοτεί την δική της επιστροφή στην τηλεόραση έπειτα από 10 χρόνια.

Η ΕΡΤ παράλληλα αξιοποιεί και το ψηφιακό χαρτί της πλατφόρμας ΕΡΤflix δίνοντας την ευκαιρία στους τηλεθεατές- χρήστες των over the top υπηρεσιών να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης σε περίπτωση που «έχασαν» το επεισόδιο της αγαπημένης τους σειράς, ή να το παρακολουθήσουν όποτε εκείνοι ευκαιρούν.

Με αφορμή την επισήμανση για την πλατφόρμα ΕΡΤflix o Κωνσταντίνος Μπουρούνης (αναπληρωτής γενικός διευθυντής τομέα τηλεοπτικού και ψηφιακού προγράμματος) αποκάλυψε ότι από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιούνιο 2021 στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX, τα επεισόδια των σειρών μυθοπλασίας απέσπασαν το 1/3 της συνολικής επισκεψιμότητας (21.800.000 επισκέψεις).

Είπε επίσης ότι η ΕΡΤ βρίσκεται ήδη στον σχεδιασμό ώστε το ERTFLIX να μεταδίδει το περιεχόμενο των προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Iβάν Σαββίδης: Δεν πωλείται το OPEN TV

Από τον ΣΚΑΪ στο Open ο Θέμης Γεωργαντάς

Αλεξάνδρα Καϋμένου: Απαντά στα δημοσιεύματα που τη θέλουν να «έφαγε» τη θέση της Μάριον Μιχελιδάκη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:11