search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:22
MENU CLOSE

ΔΕΘ: Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του «Π»

19.09.2021 16:19
tsipras_new

Στην ερώτηση του «Π» για την αποκομματικοποίηση του κράτους και τις στρατιές των μετακλητών απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

«Μιλήσατε χθες για αποκομματικοποίηση του κράτους και για τέλος στις στρατιές των μετακλητών. Πέρα από την κριτική προς την κυβέρνηση που υπογραμμίζεται με αυτή σας την εξαγγελία, υπάρχει εδώ και κάποιο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος σας; Έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια να ανακινείται κατά καιρούς η συζήτηση περί του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία και περί της ανάγκης να ελεγχθούν «οι αρμοί της εξουσίας» την δεύτερη φορά. Θεωρείτε ότι υπάρχουν προσδοκίες στο κόμμα και στη βάση για αξιοποίηση στο κράτος που πρέπει να χαμηλώσουν», ήταν η ερώτηση του «Π» προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρώτα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί αυτό (σ.σ. η αποκομματικοποίηση του κράτους) δεν συνέβη την πρώτη φορά. «Οι συνθήκες που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία ήταν συνθήκες χρεοκοπίας της χώρας», είπε, «συνθήκες που είχαν εσκεμμένως διαμορφωθεί με τη σπουδή του κ. Σαμαρά να φέρει πιο γρήγορα τις προεδρικές εκλογές, να φέρει πιο γρήγορα τις εκλογές για να δημιουργήσει την παγίδα ασφυξίας σε μια πολιτική δύναμη που ήθελε να διαπραγματευτεί προς όφελος των πολιτών μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη. Και μετά οι συνθήκες για να πετύχουμε τη ρύθμιση του χρέους ήταν επίσης συνθήκες έκτακτης ανάγκης με μια τρόικα απειλητική που δεν άφηνε να πάρουμε ανάσα. Άρα να πούμε ότι σήμερα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και πρέπει κι εμείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας σε σχέση με το γεγονός ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες, ποιες οι ανάγκες για ένα σύγχρονο κράτος και για ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης».

Σε σχέση με τους «αρμούς της εξουσίας», αυτοί, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αφορούν το θεσμικό πλαίσιο είναι “παραθεσμικοί” οι αρμοί δεν έχει να κάνει με το αν έχεις κομματικούς ή μετακλητούς σε μια δημόσια υπηρεσία, μακάρι να ήταν εκεί το πρόβλημα. Η αναφορά έγινε – δεν ξέρω πώς ερμηνεύτηκε – για παρασυστήματα εξουσίας μέσα σε κρίσιμους θεσμούς και στην δημόσια διοίκηση. Κι’ αυτό για κάθε δημοκρατική Πολιτεία είναι ένας εχθρός, ένας αντίπαλος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εγώ θέλω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια να σας πως – γιατί με ρωτήσατε αν είναι μήνυμα και προς το κόμμα – ναι, είναι μήνυμα προς τους πάντες. Μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών. Αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία. Για όλους. Και το ζήτημα της αξιοκρατίας για μένα είναι κρίσιμο».

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «έκανε σημαία, μαζί με μέσα ενημέρωσης που τον υποστήριζαν προεκλογικά, το ζήτημα των μετακλητών. Τι έκανε όταν ανέλαβε; Διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών, μείωσε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να γίνουν μετακλητοί και πολίτες που δεν έχουν πάρει καν το απολυτήριο του λυκείου, και αύξησε τον μισθό τους. Δηλαδή, ο ορισμός του κομματικού κράτους, όχι των αρίστων αλλά των αργόμισθων, των κηφήνων. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα και λέμε ναι, εδώ θα βάλουμε μια τομή, είναι μια δέσμευση αυτή. Να εμπιστευτούμε την δημόσια διοίκηση, να ξαναφέρουμε συνθήκες αξιοκρατίας. Οφείλω να πω ότι αν γίναν στη χώρα κάποια βήματα σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σημαντικά όλα γίνανε από προοδευτικές κυβερνήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Mε πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς; – Τι απαντούν Ζαφειρόπουλος, Παγώνη (Video)

Θεμιστοκλέους: Προαιρετική η τρίτη δόση του εμβολίου – Αύριο οι ανακοινώσεις

Ντόρα Μακρυγιάννη: «Είστε γελοίοι» – Απαντά στα fake news περί «ξυλοδαρμού» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:14