search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:21
MENU CLOSE

Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογικές περιπέτειες – Προσλήψεις, αλλαγές στη διακυβέρνηση, μέτρα για εργασία και οικονομία, «ξήλωμα» του κράτους Μητσοτάκη (Video)

19.09.2021 08:41
Alexis Tsipras_new

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και άμεσος σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης ή εκλογικές περιπέτειες κι εκβιασμοί: αυτό ήταν το εκλογικό δίλημμα που έθεσε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο επίσης από το βήμα της ΔΕΘ, ζήτησε αυτοδυναμία από τις πρώτες κάλπες (με απλή αναλογική) επισείοντας ως (μη ελκυστική για το ευρύ ακροατήριο) εναλλακτική τον Βαρουφάκη, τον οποίο παρουσίασε ως μοναδικό δυνητικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το μεσημέρι (13:00) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, ολοκληρώνοντας το διήμερο της ΔΕΘ.

Συμπληρωματικά ως προς το εκλογικό δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δύο δεσμεύσεις με τις οποίες επιχείρησε να υπογραμμίσει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που εισηγείται ως βασικό άξονα του κυβερνητικού προγράμματος:

Πρώτον: Δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος», ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε κυβέρνηση συνεργασίας ή όχι. Όπως τόνισε «σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα», εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, της νέας γενιάς, αλλά και «προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη».

Δεύτερον: Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να κόψει «τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος», να εμπιστευτεί και να αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση, να οικοδομήσει θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας. Διακήρυξε την αποκομματικοποίηση του κράτους και εξήγγειλε κατάργηση στις «στρατιές των μετακλητών» και των αμοιβών των golden boys.

Όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση αυτή περιλαμβάνει τομές στο κράτος και αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους  με χρηματοδότηση και προσλήψεις, αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ(υγεία, παιδεία, εργασία), ενώ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για μια «νέα αρχή» στο πεδίο της οικονομίας  ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην πράσινη μετάβαση στην ενέργεια, στις τράπεζες και τον ρόλο τους, καθώς και σε μέτρα κατά της ακρίβειας, ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τέλος, όσον αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις, παρουσίασε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους και μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα σε ένα μεγάλο μέρος της συνίσταται στο «ξήλωμα» του «κράτους Μητσοτάκη», είτε πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, νόμους και δομές, είτε για επιμέρους μέτρα.

Επίσης, ως επί το πλείστον τα μέτρα που προτείνονται έχουν ήδη εξαγγελθεί στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε θεματικές εκδηλώσεις την περασμένη Άνοιξη.

Από τα πιο χαρακτηριστικά μέτρα είναι τα εξής:

Μοντέλο διακυβέρνησης

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο μοντέλο της διακυβέρνησης με στόχο ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος διακήρυξε την

·        κατάργηση του νόμου για το επιτελικό κράτος,

·        κατάργηση της πολυδάπανης και αναποτελεσματικής προεδρίας της κυβέρνησης

·        αποκομματικοποίηση του κράτους με κατάργηση των «στρατιών» των μετακλητών στον δημόσιο τομέα καθώς και κατάργηση της τοποθέτησης μετακλητών σε πάγιες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας.

·        Κατάργηση των υπέρογκων αμοιβών των golden boys στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας

·        Σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές.

·        Δημιουργία  Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας

·        Εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας

·        Ενίσχυση του ΑΣΕΠ με υποδομές και προσωπικό, κατάργηση όλων των ρυθμίσεων για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Υγεία.

Στο πλαίσιο της πρότασης για το Νέο ΕΣΥ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει

·        5.500 άμεσες προσλήψεις υγειονομικών

·        10.000 προσλήψεις υγειονομικών σε βάθος τριετίας  

·        Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και μονιμοποίηση όλων των υγειονομικών στην πρώτη γραμμή της πανδημίας

·        Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος να πιαστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος 7% σε βάθος τετραετίας

·        Αναμόρφωση μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με μισθό 2.000 ευρώ στον πρωτοδιόριστο γιατρό

·        Τριπλασιασμός ΤΟΜΥ από 127που είναι σήμερα σε 380

Παιδεία

Στην εκπαίδευση μεταξύ άλλων προβλέπονται μέτρα όπως:

·        Άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας του νόμου Κεραμέως.

·        άμεση επιπλέον ενίσχυση με  20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

·        θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

·        διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

·        διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος.  

·        διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.

Εργασία

·        Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γνώμονας για τις παρεμβάσεις είναι η κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και η οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

·        αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

·        Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες

·        Εγκαθίδρυση ισχυρού σύστηματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

·        Αποκατάσταση και διεύρυνση των  Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

·        Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης

·        Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

·        Αποκατάσταση του Συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

·        Ρύθμιση της τηλεργασίας.

·        Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

·        Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας

·        Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία.

·        Πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

·        Ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.

·        Άμεση υλοποίηση ειδικού πρόγραμματος brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

·        Υλοποίηση άμεσα προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

·        Αναγνώριση ως μισθωτών με εξαρτημένη εργασία των «αόρατων εργαζομένων» σε πλατφόρμες, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας οι πιο χαρακτηριστικές εξαγγελίες είναι οι εξής:

·        Αξιοποίηση των μετοχών του δημοσίου και ανάκτηση μιας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας σε δημόσιο μάνατζμεντ.

·        •Αναβάθμιση του ρόλου της Αναπτυξιακής τράπεζας. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει, και αφετέρου θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα. Ενώ για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις.

·        •Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

·        •Κατάργηση του πτωχευτικού Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.

·        •Θεσμοθέτηση μόνιμου ολιστικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

·        •Θεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Μέτρα για την ακρίβεια

·        Ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η  ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.

·        Ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.

·        Επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου, δραστική μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

·        Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές.

Φορολογικό σύστημα

·        Κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούςσυνταξιούχουςδημοσίους υπαλλήλουςαγρότεςαυτοαπασχολούμενους. Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις. Και μείωση προοδευτικά του συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.

·        •Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

·        •Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.

·        •Ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές (για τους αγρότες).

Διαβάστε επίσης:

Μικρό το καλάθι της ΔΕΘ

Σωρός οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Πανάκριβη η αμερικανική προστασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:20