ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:13
MENU CLOSE

Καρκίνος του στομάχου: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

27.09.2021 20:09

Κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με γαστρικό καρκίνο, κατατάσσοντάς τον στην πέμπτη θέση της λίστας των συχνότερα εμφανιζόμενων καρκίνων.

Η νόσος μπορεί να διακριθεί ανατομικά στον καρκίνο του ανώτερου, μέσου και κατώτερου τριτημορίου του στομάχου. Στατιστικά, στις δυτικές κοινωνίες η εμφάνιση καρκίνου στο ανώτερο τμήμα του στομάχου είναι συχνότερη και κύρια αιτία γι’ αυτό αποτελούν οι διατροφικές συνήθειες και η παχυσαρκία, που μαστίζει τις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Αντίθετα, ο καρκίνος, που δεν σχετίζεται με το πλεονάζον βάρος αλλά με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα του στομάχου ταλαιπωρεί περισσότερο τους ασιατικούς πληθυσμούς.

Δείτε ποιοι είναι οι πιο σοβαροί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στομάχου:

  • Αλκοόλ: Έχει βρεθεί ότι η συστηματική ημερήσια κατανάλωση τριών ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, ειδικά στους άνδρες, τους καπνιστές και πρώην καπνιστές.
  • Ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι για κάθε 50 γρ. ημερήσιας κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του κατώτερου μέρους του στομάχου αυξάνεται κατά 18%.
  • Παχυσαρκία: Το πλεονάζον βάρος συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ανώτερου στομάχου αυξάνεται κατά 23% ανά 5 μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

«Κλειδώνει» η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία – Τι θα περιλαμβάνει

Συνελήφθη ο ληστής με το τατουάζ της τράπεζας στη Μητροπόλεως (Photos)

Γερμανικές Εκλογές: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι «βγάζουν» καγκελάριο

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06
Exit mobile version