search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:49
MENU CLOSE

Γερμανικές Εκλογές: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι «βγάζουν» καγκελάριο

27.09.2021 16:28
SOLTS-new

Ημέρα διεργασιών είναι η επόμενη ημέρα για την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες να αρχίζουν τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό τριμερούς κυβερνητικής συμμαχίας.

Μετά τη νίκη τους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να ηγηθούν της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005. Ωστόσο, χρειάζονται εταίρους για την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ, ενώ δεν επαρκεί ο προνομιακός εταίρος τους, οι Πράσινοι. Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Ολαφ Σολτς επέμεινε σήμερα στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι «σταθερή» πολιτικά παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι διαπραγματεύσεις που προαναγγέλλονται δύσκολες.

Δήλωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν για να στείλουν τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

«Αυτό που βλέπετε είναι ένα πολύ χαρούμενο SPD», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μέρκελ. «Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

«Ενίσχυσαν τρία κόμματα – του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP – κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή – αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των χθεσινών εκλογών με το 25,7%, αλλά η διαφορά τους από τις CDU/CSU της Αγγελα Μέρκελ (24,1%) είναι μικρή. Ο υποψήφιος καγκελάριος των συντηρητικών Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει και εκείνος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Οι Πράσινοι βρέθηκαν στο 14,8% και το FDP στο 11,5%.

Ο Ολαφ Σολτς ελπίζει ότι μία συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Γερμανία είναι πολιτικά σταθερή

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς και ήταν πάντα σταθερή», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών.

«Θα φθάσουμε πολύ γρήγορα σε αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις, επέμεινε απαντώντας σε ερώτηση βρετανού δημοσιογράφου. «Θα πρέπει να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα ει δυνατόν».

Το 2017, χρειάσθηκε να περάσουν έξι μήνες μέχρι τον σχηματισμό της υπό την Μέρκελ κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», γεγονός που καθυστέρησε την πρόοδο των μεγάλων διεθνών θεμάτων, κυρίως των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απερχόμενη καγκελάριος θα ασχολείται με τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου καγκελάριου που θα εκλεγεί από την γερμανική βουλή.

Ομως, ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι μπορεί να προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την ήττα των συντηρητικών, που κατέγραψαν την χειρότερη εκλογική τους επίδοση στην Ιστορία.

Τι θα κάνουν οι Πράσινοι και το FDP;

Οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν από χθες το βράδυ ότι θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD ή τους συντηρητικούς.

Οικολόγοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μία συμμαχία με τους συντηρητικούς, παρά με την κεντροαριστερά.

Αν ο Ολαφ Σολτς κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, θα είναι ο τέταρτος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της μεταπολεμικής περιόδου και ο πρώτος μετά την παράδοση της ηγεσίας στην Αγγελα Μέρκελ από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους, πρόεδρος της Γαλλίας ο Ζακ Σιράκ και πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, οι εταίροι του Βερολίνου θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένουν μήνες για να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι θέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τα εξωτερικά θέματα.

Στο πλαίσιο του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης SPD/Πρασίνων/FDP, το υπουργείο των Εξωτερικών ενδεχομένως να δοθεί στους Πράσινους, όπως έγινε με τον Γιόσκα Φίσερ στην προηγούμενη συμμαχίας τους με το SPD, ενώ το FDP δεν έχει μάτια παρά για το υπουργείο Οικονομικών.

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει με θέρμη την θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο στόχος αυτός έχει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά απορρίπτεται από τα CDU/CSU και FDP. Οι Πράσινοι επιδιώκουν επίσης μαζική επεκτατική πολιτική για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μία σταθερά της εξίσωσης είναι ότι η μελλοντική κυβέρνηση δεν θα περιλαμβάνει τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία συρρικνώθηκε στο 10,3%, από 12,6% πριν από τέσσερα χρόνια όταν εισήλθε στο γερμανικό κοινοβούλιο. Άλλωστε όλες οι πολιτικές παρατάξεις αποκλείουν την συμμετοχή των Γερμανών ακροδεξιών σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Άδειες οι αντλίες βενζίνης – Σε απόγνωση οι οδηγοί (Video)

Γερμανία-Εκλογές: SPD και CDU ξεκινούν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης (Video)

Belharra: Από σπόντα, γαλλικές φρεγάτες;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:47