search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:37
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Με ποια εμβόλια θα γίνει η τρίτη δόση – Ποιοι δεν χρειάζεται να την κάνουν

27.09.2021 18:57
kovid-emvolio-new-001 (2)
Photo: Pixabay

Με mRNA εμβόλια αναμένεται να χορηγηθεί η τρίτη δόση για τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου ξεκίνησε στις ομάδες ανοσοκατασταλμένων και σύντομα αναμένεται η χορήγηση και στους άνω των 65 ετών.

Εξήγησε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA, θα λάβουν για την τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για προστασία από σοβαρή νόσο, θάνατο και μετάλλαξη Δέλτα. 

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα εμβολιαστούν και αυτοί με mRNA, ενώ για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson&Johnson, αναμένονται συστάσεις της Επιτροπής, αν και όπως σημείωσε θα λάβουν είτε mRNA εμβόλιο είτε δεύτερη δόση του Johnson&Johnson

Τα άτομα που έχουν νοσήσει και στη συνέχεια έλαβαν 1 ή 2 δόσεις εμβολίου, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δε χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση.

Αναφερόμενη στις παρενέργειες, είπε «μέχρι στιγμής στο Ισραήλ έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. τρίτες δόσεις σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Η πλειονότητα έγιναν σε άτομα ηλικίας 60 και πάνω. Γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές: πόνος, ερυθρότητα, και χαρακτηρίζονται ηπιότερες από αυτές της πρώτης και δεύτερης δόσης. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται ότι είναι συχνότερη είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού, του μασχαλιαίου λεμφαδένα».

Η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορωνοϊό μια πλειάδα άλλων ιών. Όπως ανακοίνωσε η συνταγογράφηση θα αρχίσει από 1η Οκτωβρίου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός σε ό,τι αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, όπως αυτό της γρίπης.

Διαβάστε επίσης:

«Κλειδώνει» η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία – Τι θα περιλαμβάνει

Συνελήφθη ο ληστής με το τατουάζ της τράπεζας στη Μητροπόλεως (Photos)

Γερμανικές Εκλογές: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι «βγάζουν» καγκελάριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:36