search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:57
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πόσο μας προστατεύει η μάσκα – Το «τιπ» για να το καταλάβουμε

30.09.2021 20:23
mask_new

Ένα από τα… αξεσουάρ που η πανδημία του κορωνοϊού έκανε αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ασφάλειά μας είναι η μάσκα στο πρόσωπο και τη μύτη.

Και μπορεί στην αρχή της πανδημίας να ακούστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητά της, ωστόσο πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η χρήση μάσκας αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Μάλιστα, μόλις άρχισε να κυριαρχεί η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τα διάφορα κέντρα οδηγιών για την προστασία από τον κορωνοϊό αναθεώρησαν προς το αυστηρότερο τις οδηγίες τους για τη χρήση μάσκας επεκτείνοντας την ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους και για εμβολιασμένους πολίτες.

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν πολλά είδη μάσκας (χειρουργική, Ν95, υφασμάτινη, χειροποίητη, κλπ), οι επιστήμονες δίνουν τις εξής απλές συστάσεις για να είναι η χρήση της όσο γίνεται πιο αποτελεσματική:

  • Για τις υφασμάτινες μάσκες, θα πρέπει να αποτελούνται από δύο ή και περισσότερες στρώσεις υφάσματος, να πλένονται εύκολα και να μην δυσκολεύουν την αναπνοή.
  • Όσον αφορά τις «χειρουργικού τύπου» μάσκες, αυτές θα πρέπει να εφάπτονται στο πρόσωπό μας και να καλύπτουν πλήρως τη μύτη και το στόμα χωρίς να δημιουργούνται διαρροές στο πλάι. Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το εύκαμπτο συρματάκι της μάσκας στην περιοχή της μύτης για την καλύτερη εφαρμογή και τον περιορισμό της διαρροής των σωματιδίων.
  • Θα πρέπει να αποφύγετε όσες έχουν βαλβίδες εκπνοής ή αεραγωγούς και N95 με την ένδειξη «χειρουργικές» ή «ιατρικές» μάσκες, για να δοθεί προτεραιότητα χρήσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσον αφορά στο επίπεδο προστασίας που παρέχει μια μάσκα, μπορείται να το διαπιστώσετε με ένα πολύ απλό πείραμα: κρατήστε ένα αναμμένο κερί ή σπίρτο σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από το πρόσωπο και προσπαθήστε να το σβήσετε φορώντας τη μάσκα. Εάν το σβήσετε, τότε η μάσκα είναι αναποτελεσματική.

Άλλο ένα έγκυρο τεστ είναι να να κρατήσετε τη μάσκα σας στο έντονο φως. Εάν μπορείτε να δείτε εύκολα μέσα από τη μάσκα, τότε σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά παχιά και δε θα καταφέρει να εμποδίσει τα σταγονίδια της αναπνοής.

Ειδικά για τις χειρουργικές μάσκες, είναι σχεδιασμένες για να χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά. Η FDA σημειώνει ότι εάν είναι κατεστραμμένες ή λερωμένες ή σας δυσκολεύουν στην αναπνοή, θα πρέπει να μην τις χρησιμοποιείτε. Επιπλέον οι χειρουργικές μάσκες χάνουν την αποτελεσματικότητα τους με τη χρήση.

Πληροφορίες: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης

Έρχονται 5 φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Παιδιά ένα στα τρία κρούσματα – Πάνω από 90% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

Κορωνοϊός: Στα 2.232 τα νέα κρούσματα – «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27